01.03.2012 14:05

Ādažos skanēs latviešu balsis un spāņa mutesbungas

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Dziedātāju sacerētajos un aranžētajos skaņdarbos neierastos salikumos saklausāmas etno, popa, džeza un klasiskās mūzikas ietekmes, bet visjaunākajā albumā valda latviešu tautas skaņu mākslas noskaņas. Dziedātāju sacerētajos un aranžētajos skaņdarbos neierastos salikumos saklausāmas etno, popa, džeza un klasiskās mūzikas ietekmes, bet visjaunākajā albumā valda latviešu tautas skaņu mākslas noskaņas. www.latvianvoices.lv

Ar trešo skaņu albumu «Tā kā taka» koncertos Rīgā un Pierīgā martā iepazīstinās ansamblis «Latvian Voices».

«Latviešu balsis» ir septiņu meiteņu vokālā grupa. Vairums viņu skolojušās kordiriģēšanas zinībās Latvijas Mūzikas akadēmijā un citur Eiropā, dzied arī citos kolektīvos un vada tos.

Lauras Jēkabsones, Andras Blumbergas, Karīnas Kaminskas, Noras Vītiņas, Zanes Stafeckas, Martas Ozolas un Elīnas Šmukstes kolektīva diskogrāfijā ir divi 2010. gadā izdoti albumi. Pēdējos gados grupa lielākoties sadarbojusies ar ārzemju – visvairāk vācu – izdevējiem un koncertorganizatoriem, bet dziesmas no nule klajā nākušā trešā diska «Tā kā taka» martā skanēs vairākos koncertos tepat Latvijā.

3. martā pulksten 18 gaidāma akustiska (bezmikrofonu) «iesildīšanās» Jāņa baznīcā Piņķos. Šim koncertam izvēlēto skaņdarbu autoru vidū ir gan baroka klasiķis Johans Sebastians Bahs, gan rokgrupa «U2», gan «Latvian Voices» dalībnieces Nora Vītiņa un Laura Jēkabsone.

Bet jaunā skaņu albuma kompozīcijas pilnā krāšņumā dziedātājas sola skandēt 10. martā pulksten 18 Ādažu Kultūras centrā (pēc tam - 15. martā Spīķeru Koncertzālē Rīgā).

Pašu dziedātāju sacerētajos un aranžētajos skaņdarbos neierastos salikumos saklausāmas etno, popa, džeza un gluži klasiskas mūzikas ietekmes. Bet, runājot par jaunā albuma atvēršanas koncertiem, «Latvian Voices» dalībniece A. Blumberga apstiprina: tajos, tāpat kā ierakstā, valda tautas mūzikas noskaņas. Īpaši ir arī tas, ka «a capella» grupai šajos koncertos pievienojas kokles virtuoze Laima Jansone un «beatbox» (vokālo perkusiju) speciālists Litoss (Lytos) no Spānijas. Jā, patiesi, arī ārzemju viesis kopā ar grupu atskaņos to pašu latviešu tautas skaņu mākslas iedvesmoto mūziku, piebilst A. Blumberga un atzīstas – rīkot koncertu Ādažos ierosinājusi viņa. Lai gan pati ir jūrmalniece, ar novada centru Pierīgā cieši saistīta viņas darba dzīve: te mājo Andras vadītais jauniešu koris «Mundus», te atrodas arī mūziķes otra darbavieta – Ādažu Brīvā Valdorfa skola.

«Latvian Voices» visspilgtāko koncertatmiņu vidū ir pilnas baznīcas Ziemassvētkos Vācijā un uzstāšanās Itālijā, Trevizo – netālu no Venēcijas. Pēc koncerta visi 100 apmeklētāji nopirkuši pa diskam un vēlējušies iegūt dziedātāju autogrāfus.

«Tagad – pēc gadiem ilgas koncertdzīves ārzemēs – šķiet interesanti uzzināt, kā mūsu mūziku uztvers latviešu publika,» atzīst «Latvian Voices» dalībniece.