06.07.2013 14:34

Siguldā atsākušās "Muzikālās brokastis"

Autors  Elīna Kondrāte
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
"Fagota ir ļoti skaists, dziedošs, tembriem bagāts mūzikas instruments. Tas man asociējas ar samtainu baritona balsi," fagotu raksturo mūziķis Jānis Semjonovs. "Fagota ir ļoti skaists, dziedošs, tembriem bagāts mūzikas instruments. Tas man asociējas ar samtainu baritona balsi," fagotu raksturo mūziķis Jānis Semjonovs. www.sinfoniettariga.lv

"Tā ir mūzika, ko paklausoties esi saņēmis enerģijas devu un jūties paēdis. Labs sākums dienai, " pirmās asociācijas ar vārdiem "muzikālās brokastis" atklāj "Sinfonietta Rīga" pūtēju kvinteta dalībnieks, fagotists Jānis Semjonovs no Baldones.

Turpinot tradīciju, arī šovasar ikviens aicināts uz vasaras kamermūzikas koncertiem "Muzikālās brokastis", kas svētdienu rītos notiks Siguldas Jaunās pils dārzā. Mūziķis atklāj, ka šajā svētdienā kvintets muzikālajiem brokastotājiem iecerējis nospēlēt programmu "Pastaiga mūzikā", kurā ietverti četru komponistu darbi.


Kā pirmo klausītāji varēs baudīt Ludviga van Bēthovena skaņdarbu pulkstenim. "Tolaik, 15., 16. gadsimtā, ļoti populāri bija pulksteņi, kuros bija iebūvēts ērģeļu mehānisms, un noteiktās stundās no tiem skanēja melodija. Šādam pulkstenim Bēthovens bija sakomponējis mūziku," stāsta J. Semjonovs. Savukārt kā nākamo kvintets izvēlējies spēlēt 20. gadsimta ungāru komponista Ģērģa Ligeti enerģiskos skaņdarbiņus jeb četras bagateles, kas tulkojumā nozīmē "nieciņi". "Tajos dzirdami tautas ritmi, kas ir neraksturīgi latviešiem." Muzikālajā pastaigā iekļauti arī krievu komponista Modesta Musorgska "Neizšķīlušos cālīšu balets", "Mājiņa uz vistas kājiņas", savukārt koncertu noslēgs ungāra Ferenca Lista deju melodijas.

J. Semjonovs stāsta, ka, gatavojoties koncertam, vērīgi pēta laika ziņu prognozes. "Tas ir svarīgi, jo spēlēsim ārā. Ja solītu lietainu laiku, būtu steidzami jāziņo klausītājiem, lai ņem līdzi lietussargus," smaida mūziķis, taču iepriecina, ka nedēļas nogali Siguldā sola siltu un saulainu.

Kvintets izveidojies 2006. gadā, un tajā spēlē flautiste Ilona Meija, obojists Pēteris Endzelis, klarnetists Guntis Kuzma un Artūrs Šults, kura pārziņā ir mežrags. Visi spēlē valsts kamerorķestrī "Sinfonietta Rīga" un ir vadošie solisti un koncertmeistari sava instrumenta grupā. "Jo vairāk spēlējam kopā, jo vairāk saspēlējamies, un arī orķestra skanējums kļūst labāks."

Savukārt taujāts, kas pamudinājis izvēlēties samērā reto koka pūšaminstrumentu fagotu, mūziķis atklāj, ka līdz pat pirmajam kursam Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā spēlējis klarneti, taču, saprotot, cik maz fagotistu ir Latvijā, saskatījis perspektīvu šajā instrumentā. "Liku visas kārtis uz fagotu, un tas ir atmaksājies," priecīgs ir J. Semjonovs.

Koncerts notiks svētdien, 7. jūlijā, plkst. 11 vasaras kamermūzikas koncertcikla "Bēthovens un Sigulda" ietvaros. Ieeja – bez maksas.