05.10.2013 08:33

FOTO: Skat, kā Mārupē filmē seriālu

Autors  Elīna Kondrāte
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Filmēšanas komanda ieradusies, lai filmētu seriāla 17. sēriju nesen atklātajā sabiedriskajā ēkā Jaunmārupē. Aktrise Kristīne Nevarauska atklāj, ka sērijas netiek filmētas pēc kārtas, tāpēc notikumus, kas varoņus sagaida nākotnē, aktieri zina. "Izpaust gan to nedrīkst." Filmēšanas komanda ieradusies, lai filmētu seriāla 17. sēriju nesen atklātajā sabiedriskajā ēkā Jaunmārupē. Aktrise Kristīne Nevarauska atklāj, ka sērijas netiek filmētas pēc kārtas, tāpēc notikumus, kas varoņus sagaida nākotnē, aktieri zina. "Izpaust gan to nedrīkst." Kišjānis Grantiņš

"Uzmanību! Kamera! Dublis 1!" izskan pēdējie norādījumi, un filmēšana Jaunmārupes sabiedriskajā ēkā var sākties.

Tieši Mār­upes novadā kopš jūlija top jaunais televīzijas seriāls "Eņģeļu iela 9. Pelnrušķītes mantojums", kas skatītāju vērtējumam tika nodots tikai pagājušo nedēļu.

"Jums būs jābūt ļoti pacietīgiem. Filmēšanas komanda un aktieri ir ļoti draudzīgi un atvērti, bet grafiks mums ir ļoti saspringts," brīdina projekta vadītāja Ilze Circene un atklāj, ka seriāla ainas Mārupes novadā jau uzņemtas domē, kultūras namā, Tīrumniekos, bērnudārzā "Lienīte", bibliotēkā, Daugavas ielā, kur mīt seriāla varonis deputāts Bērziņš, kā arī Jaunbebru ielā, kur uzņemti seriāla ārskati. Filmēšana sākta jau jūlija beigās, un seriāla varoņu dzīvesvietu – Mārupes novadu – izvēlējusies pati režisore Vir­džīnija Lejiņa jeb, kā to mīļi uzrunā filmēšanas komanda, – Džīna.

Filmēšanas laukums dejotāju mājās

"Mani vienmēr ir pievilkusi Pierīga. It kā galvaspilsēta, bet reizē blakus ir pilnīgi cita vide, kurā ļoti daudz saglabājies no laukiem," atklāj V. Lejiņa, ko daudzi atmiņā paturējuši arī kā televīzijas seriāla "Likteņa līdumnieki" režisori. "Mana meita Zane jau sen dejo Mārupes vidējās paaudzes deju kolektīvā "Mārupieši". Kad pastāstīju par savu ideju, viņa uzreiz teica, ka, protams, jāfilmē Mārupē!" V. Lejiņa, kura pati apmetusies Jūrmalā, stāsta, ka vide ārpus Rīgas ir gluži cita pasaule, kurā uz ielas sveicinies, vari izrunāties ar kaimiņu vai pārdevēju tuvējā veikalā.

"Tas ir ļoti mājīgi," piebilst režisore un atklāj, ka meita ne vien ierosinājusi filmēt Mārupē, bet arī sarunājusi dejotājus, kuri labprāt ielaiduši arī savā dzīvesvietā nofilmēt ne vienu vien sēriju. "Piemēram, Celmiņu ģimenei ļoti daudz kas ir aizgūts no cilvēkiem, kas patiešām dzīvo šajā mājā. Esam ņēmuši piemēru no īstiem cilvēkiem, kā vajag dzīvot. Tur ir, ko mācīties." Režisore stāsta, ka jaunajā seriālā galvenā atšķirība ir tā, ka darbība vairs nenotiek mājā, bet izstiepusies ielas garumā, kā arī parādījušies jauni varoņi, līdz ar to – jauns sižets, jaunas problēmas un mīlestība.

Uz Mārupi no Valmieras

Līdz ar nosaukuma maiņu citāds tapis arī aktieru ansamblis. Jauno varoņu lomās iejutīsies aktieri Ivars Kalniņš, Regīna Razuma, Kristīne Nevarauska, Sarmīte Rubule, Krišjānis Salmiņš, kā arī ekrānā atgriezīsies skatītāju jau iemīļoti tēli Gunta Skrastiņa, Normunda Laizāna, Ivara Pugas, Sanitas Pušpures izpildījumā. Aktieru darba grafiks ir ļoti noslogots: cits pēc izrādes vakarā brauc no Valmieras, cits pēc filmēšanas dodas uz naksnīgo teātra mēģinājumu.

