26.11.2012 16:50

Ne eiro ieviešana, ne neieviešana nav Latvijai labvēlīgs risinājums

Autors  Jānis Kučinskis, www.nra.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Ne eiro ieviešana, ne neieviešana nav Latvijai labvēlīgs risinājums arhīvs

Rīgā un vairākās citās apdzīvotās vietās tiek izplatītas eirone.lv skrejlapas, kuras domātas skaidrošanai, kāpēc eiro ieviešana Latvijai ir nevēlama.

Kā jau norādīju rakstā "Mīts par cīnītājiem pret eiro ieviešanu", šo skrejlapu saturs ir maldinošs. Gandrīz viss, ar ko skrejlapas teksta sastādītāji baida iedzīvotājus, jau sen ir noticis fakts. Vēl vairāk – lai arī 87 % Latvijas iedzīvotāju ir pret eiro ieviešanu, vietvalžu administrācija jau ir pieņēmusi lēmumu par eiro ieviešanu un tā jau faktiski ir sākusies. Tik daudz par demokrātiju, ja kādam vēl palikušas ilūzijas.

Latvijai nekad nav bijis savas valūtas

Lai arī LR likumos lats ir pasludināts par vienīgo norēķināšanās līdzekli Latvijas teritorijā, praksē tas jau no iesākuma netiek ievērots, piemēram, banku kredīti un citi darījumi visu šo laiku lielākoties īstenoti eiro, dolāros vai citās ārvalstu valūtās. Lats vispār nav suverēna valūta, jo tas tiek emitēts tiešā atkarībā no ASV dolāru (vai ASV parādzīmju) rezervēm Latvijas Bankā, bet tā apmaiņas kurss sākotnēji bija piesaistīts SDR valūtu grozam, bet tagad – eiro kursam. Lata emisijas apjoms savukārt atkarīgs no dolāra vai ASV parādzīmju rezervju apjoma LB – proti, lai papildus emitētu vienu jaunu latu, vispirms ir jānopērk vai jāaizņemas gandrīz divi dolāri. Un arī pati LB ir pilnīgi neatkarīga no vietējās administrācijas (valdības un Saeimas), bet pakļaujas SVF, ECB (ASV dominētajam Starptautiskajam Valūtas fondam un Eiropas Centrālajai bankai) un citām ASV dominētām globālām finanšu institūcijām. Arī Latvijas komercbanku sistēma vairs nepieder Latvijai, līdz ar to visas naudas plūsmas un apjomus Latvijas teritorijā kontrolē ārēji spēki.

No tā izriet divas svarīgas atziņas.

Latvijai visus šos 20 gadus nav bijis patstāvīgas monetārās un fiskālās politikas – tā visu šo laiku diktēta no ārienes.

Lats būtībā līdzinās okupācijas varas emitētiem norēķināšanās taloniem, kuri aiz sentimentāliem apsvērumiem nosaukti par latiem.

Lata "segums" ir ASV dolāru (vai ASV parādzīmju) rezerves un samērā nelielas zelta rezerves. Turklāt par t. s. Latvijas zelta statusu nav skaidri pierādāmas informācijas. Atliek norādīt, ka arī ASV dolārs kopš 1971. gada ir bez seguma, ja par šādu segumu neuzskatīt ASV militāro potenciālu un diplomātisko ietekmi. Tātad izriet, ka lats ir nenosegti papīriņi, kas "segti" ar citiem nenosegtiem papīriņiem (vai digitāliem skaitļiem ASV valsts kases datubāzēs).