16.11.2012 23:17

Sadzird tos, kas runā

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Pastāvīgie avīzes lasītāji būs pamanījuši, ka nereti nākas stāstīt par dažādām problēmām un netaisnībām, ar ko saskaras pierīdznieki.

Vai tas ir rādītājs, ka uz rudeni kļūstam arvien kašķīgāki, vai arī pierādījums tam, ka neesam vienaldzīgi pret apkārt notiekošo? Pirmajā brīdī liekas, ka pareizā atbilde ir pirmais variants un plašsaziņas līdzekļi spītīgi turpina runāt tikai par slikto. Bet varbūt citādāk nemaz nevar. Klusa burkšķēšana mājās pie vakariņu galda diez vai palīdzēs risināt problēmas.

Varbūt – cerams – vainīgie kaut mazliet sabīstas tad, ja viņu vārds ar negatīvu nokrāsu parādās laikraksta slejās vai uz vāka.

Ja mēs par problēmām nerunātu, liktos, ka to nemaz nav. Ja nedalītos rūpēs, nezinātu, ka Siguldā radiatoru vietā dažam labam nākas izmantot kaķi, ka Baložos iedzīvotāji uztraucas, vai izdosies iegūt Eiropas līdzfinansējumu māju siltināšanas projektā. Ka uz Saulkrastu apvedceļa, kas tika uzbūvēts pirms pieciem gadiem, parādās arvien jaunas bedres un ka Baldones mazāko iedzīvotāju vecāki ir nobažījušies par bērnudārza ēdiena cenu un kvalitāti.

Tie, kas nobīstas runāt, tā arī paliek nesadzirdēti. To pašu varam attiecināt uz valsts svētku nedēļu, kad sarkanbaltsarkanā lentīte ir valoda, kurā mēs viens otru saprotam. Par spīti aicinājumiem un mudinājumiem šajā nedēļā piespraust karogkrāsu lentīti, uz ielas redzam, ka vairāk ir to, kuri izvēlas nerunāt. Jo vieglāk ir nobīties un palikt neitrālajā zonā kopā ar tiem, kas neprovocē un nejautā.