26.10.2013 12:29

Gunta Virkava: Galvenais ir spēt piecelties

Autors  Elīna Kondrāte
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

"Reizēm šķiet, ka paši sev esam kaimiņi un otrs tevi pazīst labāk nekā pats sevi. Brīžiem arī es sevi nepazīstu. Kādreiz kaut ko izdaru un domāju, vai tā esmu es."

Tā pirms grāmatas "Gunta Virkava. Nakts sarunas" atvēršanas Baložu kultūras namā stāsta Nacionālā teātra aktrise Gunta Virkava.

"Grāmata iznāk tieši tad, kad tai ir jāiznāk. Vienmēr ieplānojam vienu, bet no augšas kāds pasmaida par mūsu plāniem: "Nē, būs tā!"" smej G. Virkava, kura nule nosvinējusi 62. dzimšanas dienu un stāsta, ka grāmata būs redzējums uz sevi no malas.

Aktrise smej, ka tā tapusi gluži nejauši, kad satikta jaunības dienu draudzene carnikaviete Aina Liepiņa. "Esam pazīstamas gadus 30–40, taču mūsu ceļi bija šķīrušies – katra nodibinājām savu ģimeni, radās savi draugi, katrai sava dzīve." G. Virkava stāsta, ka, lai gan abas nebija tikušās gadiem, draudzene visu šo laiku sekojusi līdzi aktrises karjerai, apmeklējusi izrādes. "Aina ir ļoti komunikabla sieviete, interesējas par mākslu, bijusi skolotāja, rakstījusi recenzijas," draudzeni raksturo G. Virkava.

Taču pirms neilga laika abas satikušās, lai kopīgi padzertu kafiju un vadītu sarunas par jaunības laikiem. "Nākamajā dienā draudzene man zvana un saka, ka viņai ir ideja: vajadzētu rakstīt grāmatu. Atzīšu, šī ideja mani sākumā ļoti apmulsināja, domāju – vai esmu to pelnījusi. Tomēr beigās piekritu." Un tā sācies aptuveni gadu ilgs darbs pie grāmatas tapšanas. "Braucu pie viņas uz Carnikavu, viņa brauca pie manis. Tās bija pat piecas stundas garas nakts sarunas pa telefonu, bērnības atmiņas, bilžu skatīšanās," atceras aktrise.

Līdz ar grāmatas atvēršanu aktrise skatītājiem dāvās arī muzikālu koncertuzvedumu, kura režisors ir aktrises Nacionālā teātra kolēģis Voldemārs Šoriņš, un tajā piedalīsies arī Valdis Zilveris un G. Virkavas meita dziedātāja Elizabete Zagorska. Aktrise stāsta, ka šī būs pirmā kopīgā uzstāšanās ar meitu, taču, esot uz skatuves, par tuvo radniecību gan netiek īpaši domāts. "Tas ir mans partneris, domu biedrs. Es aizmirstu radniecību."

Par G. Virkavu ne viens vien teiks: šī aktrise ar gadiem nav mainījusies un izskatās tikpat lieliski. Par šo apgalvojumu aktrise tikai smej un atklāj, ka receptes, kā izskatīties lieliski, neesot. "Katram ir ielikti savi gēni, un tāpat mums katram ir dots savs laika sprīdis, kas jānodzīvo. Tajā jābūt tādam, kāds viņš ir."

Tomēr pats svarīgākais ir domāt labas domas, mīlēt sevi un citus. "Jāatzīst, ka arī man ne vienmēr ir labs garastāvoklis, ir depresijas periodi – kā jebkurai sievietei. Daudz kam esmu pārkāpusi pāri, taču pats galvenais ir mācēt piecelties." Te nozīme ir kā pašas gribai, tā apkārtējiem. "Galvenais ir izturēt. Un šo izturību sniedz apkārtējie cilvēki, cerība, ticība un labas domas," iedvesmo G. Virkava.

Literāri muzikālais koncertuzvedums "Maigums" ar Ainas Liepiņas grāmatas "Gunta Virkava. Nakts sarunas" atvēršanu notiks svētdien, 27. oktobrī, plkst. 15.