22.12.2013 18:29

Murjāņu svētnīca mūzikas albumā

Autors  Elīna Kondrāte
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Imanta Ziedoņa vasaras mājā "Dzirnakmeņi" Murjāņos tapis jau otrais fonda "Viegli" mūzikas albums "Vakars. Pietura. Jasmīns".

"Esot šajā mājā, pārņēma sajūta, ka esmu priviliģēta atrasties svētnīcā," atklāj mūziķe Māra Upmane-Holšteina, kura albumā sarakstījusi visvairāk dziesmu.

Kopā ar Māru albuma tapšanā piedalījušies arī mūziķi Jānis Hol­šteins-Upmanis (Goran Gora), Renārs Kaupers, Jānis Strapcāns, Raimonds Gusarevs un Jānis Šipkēvics. Tāpat kā pirmais albums "Viegli", arī "Vakars. Pietura. Jasmīns" tapis "Dzirnakmeņos". Māra atklāj, ka par ierakstu studiju pārtapusi klētiņa, kurai par fondam "Viegli" saziedoto naudu uzlikts jauns, skaists jumts.

Albumā visu dziesmu vārdu autors ir I. Ziedonis, taču sev tuvākos dzejoļus katrs mūziķis izvēlējies pēc savām sajūtām. "Izvēlējos tos dzejoļus, par kuriem ir sajūta, ka tos būtu rakstījusi pati. Tos, ar kuriem ļoti labi sevi asociēju. Tāpēc, rakstot dziesmas, dažreiz pat aizmirstās, ka vārdu autore neesmu es – tik labi šos dzejoļus uzsūcu sevī," par I. Ziedoņa dzeju jūsmo Māra un atklāj, ka radošās sesijas dzejnieka vasaras mājā līdzinājusies dzīvošanai svētnīcā.

"Esot šajā mājā, vēlreiz pārliecinājos, cik I. Ziedonis bija fantastiski gudrs. Māja ir uzbūvēta piramīdas formā, un tā ir piepildīta ar spēcīgākajiem enerģētiskajiem simboliem no dažādām kultūrām, piemēram, Lielvārdes jostai līdzās atrodas Jēzus fotogrāfija." Savukārt gar māju tek upīte, slejas smilšu klints. "Tur nevari nesajust pietāti pret dabu, tās enerģijas. Īpaši to var sajust, atbraucot no steidzīgās Rīgas," nesteidzīgos vakarus, skaitot zvaigznes kopā ar pārējiem mūziķiem, atceras Māra.

Dziedātāja atklāj, ka pašlaik gan nav plāna izdot arī trešo mūzikas albumu ar I. Ziedoņa dzeju, taču apgalvot, ka šāda albuma nebūs, nevar. "Katru reizi mums šķiet, ka šis ir pēdējais, bet, redz, kā pa diviem gadiem sakrājās jaunas emocijas. Tā, kā maināmies paši, mainās arī dzeja. Mani iepriekš vairāk piesaistīja romantiskāka dzeja, tagad I. Ziedonis jau kļūst kosmiskāks, pēc trīs gadiem būs vēl citādāks," stāsta Māra un piebilst, ka mūzika ir tikai redzamākā daļa no fonda "Viegli" aktivitātēm.

Ieguldot fondam saziedoto naudu, izveides stadijā ir arī digitālais muzejs, savukārt, lai godinātu un izceltu I. Ziedonim svarīgas vērtības, atbalstītu jaunradi un iedvesmotu latviešus visā pasaulē, "Viegli" izveidojis apbalvojumu "Laiks Ziedonim", kura apbalvojumi tiks pasniegti piecās nominācijās ar "ziedoniskiem" nosaukumiem: apbalvojums zinātnē "Tauriņu uzbrukums", apbalvojums novadpētniecībā "Kedas", apbalvojums bērniem un jauniešiem "Rabarbers", apbalvojums rakstniecībā "Bize" un "Ērkulis".