16.05.2014 10:32

Salaspilī sadancos piecu Latvijas "piļu" dejotāji, bet Aigars Grāvers pirks koku

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Salaspilī sadancos piecu Latvijas "piļu" dejotāji, bet Aigars Grāvers pirks koku publicitātes

17. maijā Nacionālajā botāniskajā dārzā Salaspilī norisināsies Pavasara ziedu diena un stādu gadatirgus ar plašu kultūras programmu.

Stādu gadatirgus darbosies no pulksten 8 līdz 16. Pārsteigums tā apmeklētājus un citus skatītājus sagaidīs jau no paša rīta, kad botāniskajā dārzā nu jau trešo reizi uzstāsies leģendārā grupa "Jumprava".

Tiesa, koncerts nebūs tik garš kā parasti, bet pusstundu – no pulksten 11 līdz 11.30, taču pavisam nopietns. Par to vairāk stāsta grupas līderis Aigars Grāvers: "Gribu iestādīt koku. Domāju to iegādāties gadatirgū, bet naudas jau muzikantiem nav pārāk daudz. Ceru, ka varbūt kādu koku nopelnīsim par spēlēšanu botāniskajā dārzā. Jo iestādīt koku – tas ir viens no īstam vīram veicamajiem darbiem!

Laikā no pulksten 11.30 līdz 12 gaidāma augu izsole "Uzzied eņģeļu koks", bet pēc tam līdz 14 notiks vēl nebijis sadancošanās pasākums botāniskajā dārzā – tautas deju kolektīvu koncerts "Danči pilī", kas pulcēs kopā dejotājus no tām Latvijas pilsētām un novadiem, kuru nosaukumā ir vārds "pils". Pasākumu ciklu sadarbībā ar novada pašvaldību realizē kultūras nama "Rīgava" vidējās paaudzes deju kolektīvs "Ūsa". Pirmajā sadancošanās pasākumā, kas norisināsies Salaspilī, piedalīsies vidējās paaudzes deju kolektīvi no Salaspils, Jaunpils, Daugavpils, Mālpils un Valdemārpils pašvaldībām.

Par pasākumu vairāk stāsta "Ūsas" prezidents Ainārs Lāčgalvis: "1994. gadā deju kolektīvs "Ūsa" nodibināja ceļojošo balvu "Salaspils kauss", par kuru deju konkursā sacenšas 15 Latvijas vidējās paaudzes deju kolektīvi. Šogad kausa izcīņa notika jau 21. reizi. Tā kā šis "Ūsas" lolotais pasākums veiksmīgi turpina savu esamību un ir veiksmīgi iegājis trešajā gadu desmitā, mūsu dejotāji izlēma, ka nepieciešams radīt kādu jaunu ilggadīgu pasākumu, tamdēļ ar pašvaldības finansiālu atbalstu ir izveidots projekts "Danči pilī".

Tā mērķis ir veicināt vidējās paaudzes deju kolektīvu koncertdarbību Latvijas novados, rosināt sadraudzību starp Latvijas pilsētu un novadu vidējās paaudzes deju kolektīviem, kā arī iepazīstināt citu deju kolektīvu dalībniekus ar dažādu projektā iesaistīto pilsētu, novadu vai pagastu centru, apdzīvoto vietu kultūrvēsturiskajām un dabas vērtībām – interesantiem kultūras un dabas objektiem. Projektā tika aicināti piedalīties vidējās paaudzes deju kolektīvi tikai no tām Latvijas pilsētām, novadu vai pagastu centriem un apdzīvotām vietām, kuru nosaukumā ir vārda daļa "pils" – Salaspils, Jaunpils, Jēkabpils, Daugavpils, Mālpils, Sēlpils, Valdemārpils, Ventspils."

Kā stāsta A. Lāčgalvis, projekts paredz rīkot divus sadancošanas pasākumus katrā deju sezonā, un tos katru reizi rīkos kāds cits no projektā iesaistītajiem kolektīviem. "Diemžēl dažādu iemeslu dēļ šajā koncertā no aicinātajiem nepiedalīsies kolektīvi no Ventspils, Sēlpils un Jēkabpils, bet pārējie kolektīvi – "Saime" no Daugavpils, "Jaunpils" no Jaunpils, "Krišjānis" no Valdemārpils, "Sidgunda" no Mālpils un Salaspils "Ūsa" – dejos katrs sešas dejas. Kad koncerts būs izdejots, iepazīstināsim viesus ar Daugavas muzeju, Rīgas HES un Salaspils memoriālo ansambli. Pēc dažādiem interesantiem notikumiem piesātinātās dienas visi kolektīvi kultūras namā "Rīgava" turpinās projekta pasākumus saviesīgā vakarā," stāstījumu pabeidz "Ūsas" prezidents.