13.06.2013 10:29

Jau desmito reizi Siguldā muzicēs Gidons Krēmers

Autors  www.sigulda.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Pasaules slavu iemantojušais vijolnieks Gidons Krēmers arī šovasar priecēs siguldiešus. Pasaules slavu iemantojušais vijolnieks Gidons Krēmers arī šovasar priecēs siguldiešus. arhīvs

No 27.–30.jūnijam Siguldu savā varā pārņems mūzikas skaņas, jo jau desmito reizi tajā norisināsies "Kremerata Baltica" festivāls.

Šogad pasākuma devīze ir "Mēs – romantiķi". Sešos festivāla koncertos, kuri norisināsies koncertzālē "Baltais flīģelis", Siguldas luterāņu baznīcā, Siguldas Jaunās pils dārzā un Rīgā, Jāņa baznīcā, būs iespēja dzirdēt pasaules mūziķi, vijolnieku Gidonu Krēmeru, "Grammy" balvas ieguvēju Baltijas kamerorķestri "Kremerata Baltica", kā arī orķestra solistus, ansambļus un festivāla viessolistus.

Šī gada festivāla solisti un viesi būs čellisti Miša Maiskis, Gunta Ābele, Giedre Dirvanauskaite, pianisti Otāvija Marija Maceratini, Oļegs Maizenbergs, Nikolajs Puškarevs, Reinis Zariņš, Ingmars Zemzaris, Indre Baikštīte, flautiste Ilze Urbāne, dziedātāja Diāna Silova un vibrafonists Andrejs Puškarevs. Diriģente Joana Malvica.
Šī gada festivāla atklājums būs Ludviga van Bēthovena un Franča Šūberta līdzgaitnieks un draugs, komponists Anselms Hitenbreners /1794–1868/. Festivālā tiks atskaņoti komponista stīgu kvarteti, dziesmas un klavierdarbi.

"Māksliniekiem vienmēr jābūt romantiķim, viņam jāredz tālāk un dziļāk. Viņa sapņi, pat tālu no realitātes, palīdz saskatīt dzīves jēgu... Tā tas bija "romantisma laikos"... bet, man šķiet, ka arī šodien ir ļoti svarīgi turēties pie savas sirds, ne tikai pie "saprašanas". Galvenā motivācija orķestrī "Kremerata Baltica" jau no paša sākuma bija saistīta ar ideālismu, un to vēl arvien, pēc 16 pieredzes un ceļošanas gadiem visā pasaulē, var sajust katrā Kremeratas koncertā. Tieši tāpēc mēs esam romantiķi," par festivāla devīzi spriež Gidons Krēmers.

Festivāls kļuvis par tradicionālu vērtību Latvijas kultūras dzīvē, jo atnesis neskaitāmas tikšanās ar jaunām, talantīgām mūzikas zvaigznēm un sniedzis iespēju tikties klātienē ar mūsdienu mūzikas "klasiķiem". "Gidona Krēmera vārds, neapšaubāmi, ir koncertzāles "Baltais flīģelis" zīmols, ar kuru jau desmit gadus dzīvo un elpo koncertzāles gars," piebilst koncertzāles vadītāja Inese Zagorska.

Iepriekš:
G. Krēmers: Svinam to, ka joprojām esam kopā