24.08.2013 08:26

Pits Andersons: "Pagātnē kavēties negribu"

Autors  Elīna Kondrāte
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Nedēļas nogalē Stopiņu novada Līgo parka 25 gadu jubilejas zaļumballē uzstāsies 50. gadu amerikāņu rokenrola karalis Latvijā Pits Andersons. Nedēļas nogalē Stopiņu novada Līgo parka 25 gadu jubilejas zaļumballē uzstāsies 50. gadu amerikāņu rokenrola karalis Latvijā Pits Andersons. www.foto.delfi.lv

Nedēļas nogalē Stopiņu novada Līgo parka 25 gadu jubilejas zaļumballē uzstāsies 50. gadu amerikāņu rokenrola karalis Latvijā Pits Andersons kopā ar "The Swamp Shakers". Leģendārais mūziķis sola: "Jautrība neizpaliks!"

"Spēlēsim gan klasiku, gan pašu jaunās dziesmas, bet stils paliek nemainīgs – rockabilly." Šajā mūzikā meklējami pagājušā gadsimta 50. gadu rokenrola pirmsākumi, stāsta P. Andersons. Vaicāts, kur meklējami šī mūzikas stila panākumu atslēga, mūziķis, ilgi nedomājot, teic, ka rockabilly pievilcība un popularitāte tik daudzu gadu garumā slēpjas tā pozitīvajā enerģijā. "Tā ir dzīvespriecīga mūzika."

Lai gan pēc pazīstamā un autoritatīvākā padomju rokmūzikas eksperta slavenā žurnālista Artēmija Troicka pētījuma "Back In The USSR, The True Story Of Rock In Russia" datiem P. Andersons ir pats pirmais nopietni vērtējamais rokeris visas bijušās Padomju Savienības teritorijā, mūziķis atklāj, ka ceļš uz šo mūziku nav bijis viegls. Laikā, kad pirmo reizi dzirdējis rockabilly
mūziku, Latvijā bijis nenormāls informācijas trūkums, un tikai pēc gadiem uzzinājis vārdu dziedātājam, kas tik ļoti aizrāvis un iedvesmojis.

Pirmo reizi rokenrolu P. Andresons izdzirdējis aptuveni 1958. gadā kādā platē. Tikai pēc vairākiem gadiem viņam izdevies identificēt pirmo skaņdarbu, kurš apgriezis ar kājām gaisā visu mūziķa pasaules uztveri – tas bija Fredija Kenona (Freddie Cannon) "Chattanooga Shoe Shine Boy".

Gluži neatdalāmi no mūzikas ir košie un ekstravagantie tērpi. Mūziķis atzīst, ka pats sev ir tērpu stilists un visbiežāk apģērbu mēdz iegādāties festivālos, izvēloties gan jaunus, autentiskā stilā šūtus, gan oriģinālus vintage tērpus. "Tie mani fascinē," krāšņo ģērbšanās stilu raksturo P. Andersons. Lai gan Latvijā rockabilly nav iemantojis graujošu popularitāti, P. Andersons atzīst, ka arī pie mums tas iet plašumā. "Tiesa, diezgan palēni salīdzinājumā ar to, kā tas notiek citur pasaulē, kaut vai tepat Igaunijā."

Kopā ar "The Swamp Shakers" P. Andersons koncertē arī ārvalstīs. "Berlīnē ierakstījām jauno disku "Enjoy the ride", kas drīzumā iznāks Anglijā, un tajā būs dzirdamas mūsu komponētas 14 dziesmas," par svarīgo notikumu grupas mūzikas dzīvē stāsta P. Andersons.
"Līgo parkam – 25" svinību koncerts "Novadu raksti Līgo parkā" notiks sestdien, 24. augustā, tā sākums plkst. 19. Koncertā piedalās: Valmieras teātra aktieru grupa "Žerāri", muzikālā apvienība "Vintāža", grupa "Ka tik ne tā!" un "Laimas muzikanti" – Uškānu dziedošā ģimene. Plkst. 22 sāksies zaļumballe. Muzicēs "Marko Man Band" un Pits Andersons & "The Swamp Shakers". Ieeja bez maksas.