15.02.2014 08:21

Olaines kultūras namā caur izrādi būs skatāmi "Padomi precētiem pāriem"

Autors  Rasma Rudzāte
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
Ikvienam ir iespēja dzīvot līdzi izrādes "Padomi precētiem pāriem" varoņiem Olaines kultūras namā 15. februārī plkst.16. Ikvienam ir iespēja dzīvot līdzi izrādes "Padomi precētiem pāriem" varoņiem Olaines kultūras namā 15. februārī plkst.16. publicitātes

Itāļu satīriķis un dramaturgs, Nobela prēmijas laureāts Dario Fo kopā ar savu sievu aktrisi Franku Ramē esot uzrakstījis tik asprātīgu, sulīgu un gaumīgu lugu par precētu pāri, kuri nolēmuši atsvaidzināt jūtas ar brīvajām attiecībām, ka pēc tās motīviem gribējies iestudēt izrādi "Padomi precētiem pāriem".

Tā par jaunāko iestudējumu savā teātrī "Divas acis" saka režisore Dita Balčus. Sarunas sākumā režisore atklāj: "Man patika, ka šajā lugā ir gan vīrieša, gan sievietes pozīcija laulības dzīves situācijās, kas ir tik pazīstamas visā pasaulē. Cilvēki visur mīl līdzīgi, pārprot viens otru, un reizēm viņu attiecībās ir vajadzīga pat iejaukšanās no malas, ja paši ar tām vairs netiek galā."

Lai lugai piešķirtu spraigāku dinamiku, Dita Balčus to veidojusi kā televīzijas šovu un papildinājusi ar vēl vienu personu – pieredzējušu psihoterapeiti, šova vadītāju. "Tā kā lugas autors ir izcils, arī šova vadītāju un aktierus gribējās ne mazāk spilgtus," stāsta Dita Balčus. "Domāju, ka Aina Poiša lieliski iztur šo pārbaudījumu. Vīra lomā gribēju redzēt Kārli Anitenu, kuram piemīt lieliska humora izjūt, un prasme viegli un šarmanti runāt par nopietnām lietām. Viņam ir pieredze arī šovu veidošanā, jo viņš ir bijis scenārija autors un režisors skatītāju iemīļotajiem "Dejo ar zvaigzni" un "Dziedi ar zvaigzni". Sievas lomai man ļoti piemērota šķita aktrise Zane Burnicka, kurai ir itālietēm raksturīgi sejas vaibsti un temperaments, kā arī laba humora izjūta, tāpēc jutu, ka kopā ar Kārli viņi būs labs skatuves pāris."

"Interesanta sakritība ir arī tā, ka mana meita Elizabete Balčus, kura komponējusi vienu no galvenajām dziesmām šajā izrādē, patlaban mācās konservatorijā Romā," atklāj režisore. "Un tur viņa ir uzaicināta piedalīties šovā tieši tajā pašā televīzijas kanālā "RAI 2", kurā savas kaislības izdzīvo mūsu šova "Padomi precētiem pāriem" varoņi."

Izrāde ir stāsts par vīru un sievu, kuri nodzīvojuši laulībā 18 gadus, un viņu attiecībās iestājusies krīze. Trīs bērni izauguši, un vīram zudusi interese par sievu, kura mūždien ir norūpējusies, vāra ēst, tīra māju, mazgā veļu. Ko vīrieši dara tādās situācijās? Viņi meklēt izklaides ārpus mājas. Šajā gadījumā vīram ienāk prātā doma veidot brīvo attiecību ģimenes modeli, un viņš nāk pie sievas ar priekšlikumu, ka viņi varētu padzīvot brīvās attiecībās, proti, viņš dara, kā viņam tīk, un sieva var darīt to pašu.

Kamēr vīrs dzīvo, kā viņam tīk, viss ir normāli un pareizi. Ko šādā situācijā dara sievietes? To pašu, ko izrādes varone, proti, sāk jaunu dzīvi, ietur diētu, sāk vingrot, izmet vecās drēbes, bet tas tomēr nedod vēlamo rezultātu. Līdz brīdim, kad viņa iepazīstas ar satriecošu vīrieti. Šajā mirklī vīra teorija par brīvajām attiecībām sašķobās, un viņš nemaz vairs nejūtas ne tik brīvs, ne asprātīgs...

"Tā gudrība, ko mēs varam aizņemties no itāļiem, ir neslēpt emocijas sevī, bet ļaut tām izpausties tādām, kādas tās ir," atzīst režisore. "Turot jūtas sevī, mēs sagraujam gan sevi, gan otru cilvēku, jo tā eksplozija vienalga nāks, turklāt ar vēl lielāku blīkšķi, jo emocijas jau nekur nepazūd. Tāpēc, ja tu mīli, saki to no visas sirds, un arī tad, ja nīsti, runā par to, neturi sevī."