Uz pāris minūtēm ainu filmēšanas starplaikā izdodas noķert arī K. Nevarausku, kura tūlīt pēc mēģinājuma steigsies uz Dailes teātri, kur notiek izrādes mēģinājums. Aktrise stāsta, ka atšķirībā no teātra, kur lomas tiek gatavotas ilgā laika posmā, kameras priekšā vienmēr jābūt emocionāli gatavam būt spontānam un reaģēt uz jebko. "Tur arī tas šarms – dažādība." K. Nevarauska, kas atveido bērnu un jauniešu ginekoloģi Lindu Tamani, smej, ka seriālu pati neskatās. "Noskatījos pirmo sēriju, lai saprastu, kas tas ir un kā tas izskatīsies. Pašam uz sevi skatīties ir ļoti grūti, jo redzi tik daudz blusu kā nekad dzīvē."

Savukārt vaicāta, vai abām piemīt arī kāda kopīga īpašība, aktrise stāsta, ka kopīgais vēl tikai būs. "Pagaidām Linda ir daudz rāmāka par mani. Lai gan par mani arī bieži pirmais iespaids ir, ka esmu ārkārtīgi klusa un mierīga meitene. Varbūt šur tur esmu trakāka par Lindu, bet, lasot scenāriju vairākas sērijas uz priekšu, saprotu, ka arī ar Lindu viss ir kārtībā – viņa arī ir riskētāja," atklāj K. Nevarauska.

Brīvdienas domātas skatītājiem

Lai gan visi darbi filmēšanas vietās paredzēti pēc grafika, ne vienmēr to iespējams ievērot. Lietus, sastrēgumi, dažādas neparedzētas situācijas – tas viss piederas pie filmēšanas komandas ikdienas. Seriāla veidošana ir laikietilpīgs darbs, un vienas sērijas skaņas apstrāde prasa vismaz 12 stundas. "Darba dienas ir garas. Nedēļā ražojam četras sērijas. Tāds nu mums ir šis posms – nekam citam laika neatliek. Taču televīzijas cilvēkiem uz to jābūt gataviem," darba specifiku skaidro režisores asistente Laura Hirša.

Vērojot seriālu televīzijas ekrānā, bieži pat grūti iedomāties, ka aktierus ieskauj pulka kameras, gaismotāji un operatori. "Bieži šķiet – jo vieglāk seriāls skatās, jo mazāk cilvēku ieguldījuši darbu. Taču tas ir nerakstīts likums, patiesībā ir otrādi. Tomēr mūsu uzdevums ir radīt cilvēkiem atpūtas brīžus, lai skatītājam nav jādomā, cik grūti viņiem tur gājis," smaida L. Hirša, kuras pienākumos ir uzraudzīt, lai seriāla kadri ir nevainojami, kā arī parūpēties par montāžu. Lielākais skaits, kad pārfilmēts viens dublis, bijis 28 reizes.

"Tad lidmašīna lido, tad traktors aizbrauc, aktieris aizmirst tekstu. Iemesli ir visdažādākie. Taču, ja aktieris labi nospēlē, dubli var nofilmēt jau ar pirmo reizi." Filmēšanas laukumā vēl darbojas skaņu režisore Ingrīda, ar kuras vērību garām netiek palaists neviens lieks troksnītis un skaņas brāķis, gaismotājs, rekvizitori, asistenti un grima māksliniece Liāna Repule, kura parūpējas ne vien par skaistu grimu, bet arī mākslīgajām asarām emocionālākajos kadros.

Mārupieši lepni

Arī Mārupes novada domes pārstāvji atzina, ka ir lepni, jo par filmēšanas vietu izvēlēts tieši šis Pierīgas novads. "Filmēšanas grupa uz īsu brīdi bija ieradusies arī domē. Bija ļoti interesanti pavērot tuvumā, kā strādā aktieri," atzina novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste Uva Bērziņa un atklāja, ka filmēšana, visticamāk, novadā notiks līdz gada beigām.