05.10.2013 16:42

Ādažu ķirbis – mērkaķu kārums

Autors  Elīna Kondrāte
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
Ādažu ķirbis – mērkaķu kārums publicitātes

Rīgas Zooloģiskajā dārzā aizvadīts tradicionālais Latvijas lielāko ķirbju čempionāts. Šogad ar godpilno 10. vietu un brango 88 kilogramus smago dārza ogu var lepoties ādažnieks Valdis Magonis.

Magoņa kungs ķirbju čempionātā piedalījās jau ceturto reizi. "Pirms trīs gadiem ieguvu otro vietu ar 129 kilogramus smagu ķirbi, ir bijusi arī trešā vieta – 114 kilogrami, un vienu reizi ierindojos ceturtajā vietā." Lai gan šogad iegūta 10. vieta, pensionētais mērnieks smej, ka starp zaļajiem ķirbjiem ierindojies pirmajā vietā. "Man vienīgajam bija zaļais ķirbis," lepojas V. Magonis un stāsta, ka īpašas metodes, kā izaudzēt tik brangu ķirbi, pašam gan neesot. Sēklas esot iegādātas tepat Latvijā, un ķirbis savā nodabā audzis uz lauka.

"Pavasarī iestādīju sūdu čupā, uzmetu augsnīti un ķirbis auga." V. Magonis atklāj, ka ķirbju audzētāji esot visnotaļ draudzīgi un labākos paņēmienus, kā izaudzēt gigantiskus ķirbjus, cits no cita neslēpj. "Piemēram, ķirbju audzētājai no Dagdas bijušas 'Atlantijas giganta' sēklas, kas kaimiņienei atvestas no Amerikas. Tā kā kaimiņiene pati nav stādījusi, atdāvinājusi," par Dagdas ķirbaudzētājas 214 kilogramus smago dārza lepnumu stāsta V. Magonis un atklāj, ka konkurenti padalījušies ar padomu, ka gigantiska ķirbja izaudzēšanai ar spainīti mēslojuma vien nepietiks.

Magoņa kungs stāsta, ka tik brašs ķirbis izaudzis piemājas zemītē. "Bijušajam Zemkopības ministram Ārijam Ūdrim te, Ādažos, bija zeme. Šo piemājas zemīti, savus 0,3 hektārus, kopš tiem laikiem iekopju arī es. Ar ķirbju audzēšanu speciāli gan nenodarbojos." Pēc sacensībām brangais ķirbis sadalīts uz pusēm: vienā pusē kā bļodā salikti visādi labumi, un tas ticis zoodārza krēpjvilkiem, bet otra puse, pildīta ar banāniem, rozīnēm un āboliem, tikusi mērkaķiem.

Ķirbju čempionāts notika jau astoto reizi, un šogad par varenākā ķirbja titulu cīnījās 29 gigantiskās dārza ogas no Carnikavas, Ādažiem, Skrundas, Jaunokras, Ventspils, Kuldīgas un citām Latvijas pilsētām un novadiem. Čempionāta rīkotāji novērojuši, ka jau gadskārtēji vislielākie ķirbji uz čempionātu atceļo tieši no Ādažu puses un citiem Pierīgas novadiem, kas liecina, ka tieši šajos reģionos ir vispiemērotākā vide un pieredzes bagātākie ķirbju audzētāji Latvijā. Turpinot tradīciju, arī šogad brangos ķirbjus svērt palīdzēja spēkavīri Raimonds Bergmanis un Didzis Zariņš. Čempionātā otro vietu ieguvis 184 kilogramus smags ķirbis, savukārt Innai Kozlovskai no Dagdas novada Jaunokras izdevies izaudzēt īstu milzeni – 214 kilogramus smagu oranžo ogu.