28.06.2013 13:28

Uz desmitās jubilejas koncertiem aicina "Kremerata Baltica"

Autors  Elīna Kondrāte
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Jau desmito reizi Siguldā būs iespēja dzirdēt un redzēt vijoles virtuozu Gidonu Krēmeru festivāla "Kremerata Baltica" ietvaros. Jau desmito reizi Siguldā būs iespēja dzirdēt un redzēt vijoles virtuozu Gidonu Krēmeru festivāla "Kremerata Baltica" ietvaros. Krišjānis Grantiņš

"Gidons Krēmers ir pasaules vārds. Ja pasaule sāk skanēt pie mums, tā ir neizmērojama vērtība. Festivāls ir Gidona Krēmera dāvana Latvijai un Siguldai," sākoties X "Kremarata Baltica" festivālam, pauda Siguldas koncertzāles "Baltais flīģelis" vadītāja un festivāla direktore Inese Zagorska.

I. Zagorska neslēpj, ka 10 festivāla gadi bijuši ļoti bagāti un Siguldā izcilus muzikālus priekšnesumus sniedzis ne vien pats G. Krēmers, bet arī pasaules mūsdienu mūzikas klasiķi: komponisti Gija Kančelī, Dobrinka Tabakova, izpildītāji Mario Brunelli un daudzi citi. Festivāls ar devīzi "Šostakovičs un Šnitke – nepagājušais gadsimts" Siguldā pirmo reizi izskanēja 2004. gadā un jau pirmajā gadā saņēma nozīmīgo Latvijas Lielo Mūzikas balvu un laikraksta "Diena" balvu kultūrā nominācijā "Kvalitatīvs un pārsteidzošs mākslas fakts 2004".


I. Zagorska stāsta, ka festivāla priekšvēsture tomēr meklējama jau pāris gadus iepriekš, kad "Kremerata Baltica" orķestris ik vasaru pēc Jāņiem ieradies Siguldā uz radošajām nometnēm. Siguldā mūziķi gatavojuši koncertprogrammas, ar kurām rudenī doties turnejās pa Eiropu un pasauli. Vienmēr šie mēģinājumi noslēgušies ar vasaras koncertu.

"Orķestra mūziķiem pēc nogurdinošiem ceļojumiem bija ļoti patīkami būt savā dzimtenē, Siguldas vidē un dabā." Tāpat festivāls būtiski mainījis kā Latvijas, tā Siguldas un koncertzāles "Baltais flīģelis" mūzikas dzīvi. "G. Krēmera vārds ir kļuvis par koncertzāles zīmolu. Būtībā šis festivāls ir turpinājums Eiropas festivālu tradīcijām. Siguldas "Kremerata Baltica" ir kā māsa Eiropas festivāliem. Tā nu esam gluži dabiski iekļāvušies Eiropas festivālu vidū," stāsta I. Zagorska un atklāj, ka izcilais vijolnieks G. Krēmers, neraugoties uz pasaules mēroga sasniegumiem mūzikā, ir sirsnīgs cilvēks un sastrādāšanās allaž veikusies viegli.

"Viņš ir izcils mākslinieks, vijolnieks, kas meklē arvien jaunas lietas, partitūras mūzikā. G. Krēmers nekad neapstājas pie sasniegtā. Kā viņš pats teicis: "Koncerts, kas tikko nospēlēts, jau ir pagātne. Vienmēr jāskatās uz priekšu." Koncertzāles vadītāja piebilst, ka G. Krēmers neaizmirst rūpēties par paša dibinātā orķestra mūziķiem: "Vairāki mūziķi spēlē uz instrumentiem no Gidona kolekcijas." Festivāla dalībnieku mēģinājumu grafiks esot ļoti saspringts, taču mūziķi nedaudz paguvuši aplūkot gleznaino Siguldu, nopeldēties ezerā un doties nelielā ekskursijā, lai apskatītu pilsētas ievērojamākos objektus.

Turpinot tradīciju, arī šogad festivāls notiek nedēļā pēc Jāņiem – no 27. līdz 30. jūnijam. Šogad "Kremerata Baltica" festivāla devīze ir "Mēs – romantiķi". Sešos festivāla koncertos, kuri notiks koncertzālē "Baltais flīģelis", Siguldas luterāņu baznīcā, Siguldas Jaunās pils dārzā un Rīgā, Jāņa baznīcā, būs iespēja dzirdēt pasaules mūziķi, vijolnieku Gidonu Krēmeru, "Grammy" balvas ieguvēju Baltijas kamerorķestri "Kremerata Baltica", orķestra solistus, ansambļus un festivāla viessolistus.