14.12.2012 14:56

Ledus sezona

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Daudzu šoferīšu iemīļota izklaide aizvadītajā nedēļā un tās nogalē bija slidināšanās ar rokasbremzi līkumā jeb tā dēvētā driftošana. Laiciņš tik piemērots, ka vai nagi niez iemēģināt katru līkumu.

Puiši izrāda savu varēšanu, meitenes, blakus ierāvušās mašīnas sēdeklī, spiedz un sajūsminās par ziemas piedzīvojumiem. Jauniešu pirmajiem priekiem neko vairāk par ledutiņu un sniegu apvienojumā ar līkumiem nevajag. Sākumā. Vēlāk, kad sals pieņemas spēkā, arvien iecienītākas top bīstamākas aizraušanās, piemēram, vizināšanas ar mašīnām pa ledu. Ūdenstilpju aizsalšanu kāri gaida arī bļitkotāji, kuri pāris zivju dēļ ik gadu ir gatavi riskēt ar dzīvību.

Pērn neesam iztikuši bez upuriem ne uz ledus, ne uz ceļa. Ticams, ka tā būs arī šogad. Nupat Rumbulā traģiskā avārijā automašīnas šoferis, līkumā slidinoties, uztriecās vīrietim, kurš ragaviņās vilcis sešgadīgo dēlu. Pēc negadījuma jaunais zēns zaudēja dzīvību, bet tēvs ar smagām traumām nogādāts slimnīcā.

Nepārprotami šāds nelaimes gadījums ir apstākļu sakritība, bet apstākļus mēs varam ietekmēt paši. Pietiktu kaut vai ar vienu, lai sakritība neizrādītos liktenīga. Piemēram, atstarojoša veste. Policija arvien turpina runāt par atstarojošo elementu nozīmi apģērbā, bet tikai retais saprot, ka tā, iespējams, ir viņa dzīvības atslēga.

"Rīgas Apriņķa Avīze" kopā ar Valsts policijas darbiniekiem, dodoties reidā pa Pierīgu, bija liecinieki tam, ka arvien atrodas ļaudis, kam drošības sajūtu sniedz gaišs apģērbs vai sniega baltums šķiet pietiekami atstarojošs.

Lai gan bezmaksas atstarotāju dalīšana, atstarojošo elementu iestrādāšana apģērbos un sabiedrības uzmanības pievēršana šim jautājumam radījusi pozitīvu efektu, savainoto gājēju skaits šogad palielinājies līdz 208, pērn to bija 178. Tāpēc labāk, lai spīd ne tikai sveču liesmiņas adventes vainagā, bet drošības pēc arī kaut kas mūsos pašos.