25.04.2013 16:57

Vienaldzīgo procents

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Cik ilgi gaidītas, tik ātri būs atnākušas kārtējās pašvaldību vēlēšanas 1. jūnijā. Līdz 22. aprīlim visi deputātu kandidātu saraksti iesniegti Centrālajā vēlēšanu komisijā un publicēti tās vietnē www.cvk.lv, lai ikviens varētu padziļināti iepazīties un izpētīt vietējās varas krēslas tīkotājus.

Tur detalizēti pieejami gan potenciālo deputātu dzīves gājuma apraksti jeb CV, gan pārstāvētās partijas vai vēlētāju apvienības programma. Lai gan apkopotā informācija pieejama tikai no 22. aprīļa, gandrīz puse ekonomiski aktīvo iedzīvotāju no 18 līdz 55 gadiem jau pirms tam bija izlēmuši, par ko atdos savu balsi vietējās vēlēšanās, liecina aģentūras TNS veiktais pētījums.

Pie tiem, kas izvēli jau laikus izdarījuši, pieskaitāmi galvenokārt rīdzinieki, pierīdznieki un cittautieši, pilsoņi, kas ģimenē nerunā latviski. Savukārt nedaudz mazāk par pusi Latvijas ekonomiski aktīvo pilsoņu atzīst, ka vēl līdz šim nav izlēmuši, par ko balsot. Salīdzinoši vairāk tie ir jaunieši vecumā no pilngadības līdz 30 gadiem. Bet 10 % balsstiesīgo ir nolēmuši nepiedalīties vēlēšanās.

Katram desmitajam nospļauties, ka bērnudārzu rindas turpina augt, ka vietējais transports nav pielāgots invalīdu vajadzībām un ka bedres uz ceļiem kļūst arvien lielākas un vairāk. Līdz vēlēšanām atlicis vairāk nekā mēnesis, bet 10 % jau tagad zina, ka savu balsi nevienam neatdos. Tas nozīmē, ka 1. jūnijā šis procents ievērojami palielināsies, jo kāds pēdējā brīdī sapratīs, ka "neviens no viņiem neko nesaprot un visi ir zagļi", kādu mocīs sagurums pēc kārtīgas piektdienas ballītes, bet kādam vienkārši būs slinkums.

Un vienaldzīgo pulciņš augs. Jo vienmēr jau vieglāk jau ir nedarīt, bet pēc tam teikt: "Paskat, ko šie sastrādājuši!" Jācer, ka vairāk būs tādu, kas ņems aiz rokas savus līdzcilvēkus un aicinās darīt, lai rezultāts būtu apzināts. Labāks vai ne tik labs, bet vismaz kopīga darba rezultāts.