29.06.2013 08:22

FOTO: "Kremerata Baltica" un Gidons Krēmers saspēlējas mēģinājumā Siguldā

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)

Smaidīgi un entuziasma pilni pirms desmitā "Kremerata Baltica" festivāla koncertiem uz kopīgu mēģinājumu tikās jaunie mūziķi un vijoles virtuozs Gidons Krēmers.

Šogad "Kremerata Baltica" festivāls izskanēs devīzi ,"Mēs – romantiķi". Sešos festivāla koncertos, kuri norisināsies koncertzālē "Baltais flīģelis", Siguldas luterāņu baznīcā, Siguldas Jaunās pils dārzā un Rīgā, Jāņa baznīcā, būs iespēja dzirdēt pasaules mūziķi, vijolnieku Gidonu Krēmeru, "Grammy" balvas ieguvēju Baltijas kamerorķestri "Kremerata Baltica", orķestra solistus, ansambļus un festivāla viessolistus. Šī gada festivāla solisti un viesi būs čellisti Miša Maiskis, Gunta Ābele, Giedre Dirvanauskaite, pianisti Otāvija Marija Maceratini, Oļegs Maizenbergs, Nikolajs Puškarevs, Reinis Zariņš, Ingmars Zemzaris, Indre Baikštīte, flautiste Ilze Urbāne, dziedātāja Diāna Silova un vibrafonists Andrejs Puškarevs. Diriģente Joana Malvica.

 


Jubilejas festivāla atklājums būs Ludviga van Bēthovena un Franča Šūberta līdzgaitnieks un draugs, komponists Anselms Hitenbreners (1794–1868). Festivālā tiks atskaņoti komponista stīgu kvarteti, dziesmas un klavierdarbi.

"Māksliniekiem vienmēr jābūt romantiķim, viņam jāredz tālāk un dziļāk. Viņa sapņi, pat tālu no realitātes, palīdz saskatīt dzīves jēgu... Tā tas bija "romantisma laikos"... bet, man šķiet, ka arī šodien ir ļoti svarīgi turēties pie savas sirds, ne tikai pie "saprašanas". Galvenā motivācija orķestrī "Kremerata Baltica" jau no paša sākuma bija saistīta ar ideālismu, un to vēl arvien, pēc 16 pieredzes un ceļošanas gadiem visā pasaulē, var sajust katrā koncertā. Tieši tāpēc mēs esam romantiķi," par festivāla devīzi spriež Gidons Krēmers.

Festivāls kļuvis par tradicionālu vērtību Latvijas kultūras dzīvē, jo atnesis neskaitāmas tikšanās ar jaunām, talantīgām mūzikas zvaigznēm un sniedzis iespēju tikties klātienē ar mūsdienu mūzikas klasiķiem.

Festivāla ietvaros sestdien, 29.jūnijā plkst.19 koncertzālē "Baltais flīģelis" notiks kamermūzikas maratons "Pie Šūberta", kurā piedalīsies Gidons Krēmers, "Kremerata Baltica" solisti un viesi. Programmā: F.Šūberts, A.Hitenbreners, F.Lists, F.Šopēns, A.Skrjabins, P.Vasks.

Svētdien, 30.jūnijā plkst.11 Siguldas Jaunās pils dārzā Muzikālo brokastu laikā ,"Bēthovens un Sigulda" spēlēs "Kremerata Baltica" solists Andrejs Puškarevs (vibrafons) un Nikolajs Puškarevs (klavieres). Ieeja – bez maksas.

Svētdien, 30.jūnijā plkst.19.00, koncertzālē "Baltais flīģelis" notiks noslēguma koncerts, kurā piedalīsies Gidons Krēmers, Reinis Zariņš un Kremerata Baltica – diriģente Joana Malvica, programmā: R.Vāgners, F.Lists, V.Barkausks, L.Desjatņikovs, D.Tabakova, G.Pelēcis un A.Pjacolla – skaņdarbi par vasaras tēmu, veltīti Gidonam Krēmeram un Kremerata Baltica.