05.03.2014 14:16

Ikšķilē sveikti aktīvākie grāmatu lasītāji gan bērnu, gan vecāku vidū; grāmatmīļu skaits ar katru gadu palielinās

Autors  Ogrenet.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Ikšķilē sveikti aktīvākie grāmatu lasītāji gan bērnu, gan vecāku vidū; grāmatmīļu skaits ar katru gadu palielinās www.ogrenet.lv

4. marta pēcpusdienā Ikšķiles Tautas namā uz svinīgo pasākumu pulcējās Bērnu, jauniešu un vecāku žūrijas dalībnieki, lai saņemtu dāvanas un mielotos ar svētku kliņģeri.

"Ikšķiles novada Centrālā bibliotēka Bērnu žūrijā piedalās kopš tās pirmsākumiem. Ik reizi žūrijā piesakās ap pussimts bērnu, bet līdz veiksmīgam finālam nokļūst vidēji 30 bērnu. Šogad Bērnu, jauniešu un vecāku žūrijā bija iesaistījušies 40 lasītāju dažādās vecuma grupās. Kopš pagājušā gada darbojas arī Vecāku žūrija – gan pērn, gan šogad šajā žūrijā bija trīs dalībnieki," informē Bērnu nodaļas bibliotekāre Marija Reizniece.

Visvairāk lasītāju Bērnu žūrijā piedalījās 3.–4. klašu grupā un 5.–7. klašu grupā. 1.–2. klašu grupā bija 6, 3.–4. klašu grupā – 14, 5.–7. klašu grupā – 15, 8.–9. klašu grupā – 2 dalībnieki.

Katrā vecuma grupā laikā no maija līdz decembrim žūrijas dalībniekiem bija jāizlasa sešas grāmatas, vecāki lasīja pieaugušo auditorijai domātas grāmatas.

"Daži skolēni, kuri iesaistās žūrijā, izlasa visas grāmatas pāris mēnešu laikā, aicinot piedalīties arī māsas, brāļus, draugus un klasesbiedrus. Tādējādi nezūd saikne ar bibliotēku un mīlestība uz grāmatām," norāda M. Reizniece.

Māra Poikāne, Ikšķiles vidusskolas 6.a klase, žūrijā piedalās pirmo gadu: "Iesaistījos žūrijā, jo man piemīt lasītprieks un darbošanās žūrijā to attīsta."

Elza Zacmane, Ikšķiles vidusskolas 6.a klase, kura žūrijā piedalās trešo gadu, atzīst: "Man ļoti patīk lasīt grāmatas, arī Bērnu žūrijā iekļautās grāmatās bija ļoti interesantas. Es jau sen apmeklēju bibliotēku, un bibliotekāre man ierosināja piedalīties žūrijā".

"Es ne tikai izlasu Bērnu žūrijas ieteiktās grāmatas, bet arī apspriežu tās ar citiem. Noskaidrojām, ka mums abām ar Elzu no manas klases visvairāk iepatikusies viena un tā pati grāmata – Dž. Luīsa "Debesu vanags" –, kurai mēs piešķīrām pirmo vietu. Arī Mārai šī grāmata ļoti patika," turpina Amanda Pastuhova no Ikšķiles vidusskolas 6.a klases, kura žūrijā piedalās trešo gadu.

Viena no Vecāku žūrijas dalībniecēm – Vizma Lepere – atklāj, ka žūrijā iesaistījusies tādēļ, lai varētu sekot līdzi jaunākajām grāmatām. Pārskatot ar kritisku skatu jaunākos izdevumus, Vizmas kundze mūsdienu literatūru vērtē kā pārāk smagu un grūti uztveramu.

Palielinoties Bērnu, jauniešu un vecāku žūrijas dalībnieku skaitam, bibliotēkas telpas kļuvušas par šauru, un jau trešo gadu noslēguma pasākums tiek rīkots Ikšķiles Tautas namā. Lai iepriecinātu čaklos lasītājus, vienmēr tiek aicināts kāds interesants viesis. Pie bērniem ciemojušies bērnu grāmatas "Joka pēc alfabēts" autore māksliniece Indra Sproģe, latviešu modes mākslinieks un dziedātājs, šova "O kartes skatuve 2" dalībnieks Kašers, bet šogad bērnu sajūsmu izpelnījās slavenais iluzionists Mister Fox, kurš, starp citu, dzīvo Ikšķilē.

Bērnu, jauniešu un vecāku žūrijas dalībniekus sveica Ikšķiles novada Centrālās bibliotēkas vadītāja Valda Sproģe un Bērnu nodaļas bibliotekāre Marija Reizniece. Fotogalerija no pasākuma.