19.07.2018 11:43

Komentārs. Kādu nomierinošu tējiņu?

Autors  Dzintris Kolāts
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
Komentārs. Kādu nomierinošu tējiņu? arhīvs

Komentāra saturā būs daudz neskaidru lietu. Izņemot vienu. Pilnīgi skaidrs, ka tuvākā laikā pieaugs dažādu sirdsdrapju un nomierinošu preparātu pārdošanas apjomi. Patriotiski noskaņotie aicinās pirkt Tēvzemes laukos plūktus buldurjāņus vai piparmētras. Citi saukās pirmos par šarlatāniem, aicinot iegādāt tikai stingri zinātniski pierādītus ārstniecības līdzekļus.

Šāda plūkšanās tomēr būs sīkums, salīdzinot ar to jucekli, kas mūs drīzumā sagaidīs veselības aprūpes organizēšanas kārtībā.

No oficiāliem avotiem nācis zināms, ka Veselības ministrija (VM) plāno veikt virkni dažādu būtisku izmaiņu veselības aprūpes organizēšanas kārtībā. Izmaiņām jāmainās jau 1. septembrī. Nekādā gadījumā nedrīkst teikt, ka izmaiņas gatavo slepus. Fuj! Ne uz to pusi. Katrs entuziasma pārņemts sabiedrības loceklis VM mājas lapā var iepazīties ar šo mīlīgo, uz 65 lapām izklāto dokumentu ar vēl 15 bezmaksas pielikumiem. Starp citu – tas esot par 22 pielikumiem mazāk nekā pašlaik! Tomēr, šo apjomu ieraugot, var sagaidīt pirmo nomierinošo līdzekļu iegādes bumu.

Taču tas ne tuvu nav viss. Godātais nodokļu maksātāj un arī nemaksātāj! Vai Tu esi pārliecināts, ka patiešām zini, kāda ir ŠOBRĪD spēkā esošā veselības aprūpes sistēma. Ja jā, tad tas, protams, ir lieliski un mēs labprāt aicinātu tevi uz kādu skaidrojošu interviju. Taču par to dziļas šaubas, jo vienīgās lietas, ko vismaz komentāra autors uzskata zinām par pašreizējo veselības aprūpes sistēmu ir šogad ieviestā, drebelīgā elektroniskā recepšu un slimības lapu rakstīšana un brīdinājums nekādā gadījumā nezvanīt ātrajiem, jo visticamāk jūsu gadījums nebūs pietiekami 'Gadījums' lai attaisnotu ūjinošās mašīnītes saukšanu, ko ar dreboš' rociņ' vada pats ātrās palīdzības dakteris, kurš tad, bārstot trīsstāvīgos, rakstīs jums bargu rēķinu par viltus izsaukumu.

Necaursitamās Veselības Ministrijas klerki gan, lasot šo kliegs pret debesīm, ka rakstītais nav precīzs un ka īstenībā ir kaut kā citādi. Jā, visticamāk, tā ir, bet tas vēlreiz norāda, ka sabiedrība nemaz īsti nesaprot jau tagadējo veselības aprūpes sistēmu, līdz ar ko biedēšana ar jaunām izmaiņām ir vēl viens sitiens pa vārīgām vietām tiem, kas vismaz kaut ko cenšas apgūt un saprast.

Kā rāda prakse, tad viscentīgākie un godīgākie izmaiņu apgūt gribētāji ir gados vecāki ļaudis. Kaut vai tādēļ, ka viņi ir šīs murcītās un nezin cik reižu pārtaisītās veselības aprūpes sistēmas galvenā fokusa grupa. Nolikt viņiem priekšā papīra blāķi vai interneta adrešu virkni, kur var jauki iepazīties ar kārtējām izmaiņām ir mazākais necienīgi.

Bez tam, un te atkal pieaugs nomierinošo līdzekļu pieprasījums, tā jaunā veselības organizēšana sāksies 1. septembrī. Citiem vārdiem – tūlīt. Respektēsim faktu, ka tagad valsts iestādēs, visādos resoros un kompresoros ir atvaļinājumu laiks. Sekojoši – reizē ar mācību gada sākumu ieraudzīsim sasteigtus un pretrunīgus skaidrojumus – kas, kā, kur, kāpēc un cik jāmaksā.

Ak, patiesi – cik jāmaksā? Cik tad īsti mums atkal izmaksās kārtējās "būtiskās izmaiņas". Par to pagaidām augstās personas delikāti klusē un droši vien arī tas parādīsies 1. septembrī, atcērtot visādiem oponentiem – kur bijāt agrāk?!