08.06.2013 14:30

No Lībiešu krasta uz Saulkrastiem

Autors  Elīna Kondrāte
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
No Lībiešu krasta uz Saulkrastiem publicitātes; Jānis Mednis

"Rīgas festivāla" ietvaros svētdien Saulkrastos skanēs Rīgas Saksofonu kvarteta un komponista Raimonda Tigula jaunā elektroakustiskā programma "Labyrinthus". Šogad festivāla rīkotāji klausītājus mūzikas un vasaras vakaru burvību aicina baudīt arī tepat Pierīgā.

Vienkopus pulcējot pasaules slavenus latviešu un ārvalstu mūziķus, jau trešo gadu vasaras sākumā norit viens no vērienīgākajiem klasiskās mūzikas notikumiem Baltijā – "Rīgas festivāls". R. Tiguls uzsver, ka vietai, kurā izskanēs paša lolotā mūzika, ir būtiska nozīme. "Kā jebkuram māksliniekam, vietas enerģija ir ļoti svarīga. Manuprāt, Saulkrasti ir ļoti skaista vieta, noteikti tā vērta, lai tur uzstātos."


Atšķirībā no iepriekšējiem sadarbības projektiem saksofonu kvartetu šajā mūzikas programmā papildinās video mākslinieka Ginta Apsīša veidotās videoprojekcijas, kas aicinās klausītājus "apskaidrības pilnā ceļojumā".

R. Tigulu klausītāji iepazinuši ne vien kā komponistu, bet arī kā multiinstrumentālistu, producentu, kas strādā instrumentālajā, ambientajā, elektroniskajā un elektroakustiskajā mūzikā, ir radījis mūziku teātra izrādēm, kā arī ir televīzijas seriāla "Likteņa līdumnieki" mūzikas autors. Nav noslēpums, ka talsinieka R. Tigula mūziku nebūt neraksturo 21. gadsimta popkultūras ietekme un populārākās tendences.

Vaicājot, kā ikdienas steigā mūzikā izdevies saglabāt dvēselisko un garīgo šķautni, komponists atklāj, ka par savām mājām sauc nevis lielpilsētu, bet kluso Talsu novadu. "Dzīvoju laukos, steigu un popkultūras ietekmi tik ļoti nejūt," atzīst komponists. Tieši Talsu Tiguļkalnā tikai dienu pirms koncerta Saulkrastos izskanēs elektroakustiskā skaņdarba "Labyrinthus" pasaules pirmatskaņojums.

Mūziķis atzīst, ka ir grūti izmērīt laiku, kādā top koncertprogramma, taču, radot skaņdarbus, pret sevi mēdzot būt kritisks. "Skaņdarbs var tapt ļoti ātri. Ja man ir ideja un esmu ar to kādu laiku dzīvojis kopā, pierakstīšanas process ir diezgan ātrs." Mūziķis atklāj, ka labākā iedvesma allaž rodoties ceļojot vai izbraucot pie dabas. Tomēr viena paņēmiena, kā gūt iedvesmu, mūziķim neesot.

"Nav vienas receptes, ka, aizbraucot tieši uz kādu konkrētu vietu, uzradīsies iedvesma. To nekad nevar iepriekš prognozēt." Tomēr lielāko mieru mūziķim sniedz tieši atrašanās pie jūras. "Dzīvoju netālu no Lībiešu krasta, tāpēc vasarās bieži braucu uz Mazirbi un Kolku pabūt pie jūras. Tur nereti tā iedvesma atnāk," teic R. Tiguls un atklāj, ka paralēli "Labyrinthus" koncertiem notiekot aktīva gatavošanās dziesmu svētkiem, jo viņš ir mākslinieciskais vadītājs tautas mūzikas koncertam "Raksti".

Koncerts Saulkrastu Saules laukumā skanēs svētdien, 9. jūnijā, pulksten 22.