12.03.2014 11:38

Mārupieši Limbažos izcīna "Salaspils kausu"

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

1. martā jau divdesmit pirmo reizi norisinājās vidējās paaudzes deju kolektīvu (VPDK) konkurss "Salaspils kauss". Šogad gan dalībnieki pulcējās Limbažos, jo saskaņā ar nolikumu konkursu organizē iepriekšējā gada uzvarētājs.

Par galveno balvu – ceļojošo kausu – cīnījās 12 kolektīvi, un jau devīto reizi to ieguva Mārupes novada deju kolektīvs "Mārupieši".

"Mārupieši" turpina savu veiksmes stāstu un pierāda, ka deju svētku laureātu finālskatē iegūtā pirmā vieta nav nedz nejaušība, nedz arī iemesls ieslīgt pašapmierinātībā. Dejotāji cītīgi trenējas un uztur sevi lieliskā formā arī pēc svētkiem.

Konkursa "Salaspils kauss" galvenā balva ir ceļojošais kauss, un tā tradīcija ir katra gada uzvarētāja nosaukumu iegravēt uz plāksnītes un piestiprināt kausam. Šobrīd kausu rotā jau 20 sudraba krāsas plāksnītes, un uz astoņām no tām ir "Mārupiešu" nosaukums. Saskaņā ar konkursa nolikumu uzvarētājs ne tikai rīko konkursu nākamajā gadā, bet arī pats nepiedalās kausa izcīņā. Tiesa, konkurence starp deju kolektīviem mēdz būt tik spēcīga un spēku samēri tik līdzvērtīgi, ka citreiz žūrija piešķir dalītu pirmo vietu diviem konkursa dalībniekiem – šādā veidā divas no astoņām uzvarām "Mārupieši" dalījuši ar VPDK "Bandava" no Kuldīgas un vienu reizi ar VPDK "Bandava" no Saldus. Pirmo reizi "Mārupieši" konkursā piedalījās 1996. gadā un jau savā pirmajā dalības reizē izcīnīja uzvaru. Kopš tā laika gandrīz ik pārgadu kauss atkal atgriezies Mārupē, tostarp arī šogad, kad tam tiks pievienota nu jau devītā plāksnīte ar "Mārupiešu" vārdu.

Runājot par konkursa nolikumu, jāpiemin, ka katram kolektīvam jāizpilda trīs dejas. No tām viena ir tā saucamā obligātā deja – katru gadu organizatoram ir tiesības noteikt, kāds princips jāievēro šai dejai. Parasti tā ir prasība dejot kāda konkrēta horeogrāfa vai kādu deju no attiecīgā gada deju svētku repertuāra, vai arī cittautu deju. 2014. gada konkursa rīkotāji, Limbažu kultūras nama deju kolektīvs "Jampadracis", bija noteikuši, ka obligātajai dejai ir jābūt kādai no horeogrāfa Ulda Žagatas radītajām.

"Mārupiešu" vadītāja Gunta Skuja šī uzdevuma izpildei izvēlējās deju "Garais dancis". Šoreiz konkursa dalībnieki tika apbalvoti ne tikai par savu kopējo sniegumu, vērtējot kopumā trīs dejas, bet tika pasniegtas arī atsevišķas balvas par spilgtāko U. Žagatas dejas izpildījumu. Šīs balvas pasniedza TDA "Dancis" mākslinieciskais vadītājs Rolands Juraševskis, kurš bija viens no žūrijas locekļiem. Ļoti atzinīgus vārdus un pateicību par izcilā horeogrāfa deju lielisko izpildi R. Juraševskis veltīja 2. un 3. vietas ieguvējiem – Kuldīgas kultūras centra deju kolektīvam "Bandava" un Valmieras kultūras centra deju kolektīvam "Pastalnieki". Par spilgtāko Ulda Žagatas dejas izpildījumu tika atzīts "Mārupiešu" izpildītais "Garais dancis", un R. Juraševskis uzteica Mārupes dejotājus un vadītāju par "brīnišķīgo, cēlo, iznesīgo un svinīgo sniegumu".

Vēl "Mārupieši" konkursā uzstājās ar I. Mažānes deju "Tupu, tupu, rāpu, rāpu", kas ar savu neierasto raksturu "Mārupiešu" lieliskajā izpildījumā pārsteidza ne tikai konkursa skatītājus, bet arī žūriju. Trešā deja "Mārupiešiem" bija horeogrāfes Guntas Skujas jaunākā deja "Ōdums". Dažādu apstākļu sakritības dēļ dejotājiem nepietika laika šo deju izmēģināt uz skatuves pirms konkursa. Taču, paturot prātā vadītājas vēlējumu "Dejojiet uz vella paraušanu!", dejotāji uz skatuves spēja atklāt šīs dejas latgalisko un humora pilno raksturu, un negaidītais pavērsiens dejas beigās izraisīja lielas ovācijas.

Pēc konkursa žūrijas vadītāja, Latvijas Nacionālā kultūras centra dejas mākslas eksperte Maruta Alpa pievienojās sava kolēģa R. Juraševska teiktajam, ka ir ļoti priecīga un pagodināta vērtēt dejotājus šādā konkursā. Arī M. Alpa uzteica visu deju kolektīvu labo sagatavotību un māksliniecisko kvalitāti. Taču uzvarētājs var būt tikai viens, un šoreiz vislabākais sniegums bija "Mārupiešiem", aiz kuriem palika Kuldīgas "Bandava" un Valmieras "Pastalnieki".