18.08.2013 14:25

Vītolu ģimene Ropažos vērs tautasdziesmu vārtiņus

Autors  Elīna Kondrāte
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Velti tautasdziesmas uztveram kā noputējušu relikviju, ar ko palielīties ārzemniekiem, saka Vītolu ģimenes galva Jānis Vītols. Velti tautasdziesmas uztveram kā noputējušu relikviju, ar ko palielīties ārzemniekiem, saka Vītolu ģimenes galva Jānis Vītols. www.austrasbiedriba.lv

"Tas mums ir ielikts gēnos, iekodēts, un nekur ārpusē nav jāmeklē. Tikai jānokasa apsūbējums," tautasdziesmu spēku un gudrību atklāj dziedošās Vītolu ģimenes galva Jānis. Jau šajā nedēļas nogalē Vītoli viesosies Ropažos, lai godātu latviešu dievību Māru.

Nav noslēpums, ka steidzīgajā dienas ritmā daudzi ir piemirsuši senlatviešu gudrības un atbildes meklē nevis pašu senču kultūras mantojumā, bet modernajā kultūrā. Tomēr J. Vītols uzsver, ka latviešu tautasdziesmās meklējamas atbildes uz daudziem svarīgiem jautājumiem. "Tautasdziesmas mūsu sajūtās dod atbildes uz jautājumiem: kā mums būt, kā pastāvēt katrā mirklī. Tautasdziesma atslēdz vārtiņus uz mūsu sajūtām un dvēseli," tautasdziesmas spēku un vērtību atklāj J. Vītols.

"Tas nozīmē, ka varam katrā laikā paši sev iekšēji pajautāt un saņemt atbildes, kas mēs šobrīd esam, ko darām un kurp ejam." Vītolu ģimenes galva uzsver, ka ne vienmēr mums ir vajadzīgi padomi no ārpuses, apkārtējo viedokļi, un tikai mēs paši varam atbildēt uz iekšējiem jautājumiem.

"Ja pratīsiet vērsties pie savām dziļākajām jūtām, zināsiet, kā rīkoties dzīvē." J. Vītols novērojis, ka daudziem cilvēkiem sācis šķist – var iztikt bez paša rastām atbildēm, visu priekšā pateiks avīzes vai skolotāji. Tomēr pēdējā laikā cilvēki atkal sapratuši, ka pareizās atbildes neviens cits priekšā nepateiks un neviens nebūs gudrāks par paša iekšējo padomdevēju. "Kā pie tā atkal nokļūt? Cilvēki meklē dažādas ezotēriskās prakses, austrumu un rietumu gudrības. Taču visprecīzākās atbildes sniedz mūsu tautasdziesmas, ja tikai pratīsim tajās ieklausīties." J. Vītols pauž, ka nereti tās uztveram vien kā noputējušu relikviju, ar ko palielīties ārzemniekiem.

Dziedošo Vītolu ģimeni Latvijas klausītāji iepazina pirmajā televīzijas šovā "Dziedošās ģimenes", kur ģimene teju ikvienu skatītāju apbūra ar savu gaišumu, dabiskumu un dzīves skatījumu. Vaicāts, cik nozīmīgu vietu Vītolu ģimenes dzīvē ieņem latviešu tradīciju bagātais mantojums, viņš teic, ka to nevar izstāstīt. "Tad būtu jātaisa seriāls visa gada garumā, un katru mēnesi varētu rādīt pa gabaliņam."

Savukārt Ropažos J. Vītols pēdējo gadu laikā nav bijis, taču atceras, ka novadā būts laikā, kad jaunībā ar riteņiem apceļojis Latviju.
Zemes, Ūdens, Uguns, Vēja, Meža, Gausas, Veļu – visas pasaules mātes – Māras daudzinājums pie Ropažu estrādes notiks sestdien, 17. augustā, no plkst. 13 līdz 16. Pasākuma rīkotāji: nodibinājums "Māras loks" un "Latviešu biedrība" sadarbībā ar Ropažu Kultūras un izglītības centru. Māras dienas daudzinājumā piedalās: folkloras kopa "Oglīte" no Zaķumuižas, "Silavoti" no Rīgas, "Putni" no Lēdurgas, "Dzedzieda" no Olaines, "Puduris" no Dobeles, Vītolu ģimene, pasaku teicēji, viedi ļaudis un seno amatu veicēji.