09.06.2018 12:20

Viedoklis. Vārdu un simbolu zagļi

Autors  Liene Ozola
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
Viedoklis. Vārdu un simbolu zagļi pixabay.com

Kad sāku padziļināti mācīties valodniecību (šķiet, tas bija vidusskolas pēdējās klasēs), pirmā mācība, ko iegaumēju, bija par to, ka vārdi un jēdzieni ir cieši saistīti ar domāšanu.

Cilvēks domā konkrētā valodā, tās vārdos, un tas allaž ir bijis pamats uzskatīt valodu par varenu lietu. Ja kādā paaudzē rodas jaunas reālijas, jaunas lietas, rodas jauni vārdi, turpretī, ja lietas pazūd, pazūd arī vārdi un jēdzieni, un tas ir dzīvs process, kas turpinās.

Domājot par šonedēļ paredzēto Rīgas praidu, kad gājienā dosies Latvijas lesbietes, geji, biseksuāļi un transpersonas, saprotu, ka arī praida ideologi un iedvesmotāji varētu būt mācījušies filoloģiju, tādēļ zina vārdu varenību un spēju mainīt cilvēku domāšanu un attieksmi pret reālijām. Praidistu darbībām un attiecībām ir rupji, nepatīkami, skarbi vārdi, kas bieži runā par konkrētiem bioloģiskiem un fizioloģiskiem procesiem. