27.09.2012 12:08

Paspodrināt spalvas

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Latvietim piemītošā mentalitāte un rakstura īpašības liedz sevi brīvi paslavēt un palepoties par labi padarītu darbu: "Ai, nu ko tad es..." Ar slikto rakstura īpašību piedēvēšanu mums veicas daudz labāk.

Ja stabiņā jāsaraksta savas labās un sliktās rakstura īpašības, slikto parasti ir vairāk nekā labo, novērots vidējā latvieša personības analīzes testos.

Nedaudz labāk mums veicas ar citu paslavēšanu. To mēs pastāvīgi darām, pienākot rudenim. Tad mēs paskatāmies apkārt uz saviem līdzcilvēkiem, ģimenes locekļiem, kolēģiem vai vienkārši nejaušiem, bet liktenīgiem garāmgājējiem un lepojamies.

Pērn pierīdznieku vidū tika novērtēta Bērnu sociālās aprūpes centra "Baldone" vadītāja Aina Viče un viņas nesavtīgās rūpes par bērniem un vecajiem ļaudīm, Mārītes Upmales pretimnākšana un gardie ēdieni Garkalnes novada skolās, tēvs Kalvis Liks, kurš kopā ar omi uzaudzinājis trīs dēlus un divas meitas, kurus agri pametusi un no ģimenes aizgājusi māte.

Tika uzteikta arī ķekavietes Ivetas Bideres, dzīvnieku aizsardzības biedrības "Ķepu-ķepā" dibinātājas sirdslieta un aicinājums glābt grūtībās un nāves briesmās nonākušus dzīvniekus. Armands Filipsons izteica visdziļāko pateicību Kristapam Markēvičam no Babītes novada, kurš ziemā izglāba ledū ielūzušu draugu. Savukārt Regīna Logina Inčukalna novadā par Latvijas lepnuma kandidāti pieteica Ligitu Šteinu, kura vairāk nekā 30 gadus darbojas "Sarkanajā Krustā", ir redzes invalīdu koordinatore, deju kolektīva "Virši" un dienas centra "Sarma" dibinātāja.

Šie cilvēki ir tikai daži no tiem, ar ko pierīdznieki lepojās pērn. Pa gadu klāt nākuši jauni, labi darbi, izglābtas dzīvības un citu dzīves padarītas skaistākas.

"Latvijas lepnums" atkal, kā jau gadu no gada, aicina ikvienu lepoties un pastāstīt pārējiem par tiem, kas sevi, savu laiku, darbu un enerģiju ieguldījuši vai nesavtīgi ziedojuši kāda lielāka labuma vārdā. Tā varbūt bijusi kāda pavisam nejauša, bet patiesa labvēlība vai arī apzināts, nesavtīgs un mērķtiecīgs darbs. Mēs zinām, ka arī Pierīgā šādu cilvēku netrūkst, bet tikai jūsu rokās ir ļaut par to uzzināt arī citiem.