18.06.2014 19:19

Siguldā norisināsies saulgriežu festivāls ar jogu un mūziku

Autors  Rasma Rudzāte
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Siguldā norisināsies saulgriežu festivāls ar jogu un mūziku publicitātes

Ja vasaras saulgriežu laiku gribat pavadīt kopā ar ģimeni brīvā dabā, skaistā un sakoptā vietā Gaujas krastā, jābrauc uz atpūtas kompleksu "Brūveri" Siguldas novadā.

19. jūnijā pulksten 19 tur sāksies "Saulgriežu jogas un mūzikas festivāls", ko ieskandinās pasaulslavenie jaunas garīgās mūzikas radītāji un izpildītāji – duets "Mirabai Ceiba", kas Latvijā viesosies pirmo reizi.

Starptautiskā "Saulgriežu jogas un mūzikas festivāla" galvenajam organizatoram Sandim Kristaram Dūšelim bija vēlme sarīkot veselīgu un saturīgu atpūtas pasākumu ģimenēm. "Domājot par tā saturu, radās doma apvienot jogu un mūziku," stāsta viena no festivāla organizatorēm Līga Vanaga.

"Visā pasaulē daudz jogas festivālu notiek tieši vasaras saulgriežos, jo šis enerģētiski ļoti spēcīgais laiks ir labvēlīgs, lai nodarbotos ar jogu, meditētu, parūpētos par savu pašsajūtu un kaut ko labu izdarītu citiem. Arī senie latvieši ticēja, ka saulgriežos, viss ko tu dod sev un citiem, dubultā nāk atpakaļ. Vasaras saulgriežu nakti mēs svinēsim latviskajās tradīcijās ar uguns rituāliem, dziedāšanu un dejošanu. Būs iespēja piedalīties arī indiešu uguns rituālos, jo, ja papēta seno latviešu un indiešu kultūru, tajās var atrast daudz kopīga."

Šogad "Saulgriežu jogas un mūzikas festivāls" notiks otro reizi. "Cilvēki, kuri tajā piedalījās pagājušajā gadā, bija sajūsmā par fantastisko atmosfēru un iespēju saulgriežos kopā ar ģimeni trīs dienas pavadīt brīvā dabā," atceras Līga Vanaga.

"Bērni zīmēja, dejoja, gāja ekskursijās, vecāki nodarbojās ar jogu, atpūtās, baudīja koncertus. Trīs dienas praktizējot jogu kopā ar citiem, katrs guva labumu gan sev, gan vairoja kopējo enerģiju. Tas bija ļoti spēcīgs pārdzīvojums, kas ietekmēja cilvēku iekšējo pasauli, paverot iespējas atrisināt arī kādas konkrētā brīdī esošas problēmas. Nodarbošanās ar jogu nav tikai fiziski vingrinājumi. Tie darbojas dažādos līmeņos un atbrīvo no sasprindzinājuma ne tikai ķermeni, bet arī prātu, un sirds vairāk atveras pasaulei. Cilvēks kļūst līdzjūtīgāks, gūst sapratni par to, kas dzīvē ir svarīgs, vērtīgs, un bez kā var iztikt."

Jogai ir daudz dažādu veidu. "Šogad ikvienam festivāla dalībniekam būs iespēja piedalīties nodarbībās pie tādiem pasaulē pazīstamiem jogas skolotājiem kā Sadhana Singh, Kamalroop Singh, Jerome Shankar, Fateh Singh, Seva Kaur, Natālija Frolova, kā arī daudziem jogas skolotājiem no Latvijas," atklāj Līga Vanaga.

"Tā kā katrs pasniedzējs pārstāv kādu no jogas virzieniem, iesācējiem būs lieliska iespēja saprast, kurš jogas veids ir tuvāks sirdij. Savukārt pieredzējušie jogotāji varēs paplašināt savu redzesloku, gūt domubiedrus un dziļāk iepazīt sevi caur dažādām jogas praksēm. Festivāla laikā notiks kolektīva meditēšana, ar kuras palīdzību ir iespējams sasniegt tādu pašsajūtu, kādu ir grūti sasniegt, praktizējot jogu un meditāciju individuāli."

Paralēli jogas un meditācijas nodarbībām festivāla apmeklētāji varēs iepazīties arī ar senu Austrumu cīņas mākslas tehniku – Gatku, izmēģināt jaunumu Latvijā – Šakti dejas, relaksēties gongu skaņās, uzzināt ko vairāk par ājurvēdu un Sat Nam Rasayan.

Festivāla vakaros varēs klausīties izcilu pasaules mūziķu priekšnesumus.

"19. jūnijā pulksten 19 festivālu ieskandinās vieni no galvenajiem tā viesiem – pasaulslavenie garīgās mūzikas izpildītāji un jogas pasniedzēji – duets "Mirabai Ceiba" jeb ASV dzimusī meksikāniete Angelika Baumbaha (Angelika Baumbach) un vācietis Markuss Zībers (Markus Sieber). Viņi rada jauna stila pasaules garīgo mūziku un ir vieni no zināmākajiem "Spirit Voyage" mūziķiem, kuri uzstājas visā pasaulē, bet Latvijā viņi būs pirmo reizi," stāsta Līga Vanaga.

"Festivālā piedalīsies arī mums jau pazīstamā dziedātāja Aleksija Čelluna no Spānijas. Katru vakaru būs iespēja baudīt arī citus lieliskus pašmāju un ārzemju mūziķu koncertus. Saulgriežu vakaru svinēsim latviešu folkloras tradīcijās un iepazīsim indiešu uguns rituālu."

Var piedalīties gan visā jogas festivālā, gan apmeklēt tikai tā koncertus un saulgriežu vakara svinības. Pērkot biļeti uz visu festivālu, cenā ir iekļauta gan telts vieta nakšņošanai, gan visas nodarbības. Papildus būs jāpiemaksā tikai par ēdienu. Savukārt, pērkot biļetes uz koncertiem, cenā iekļauta arī telts vieta nakšņošanai. Telts un matracītis jāņem līdzi pašiem.

Ar plašāku festivāla programmu var iepazīties festivāla mājaslapā www.solsticeyogafestival.com