24.10.2013 16:51

Krišjāņa Barona 178. dzimšanas dienu aicina sagaidīt Siguldā

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Krišjāņa Barona 178. dzimšanas dienu aicina sagaidīt Siguldā publicitātes

Turaidas muzejrezervāts aicina 31. oktobra rītu sākt ar skanīgām latviešu tautasdziesmām, pirms un pēc darba, kā arī visā dienas gaitā no plkst. 8, pulcējoties Siguldā pie Krišjāņa Barona pieminekļa.

Dziesmu rītā "Visas manas greznas dziesmas" kopā ar muzejrezervāta darbiniekiem un Siguldas folkloras kopu "Senleja" un "Senlejiņa" dalībniekiem ikviens aicināts dziedāt, skandēt vai izdejot savas īpašās, sirdij tuvākās dainas, atgādinot sev un apkārtējiem par tautasdziesmās ierakstītajām vērtībām un spēku.

Krišjānis Barons, kurš sava mūža pēdējās vasaras pavadīja, dzīvojot Gaujas senielejā, Turaidas pilskalna pakājē, "Dainu" mājās, daudzu gadu garumā ir vācis, sistematizējis un apkopojis latviešu tautasdziesmas, kas tika publicētas "Latvju dainu" sešos sējumos. Tajos apkopotas 217 996 tautasdziesmas, kas vēsta par latvisko dzīvesziņu, ētiskajām vērtībām un dabas daili. Krājot tautasdziesmas, 1880. gadā tika izgatavots Dainu skapis, kas kopš 2001. gada 4. septembra iekļauts UNESCO Pasaules atmiņas sarakstā un ir pasaules kultūras sastāvdaļa.

Turaidas muzejrezervātā 1985. gadā atklātais Dainu kalns, kas kļuva par Dziesmotās revolūcijas un latviskās identitātes simbolu, veltīts latviešu tautasdziesmām un Krišjānim Baronam viņa 150 gadu jubilejā. Šajā dienā visi īpaši aicināti izstaigāt Dainu kalnu, pakavēties pie Veļu akmens, pieminot aizgājušos tuviniekus un senčus, gūt spēku Liepu aplī un priecāties par dabas skaistuma un tēlnieka Induļa Rankas veidoto skulptūru līdzsvaroto harmoniju.

Ikviens aicināts ņemt līdz svecīti vai ziediņu, ar ko pušķot Krišjāņa Barona pieminekļa pakāji.