22.08.2014 12:33

Latviešu likteņi nelietīgās pēckara gadu spiegu spēlēs

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Latviešu likteņi nelietīgās pēckara gadu spiegu spēlēs Publicitātes foto

Sestdien, 23. augustā, Rīgā, kinoteātrī "Splendid Palace" Lielajā zālē notiks Pētera Krilova dokumentālās filmas "Uz spēles Latvija" pirmizrāde.

Kā ziņo VFS "Films" pārstāvji, pie filmas "Uz spēles Latvija" Pēteris Krilovs strādājis vairāk nekā sešus gadus. Tas ir personisks režisora skatījums uz pēckara laiku, par attiecībām starp okupētās Padomju Latvijas varas iestādēm, ārzemju izlūkdienestiem un apmānītajiem latviešu patriotiem.

Pilnmetrāžas dokumentālās filmas atslēgas kods ir gadskaitlis 1949. Šajā gadā ir piedzimis filmas režisors. Viņa stāsts par tēvu cieši savijas ar padomju Latvijas čekistu viltīgo spēli pret zviedru-angļu-amerikāņu izlūkdienestiem. Sešdesmitajos gados ar čekas līdzdalību Latvijā tapa grāmata, pēc tam arī aktierfilma "Kad lietus un vēji sitas logā", kā arī TV pseidodokumentāls seriāls "Spēle". Filma stāsta par cilvēkiem, kuri dažādu iemeslu dēļ ir kļuvuši par šīs "spēles" dalībniekiem.

Vairāku gadu garumā filmai vākti unikāli dokumenti, liecības, čekas apsūdzību materiāli un intervijas ar aculieciniekiem un ekspertiem. Čekas nopratināšanas protokolu lapas filmā atdzīvojas melnbaltās plastilīna animācijās, kuras veidojusi mākslinieku komanda – Nils Skapāns, Edmunds Jansons, Reinis Pētersons un Gintars Krumholcs. Ieguldījumu filmas sižeta autentiskumā ir veicis scenārists Alvis Lapiņš, kurš neskaitāmas stundas pavadījis arhīvos.

No 24. augusta līdz 1. septembrim filma tiks izrādīta regulāros seansos kinoteātra Mazajā zālē.