22.01.2013 23:16

Lapsa vilks zaķi

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Rīgas Latviešu biedrības Latviešu valodas attīstības kopa jau desmito reizi paziņo gada vārdu, nevārdu un spārnoto teicienu.

Pēkšņā reakcija uz gada vārdiem un nevārdiem ik gadu ir asa – tauta vīpsnā un uzskata, ka valodniekiem vienkārši nav, ko darīt, tāpēc nosit laiku ar dažādu muļķīgu jaunvārdu ieviešanu un popularizēšanu. Taču paiet laiks, un, atskatoties pagātnē, redzam, ka šodien aktīvi lietojam kādreiz titulētos gada vārdus.

Iepriekšējos deviņos gados par gada vārdiem tika atzīti – "zīmols", "mēstule", "smacenis", "draugoties", "ēnstrādnieks", "talkot", "staidzināt". Ne viens vien ar laiku valodā pavisam labi iegājies. Diemžēl tik viegli no leksikas nav izskaužami par gada nevārdiem atzītie. Līdz šim par tādiem kļuvuši "eiro", "māsterplāns", "centrs", "hendlings", "siera produkts", "šis te... šo te...", "saīsināt" (darbiniekus), "pa lielam", "konsolidēt".

Savukārt smaidu sejā joprojām izraisa iepriekšējo gadu spārnotie teicieni: "Zelta rokas", "Valsts deg zilās ugunīs", "Vanags noknāba cālīti", "Paņēma un uzmeta", "Bojāts horizontālais taimkods", "Pārāk liela cilvēcība sabiedrībai nav saprotama", "Krāniem un buldozeriem jāstrādā lidostā", "Rīkojums Nr. 2".

Šogad par 2012. gada titulēto vārdu nosaukta "ziemotne" (vieta, kur putni pārziemo), bet par nevārdu – "uzrunāt (problēmu)". Priekšlikumos par "Gada spārnoto teicienu" pieteiktas vairākas ministru prezidenta Valda Dombrovska sacītās frāzes, tostarp no Vecgadā teiktā, ka "Latvija būs veiksmes stāsts tikai tad, kad tā domās iedzīvotāji", un uzruna "Godātie Latvijas iedzīvotāji un valsts patrioti visā pasaulē!". Tomēr, par spīti lielajai konkurencei, "Gada spārnotā teiciena" titulu šogad ieguvis Dombrovska sacītais saistībā ar "Vienotības" frakcijas vadītāja Dzintara Zaķa auto lietu, atsaucoties uz finanšu ministru: "Vilks paziņoja, ka Lapsas sūdzība par Zaķa pārkāpumu tiks izskatīta."