24.06.2013 14:28

Ādažu "Sprigulis" kuls Dziesmu un deju svētkos

Autors  Elīna Kondrāte
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Dejotāji iestudējuši piecas dejas un atzīst, ka vienas galvenās dejas kā koristiem, piemēram, dziesma "Gaismas pils", gan neesot. Taču šajos svētkos pirmo reizi tiks izdejots jauniestudējums "Kaņeku Jānis, kaimiņ Grieta". Dejotāji iestudējuši piecas dejas un atzīst, ka vienas galvenās dejas kā koristiem, piemēram, dziesma "Gaismas pils", gan neesot. Taču šajos svētkos pirmo reizi tiks izdejots jauniestudējums "Kaņeku Jānis, kaimiņ Grieta". Krišjānis Grantiņš

Pulkstenis jau krietni pāri astoņiem vakarā, bet Ādažu kultūras namā atskan katrs stūrītis – te notiek gatavošanās Vispārējiem latviešu XXV Dziesmu un XV Deju svētkiem.

Pirmo reizi kā vidējās paaudzes deju kolektīvs svētkos piedalīsies arī "Sprigulis".

"Pirms pāris dienām saņēmām zīmējumus un tagad mēģinām variantu, kā dejas izskatīsies uz lielā laukuma," steidzīgi atgriežoties pie dejotājiem mēģinājumā zālē pagūst pastāstīt kolektīva vadītāja Līga Lancmane, kurai deju svētki būs īstas ugunskristības – viņa pirmo reizi startēs nevis kā dejotāja, bet kolektīva vadītāja. Arī Līga, tāpat kā liela daļa kolektīva dejotāju, iepriekš dejojusi jaunākās paaudzes deju kolektīvā "Sprigulītis", kas, gadiem ejot, izaudzis kopā ar dalībniekiem.

Sajūtas pirms svētkiem labprāt izstāsta kolektīva dalībnieces Sandra un Andra. "Pats grūtākais? Nē, ir tikai foršais un pats foršākais," par gatavošanos koncertiem smej dalībnieces un atsauc atmiņā virkni labu atmiņu, kas piedzīvotas dziesmu un deju svētkos vēl skolas gados: jauni vēstuļu draugi, negulētas naktis, nakšņošana skolās, neaprakstāmā kopības izjūta.

Savukārt Jānis, kurš kolektīvā ar pārtraukumiem dejo kopš 1975. gada, atzīst, ka vairs neskaita, cik deju svētkos piedalījies, taču visspilgtāk atmiņā palikuši 1991. gadā Toronto piedzīvotie dziesmu un deju svētki. "Pēc tam nedejoju 16 gadus – no 1993. līdz 2009. gadam, kad atkal sanācām kopā uz kolektīva 40 gadu jubileju. Tā pāris deju, un atkal atsāku dejot," smej Jānis.

Pirmie dziesmu un deju svētki kopā ar "Sprigulīti" būs arī kolektīva koncertmeistarei Agnesei Prokofjevai, kura līdz šim svētkos piedalījusies kā koriste. "Lielākais stress bija līdz skatēm, tagad jau vienkārši gaidu svētkus," smej pianiste, kura ar "Sprigulīti" bijusi kopā visos mēģinājumos gan pirms, gan pēc bargajām skatēm. Tomēr A. Prokofjeva atzīst, ka koncertmeistari šajos svētkos esot nedaudz apbižoti – gan koncertmeistariem, gan vadītājiem koncerts būs jāvēro no aizkulisēm. "Skatītāju ir ļoti daudz, tāpēc saprotu, ka vietu nav tik daudz. Žēl tikai, ka koncerts notiks vietā, kur pat pa actiņu nevarēs palūrēt. Pēc tam būs jāskatās pa televizoru. Vai, kā mēs smejamies, – skatīsimies pa krūmiem," smaida koncertmeistare.

L. Lancmane stāsta, ka pašlaik galvenais ir noturēt kolektīva līmeni. "Galvenais, lai dejotāji nedomā, ka mūs neredzēs. Redz katru un atbildība katram ir liela! Arī es nesu atbildību, tāpēc gribētos, lai šo atbildību nes arī katrs pats," teic kolektīva vadītāja un atklāj, ka 7. jūlijā dejotāji ļausies ne vien svētku sajūtām, bet pieminēs arī "Spriguļa" iepriekšējo vadītāju Jāni Kalašinski, kurš pirms pāris gadiem traģiski gāja bojā – kopā ar savu meitiņu dzīvību zaudēja autoavārijā. "Pēc svētkiem dosimies uz kapiem Jāņa dzimtajā pusē Jaunpiebalgā. It kā ir svētki, bet nevaram pie Jāņa neaizbraukt," asarām acīs teic L. Lancmane. "Mēs dejosim viņa piemiņai."

Līga Lancmane ar smaidu atceras, ka gadu laikā piedzīvoti dažādi kuriozi: Etiopijas braucienā viesnīcā aizmirsts kostīms, kas pēcāk ar kurjeru atvests uz lidostu, tāpat dejojot ne reizi vien nokrituši brunči.Līga Lancmane ar smaidu atceras, ka gadu laikā piedzīvoti dažādi kuriozi: Etiopijas braucienā viesnīcā aizmirsts kostīms, kas pēcāk ar kurjeru atvests uz lidostu, tāpat dejojot ne reizi vien nokrituši brunči.