24.10.2013 11:28

Pēc 25 gadu pauzes "Lāčplēsis" no dzelmes augšāmcelsies Ādažos

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Viens no 21. gadsimta Lāčplēšiem būs aktieris Juris Jope, kurš atzinīgi novērtēts, spēlējot Kvazimodo lomu "Parīzes Dievmātes katedrāles" teātra iestudējumā. Viens no 21. gadsimta Lāčplēšiem būs aktieris Juris Jope, kurš atzinīgi novērtēts, spēlējot Kvazimodo lomu "Parīzes Dievmātes katedrāles" teātra iestudējumā. www.foto.delfi.lv

30. oktobrī Ādažu Kultūras centrā pirmizrādi piedzīvos jaunā rokoperas "Lāčplēsis" versija. Tās veidotāji uzsver – Latvijas 95. jubileja ir īstais laiks atgādināt nacionālās vērtības. It īpaši jaunatnei.

"Ir pagājuši 25 gadi, kopš uz skatuves parādījās rokopera "Lāčplēsis". Tas bija Atmodas laiks, kad cilvēkiem ļoti nozīmīgi bija apzināties savu vēsturi un latvisko identitāti, taču šajā laikā ir izaugusi vesela paaudze, kura gan dzīvo neatkarīgā valstī, taču daļa no tās nav patrioti, kuri lepojas ar savu valsti un vēsturi, un šis ir viens no veidiem, kā to mainīt," stāsta izrādes producents Juris Millers. Tādēļ viņš cer, ka šo izrādi, kas būs skatāma daudzās Latvijas pilsētās, apmeklēs arī jaunieši.

Viss sāksies Ādažos...
J. Millers norāda, ka Ādaži kā pirmizrādes vieta nav izvēlēta nejauši. "Plānojot koncertu vietas, mēs centāmies to grafiku izveidot tā, lai būtu izdevīgi no loģistikas viedokļa. Turklāt Ādažos ir jauns un ļoti moderns kultūras centrs, kurā ir visas iespējas," tā producents.

Viņš ir pārliecināts, ka rīdziniekiem nav iemesla apvainoties, ka pirmizrāde notiek nevis galvaspilsētā, bet šajā Pierīgas novadā. "Tikpat labi mēs varētu apvainoties, ka kāda pasaules mēroga zvaigzne koncertturneju neatklāj Rīgā. Es domāju, ka tie, kuri gribēs redzēt pirmizrādi, varēs doties uz Ādažiem, jo tas nav tālu no Rīgas, vai arī gaidīt, kad rokopera būs galvaspilsētā," uzsver J. Millers.

Lai gan rokoperas "Lāčplēsis" jauniestudējums top ar abu autoru – Zigmara Liepiņa un Māras Zālītes – atļauju un tiek veidots, pilnībā izmantojot 1988. gadā tapušās rokoperas oriģinālo libretu un nošu materiālu, jaunajā versijā Lāčplēša lomā nebūs redzams tā laika galvenās lomas atveidotājs Igo Fomins.

"Igo ir ļoti cienījams mākslinieks, taču saskaņā ar libretu Lāčplēsis ir jauns vīrietis, kurš tikai nupat atstājis tēva mājas. Tas nozīmē, ka viņam ir kādi 18 vai 19 gadi, tādēļ galvenajai lomai bija jāizvēlas kādu no šī brīža jaunajiem talantiem."

Dons atsaka iespējai iet Igo pēdās
Pēc tam, kad iespēju kļūt par 21. gadsimta Lāčplēsi noraidīja pazīstamais mūziķis Dons jeb Artūrs Šingirejs, atbildīgā loma tika diviem jaunajiem talantiem – dziedātājam Daumantam Kalniņam un Latvijas Nacionālā teātra aktierim Jurim Jopem.

Tā kā komponista Zigmāra Liepiņa daiļradei raksturīgs sarežģīts dziedājums, izvēlei bija jābūt ļoti rūpīgai. Taču šie divi jaunie talanti savas spējas esot jau paguvuši pierādīt. Mūziķis Daumants Kalniņš bija spožs operas Parīzes Dievmātes katedrāles jauniestudējumā Latvijas Nacionālā teātra versijā. Viņa atveidotais Kvazimodo izpelnījās ne tikai skatītāju, bet arī augstu kritiķu novērtējumu un labas atsauksmes. Savukārt Juris Jope ir Latvijas Nacionālā teātra aktieris, kuram ir ļoti profesionāls vokāls.

J. Millers jau iepriekš plašsaziņas līdzekļiem izteicās, ka skatītājiem nav iemesla būt sarūgtinātiem, ka jaunā Lāčplēša lomā neredzēs Donu, jo arī tad, ja viņš būtu piekritis, mūziķim šī loma būtu jādala ar kādu citu. "Jau no paša sākuma bija zināms, ka Dons nebūs vienīgais galvenās lomas atveidotājs. Turklāt tas, ka viņš no lomas atteicās, tikai pierāda to, ka tai nebija gatavs," vasaras sākumā medijiem situāciju skaidroja J. Millers.

Tikai talantīgākie
Rokoperā būs redzami arī Marts Kristians Kalniņš, Jānis Skanis, Juris Vizbulis, Ieva Sutugova, Paula Dukure, Rūta Dūduma, Beāte Zviedre, Anna Krauja-Čena, Jānis Kurševs, Miks Dukurs, Elvijs Bušs, Ēriks Zeps, Ivo Grīsniņš-Grīslis, Dāvids Kalandija, Jānis Ķirsis, Mikus Abaroniņš, kā arī kordebaleta grupa, "Rīgas zelta koris" un mūziķu grupa Kristapa Krievkalna vadībā.

Jauniestudējuma režiju veido Inese Mičule, horeogrāfiju – Olga Žitluhina, kostīmu autore ir Anna Heinrihsone, bet scenogrāfiju veido Gints Sippo. Vokālais konsultants visiem solistiem ir Niks Matvejevs.

Rokoperas producents J. Millers lēš, ka tas būs pēdējos gados finansiāli dārgākais un vērienīgākais jauniestudējums, kas tapis un izrādīts Latvijā, jo kopējās jauniestudējuma izmaksas sasniedz vairākus simtus tūkstošu eiro. Pēc pirmizrādes "Lāčplēsis" dosies Latvijas koncerttūrē. No Pierīgas novadiem tā būs skatāma ne tikai jau pieminētajos Ādažos, bet arī Siguldā.