30.06.2018 09:56

Kodols iesaka. Mudini bērnu lasīt!

Autors  Agita Latkovska, Ramona Ļucāne
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Kodols iesaka. Mudini bērnu lasīt! no personīgā arhīva

Vasaras brīvlaiks skolēniem rit pilnā sparā. Kurš brīvās dienas vada pilsētā, kurš laukos. Cits bezrūpīgi caurām dienām dauzās pa āru, kāpj kokos, cits ravē burkānu dobes, cits... "sēž" telefonā vai planšetē. Es bērnībā vasaras vadīju laukos Piebalgā, dauzīties laika nebija...

...jo vajadzēja darīt visādus lauku darbus – grābt sienu, krāmēt malku un ravēt nebeidzamās vagas. Tas bija pirms interneta laikmeta. Lielākais prieks vakarā bija ielīst gultā un lasīt grāmatu. Bibliotēka bija mana mīļākā iestāde!

Arī šodien bērni mīl lasīt un lasa grāmatas, tikai jāprot pareizi ieinteresēt. Bērni, kuri nezina, kas ir siena pļava, kā izskatās vagās izdīguši burkāni un kā garšo tikko izslaukts piens, diemžēl nepazīst lauku dzīvi – tādu, kāda tā Latvijā bijusi gadsimtiem ilgi. Aizved savu bērnu uz bibliotēku! Palūdz, lai bibliotekāre iedod kādu grāmatu, kura aizvedīs tavu atvasi uz pagājušā gadsimta Latviju, pie tā laika bērniem, un viņi kopīgi izstaigās kalpa zēna gaitas un iepazīs, kādas bija bērnības vasaras tolaik, kad planšetes vēl nebija izdomātas!

Vasara ar "Pina Colada"

Vasaras karstajās dienās tā vien gribas saldējuma kokteiļus, taču ierastie banāna–piena–saldējuma kokteiļi šķiet jau nedaudz apnikuši. Piedāvāju recepti eksotiskajam "Pina Colada" kokteilim, kuru var taisīt gan bezalkoholisku, gan alkoholisku, un abos gadījumos tas garšos labi.

Vajadzēs ananasu sulu, plombīra saldējumu, kokosriekstu pienu, vēlams "Monin" kokosriekstu sīrupu, pieaugušo "Pina Colada" versijai arī gaišo rumu; dekorēšanai kokteiļķiršus, ananasu, plastmasas salmiņus un papīra lietussardziņus.

Es parasti sastāvdaļas mikserī lieku pēc acumēra – uz glāzi (200 ml) ananasu sulas leju apmēram 100 ml kokosriekstu piena, 50 ml sīrupa, saldējumu tā vairāk. Pieaugušo kokteilim pievieno 50 ml gaišā ruma. Visu sakuļ, lej glāzē un dekorē ar ķiršiem un ananasu gabaliņiem, tos "uzsēdinot" uz glāzes malas. Priekā!