24.07.2014 17:31

Pierīgai tuvojas jaunie "Vella kalpi"

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
"Vella kalpu" pirmizrāde jau tradicionāli notiks Saulkrastu estrādē 25. jūlijā pulksten 21. "Vella kalpu" pirmizrāde jau tradicionāli notiks Saulkrastu estrādē 25. jūlijā pulksten 21. publicitātes

"Kāpēc jākaro? Kāpēc jābruņojas? Kāpēc jāatņem, kāpēc jādala? Nē, nē un vēlreiz nē! Ir jābūt stipriem un vienotiem, lai nevienam pat prātā neienāktu doma mūs šķelt.

Lūk, tas ir šīs vasaras "Vella kalpu" moto," saka lugas autors, dramaturgs Kārlis Anitens.

Īpašas atmiņas "Muzikālo teātri 7" saista ar "Vella kalpiem". Tieši ar šāda nosaukuma mūziklu pirms desmit vasarām teātris sāka savu darbību. "Toreiz mēs bijām dulli un mīlestības idejas pārņemti, lai gan no teātra neko daudz nesapratām. Desmit gados esam pamatīgi mācījušies, auguši un šovasar atgriežamies ar pilnīgi jauniem "Vella kalpiem"," stāsta "Muzikālā teātra 7" direktors Aigars Dinsbergs.

Uz jautājumu, kādēļ, svinot desmitgadi, teātris atkal iestudē "Vella kalpus", direktors kļūst nopietns: "Redzot, kā sabiedrība Latvijā un kaimiņos šķeļas pati un mērķtiecīgi tiek šķelta no malas, manuprāt, atkal ir pienācis laiks atgādināt, ka tikai saliedētībā ir tautas spēks. Vella kalpu leģenda un notikumi 1621. gadā – trešā zviedru kara priekšvakarā – Rīgā ir lielisks piemērs tam, ka mīlestība un saliedētība var panākt iedvesmojošus rezultātus un izmainīt varaskāro plānus."

Izveido sabiedrības elku

Brīvdabas izrādes žanram ir sava īpaša specifika – izrādei jābūt dinamiskai, spilgtai un skanīgai, līdz ar to tādam jābūt arī pašam materiālam – lugai.

Autors Kārlis Anitens uzsver, ka šā gada iestudējumam sižetiski ir maz kopīga ar 2005. gada mūziklu, kura libreta autors bijis viņš pats: "Rakstot lugu šā gada iestudējumam, neiespaidojos no mūzikla libreta. Sāku visu no nulles. Jaunais vella kalpu sešinieks – Andris, Pēteris, Ērmanis, Lēne, Anna un Rūta – manā darbā ir kā ideālais cilvēks, uz kuru tiekties, kā elks sabiedrībā. Šodienas Rīgā un Latvijā tāda elka nav, bet tāds ir vajadzīgs – tāds, kuram esi gatavs nepiespiesti sekot."

Ar smaidu par nopietnām lietām
Lai gan darba tēma ir nopietna, pats iestudējums un spēle šovasar iecerēta koķeti viegla. Spilgts, karstasinīgs, muzikāli izcils un gaišs, kā vēlējies autors, ir iznācis režisora Voldemāra Šoriņa atlasītais vella kalpu sešinieks – Rūta (Vita Baļčunaite), Andris (Gints Andžāns), Lēne (Helēna Vasiļevska), Ērmanis (Atis Ieviņš), Anna (Samanta Tīna) un Pēteris (Jānis Auzāns) – ir azarta pilni, jo ir iemīlējušies.

"Mēs pārāk maz ikdienā novērtējam iemīlējušos cilvēku spēku. Tas ir varens ierocis, ar ko pretiniekam jārēķinās," stāsta V. Šoriņš. Laimīgi un dulli mīlestības pārpilnais sešinieks "pavelk" līdzi pārējo Rīgas sabiedrību un tracina nodevējus, jo slepus kaltie plāni saskaras ar gaišu pretspēku.

