01.07.2013 13:25

Starp "Koru karu" laureātiem arī "Maska"; tiek pie ceļazīmes uz pasaules koru olimpiādi

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Babītes jauniešu koris "Maska" un diriģents Jānis Ozols. Babītes jauniešu koris "Maska" un diriģents Jānis Ozols. www.korismaska.lv

Pēc dienu garām Dziesmu svētku koru dziesmu kaujām ap pusnakti kļuva zināmi Latvijas labākie kori, starp kuriem ticis arī Jāņa Ozola vadītais Babītes koris "Maska".

Viņiem arī ceļazīme uz pasaules koru olimpiādi nākamajā gadā.
Pirmā vieta jaukto koru kategorijā tika piešķirta vairākiem koriem, tostarp Babītes pagasta jauniešu korim "Maska". Kopā ar viņiem laurus plūca koris "Mazā Ģilde" jauniešu koris "Balsis" un "Swedbank koris". Otrajā vietā ierindojās Rīgas Latviešu biedrības kamerkoris "Austrums", bet trešajā – Dobeles pilsētas kultūras nama skolotāju koris "Sidrabe", koris "Mazā ģilde" un jauktais koris "Sonore", vēsta LETA. Savukārt jaukto koru grupā Lielā balva piešķirta Latvijas Kultūras akadēmijas korim "Sōla"un Rīgas pašvaldības kultūras iestāžu apvienības koncertorganizācijas "Ave sol" jauniešu korim "Kamēr...".

Senioru koru grupā pirmo vietu un Lielo balvu – 1000 latus – saņēma VEF Kultūras pils senioru sieviešu koris "Daugavas vanadzes"; otrajā vietā ierindojās divi kori – Jelgavas novada senioru jauktais koris "Gaisma" un Krustpils kultūras nama senioru jauktais koris "Atvasara". "Atvasara" saņēma arī specbalvu un ceļazīmi uz pasaules koru olimpiādi Rīgā 2014. gadā. Trešo vietu senioru grupā ieņēma Rīgas Latviešu biedrības senioru koris "Erlebe".

Vīru koru grupā pirmajā vietā ierindojās Rīgas Tehniskās universitātes vīru koris "Gaudeamus"; otrajā vietā – Daugavpils Latviešu kultūras centra vīru koris "Forte", kas saņēma arī ceļazīmi uz pasaules koru olimpiādi Rīgā 2014. gadā; bet trešajā vietā – RKTMC "Ritums" vīru koris "Tēvzeme".
Sieviešu koru grupā tika piešķirtas vairākas otrās un trešās vietas, kā arī divas pirmās.

Pirmā vieta un Lielā balva tika piešķirta Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmijas sieviešu korim "Balta". Godalgotajā pirmajā vietā ierindojās Jelgavas 4. vidusskolas meiteņu koris "Spīgo". Otrās vietas piešķirtas Ventspils pilsētas domes Kultūras centra sieviešu korim "Venda", Liepājas Universitātes sieviešu korim "Atbalss" un Rīgas Mediņa Rīgas 1. mūzikas skolas sieviešu korim "Ausma". Trešajā vietā arī ierindojās trīs kori – Latvijas Universitātes sieviešu koris "Minjona", Vecumnieku novada sieviešu koris "Via Stella", kā arī Rīgas pašvaldības kultūras iestāžu apvienības koncertorganizācijas "Ave sol" "Rīgas kamerkoris". 

Jānorāda, ka Pasaules koru olimpiādei 2014. gadā izvirzīti četri kori – Krustpils senioru koris "Atvasara", Daugavpils vīru koris "Forte", Jelgavas meiteņu koris "Spīgo" un Babītes pagasta jauktais koris "Maska".

Atgādinām, ka, tuvojoties XXV Vispārējiem latviešu dziesmu svētkiem, jauniešu koris "Maska" un diriģents Jānis Ozols piedāvāja ikvienam jauktā kora dziedātājam apgūt dziesmu svētku noslēguma koncerta programmā iekļautās dziesmas.

"Mēs vēlējāmies dot savu ieguldījumu, lai mūsu tautas dižie svētki skanētu pēc iespējas kvalitatīvāk un pārliecinošāk. Mūsdienu ātrajā un tehnoloģiju pilnajā pasaulē parādās arvien vairāk iespēju, taču mazāk reālā laika, tāpēc domāju, ka dziedātāji ar prieku klausīsies un mācīsies savas partijas un ka šis ieraksts atvieglos arī ļoti daudzu diriģentu uzdevumu," tā kora diriģents Jānis Ozols.

Ideja izveidot balsu partiju ierakstus Jānim Ozolam radās, strādājot koros un pildot Pierīgas rajona koru virsdiriģenta pienākumus. Lai gan nevar sūdzēties par koru sagatavotību, paši dziedātāji gan Latvijā, gan ārpus tās robežām izrādījuši interesi par iespēju apgūt dziesmas arī patstāvīgi, ārpus mēģinājumiem.

Dziesmu svētku repertuāru katrai balss partijai var atrast kora "Maska" mājaslapā.