23.09.2013 16:49

VIDEO: Baltu vienības dienā folkloristi pulcējas Saulkrastos

Autors  www.lsm.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
VIDEO: Baltu vienības dienā folkloristi pulcējas Saulkrastos www.saulkrasti.lv

Pirms 777 gadiem 22. septembrī lietuvieši, apvienojoties ar zemgaļiem, Saules kaujā sakāva Zobenbrāļu ordeni, tādēļ par godu tam tika atzīmēta Baltu vienības diena Saulkrastos.



Atzīmējot vēsturiskos notikumus, Baltu vienības dienā jau otro reizi kopā pulcējās Latvijas un Lietuvas folkloristi, lai īpašā gājienā izdziedātu baltu tautām svarīgos spēka vārdus.

Pie Saulkrastu Baltās kāpas cits aiz cita piestāj autobusi, un pavisam drīz laukums ir pilns ar sievām un vīriem tautastērpos. Vēl tikai mazliet informācijas, un folkloristi ir gatavi doties trīs stundu garā pārgājienā pa Saulrieta taku, lai kopīgi izdziedātu baltu tautām svarīgos spēka vārdus – uguns, ūdens, saule un vējš.

"Šī kopība un vienotība, kas ir baltu tautu iespēja drusku sevi pašapziņā celt, ir uzrunājusi arī mūs. Mums nav augstu kalnu, bet mums ir jūra, ir kāpas, kurās mēs noteikti gribam sasaukties," saka Saulkrastu folkloras kopas vadītāja, pasākuma organizatore Antra Deniškāne.

Baltu saimei pievienojusies arī folkloras kopa no Balvu novada. Viņi stāsta, ka visgrūtāk latgaliešiem savā repertuārā esot atrast dziesmas par jūru. Arī latgaļu izcelsme esot dažāda, tomēr viņi sevi pieskaitot pie baltiem.

"Jebkurā gadījumā es uzskatu, ka tomēr mēs visi esam balti un tās mūsu darbības... vai roku kustības vai runas veids, vai acu mirkšķiens tajā pašā brīdī tomēr pasaka, ka mēs tiem baltiem esam piederīgi," pauž Vectilžas folkloras kopas ''Saime'' vadītāja Solvita Logina.

Vēl vairāk nekā ikdienā kopības sajūtu ar latviešiem izjutuši folkloristi no Lietuvas. "Mēs kādreiz noteikti esam bijuši kopā. Mēs klausāmies valodu un dziesmas, un šķiet, ka mēs varam dziedāt līdzi," saka folkloras kopas "Ģedruže" vadītāja no Lietuvas Audrone Buržinskiene.

Baltu vienības diena 22. septembrī Latvijā un Lietuvā tiek atzīmēta kopš 2000. gada, kad par to lēma gan Latvijas Saeima, gan Lietuvas Seims.