"Vēlos, lai aktieru ansamblim un skatītājam ir jautri, bet tajā pašā laikā ar šo jautrību dzimst tīras un patriotiskas jūtas, nevis uzspiestais patriotisms. Un, lai būtu jautri, mums izrādē talkā nāk gan rīdzinieku brīnumieroči – miglas, malduguns un mīlestības bumbiņas, dzīvās uguns liesmas, lāpas un dūmu efekti –, gan latgaliešu valoda, kurā runā daži Rīgā ieceļojušie ļaudis (Ata Auzāna "Oranžā kora" dalībnieces Olga Stupiņa un Anita Levša), kā arī kolorītās Zviedrijas karaļa Gustava Ādolfa māsas – zviedru princeses (Jolanda Suvorova un māsas Legzdiņas)."

Izrādē skanēs aizrautīgās Raimonda Paula dziesmas no slavenajām kinofilmām, bet lirisko noskaņu veidos Raimonda Tigula dziesmas, kas tapa pirmajiem "Muzikālā teātra 7" "Vella kalpiem" 2005. gadā. Visām dziesmām piešķirts jauns skanējums muzikālā producenta Ata Auzāna vadībā. Režisors Voldemārs Šoriņš piebilst, ka saskaņā ar autora ieceri izrādē būs vēl kāds muzikāls pārsteigums, bet trupa vienojusies līdz pirmizrādei to paturēt dziļā noslēpumā.

Vērienīgs inscenējums
Izrādes radošā komanda jau kopš pagājušā gada vasaras strādājusi, lai jubilejas sezonā "Muzikālais teātris 7" pie skatītājiem dotos ar vērienīgu iestudējumu. Scenogrāfs Jānis Jansons radījis Rīgas mūrus un pilsētu, kas sliesies sešu metru augstumā, trijos stāvos 20 metru platumā. Kārlis Anitens ir arī kostīmu idejas autors. Viduslaiku noskaņa, Nelabā klātbūtne, nodevības un mīlestības mūžīgā cīņa tiks atklāta ar gotiskām detaļām kostīmos.

Kostīmu ideja ir nojaukt robežu starp pagātni un nākotni, parādot, ka šis stāsts tikpat labi var norisināties gan 17. gadsimtā, gan šodien. Horeogrāfa Alberta Kivlenieka vadībā izrādes rīdzinieki apgūst kustību partitūras pilsētas aizstāvības skatos un jautrus dančus atelpas brīžos, bet par īpašo muzikālo pārsteigumu, kurā iesaistīts viss ansamblis, Alberts Kivlenieks nerunā: "Tad jau redzēsiet, bet man tas ļoti patīk!"

Daudzkrāsains ansamblis
No "Muzikālā teātra 7" pirmajiem "Vella kalpiem" jaunajā iestudējumā darbosies četras aktrises, bet tikai viena – Anna Šteina – aizvien spēlēs Hermana Samsona sievu Ģertrūdi. Jolanda Suvorova no čigānietes kļuvusi par zviedru princesi Katrīnu, Līga Robežniece no rīdzinieces kļuvusi par pilsētas tirgus saimnieci Bertu, bet Zane Burnicka no Annas – par māsu Veroniku. Pārējās lomās iejutušies aktieri, ar kuriem "Muzikālais teātris 7" veiksmīgi sadarbojies citos – gan teātra, gan muzikālos – projektos.

Uz skatuves redzēsiet arī Ēriku Egliju (Cecīlija), Akvelīnu Līvmani (Priore), Kristīni Klētnieci (Čigāniete), Kārli Anitenu (Daniels Rebuss), Zigurdu Neimani (birģermeistars Eke), Ati Auzānu (Rīgas cietumsargs un Annas tēvs), Sergeju Ivanovu (krodzinieks Pušmucāns), Albertu Kivlenieku (Zviedrijas karalis Gustavs Ādolfs). Aktieru ansamblim piepulcējusies arī speciali atlasīta deju grupa un trīs pavisam jaunas mazās aktrises.

Piebilstams, ka vēl reizi Pierīgā jaunie "Vella kalpi" viesosies 15. augustā pulksten 20 Ikšķiles estrādē.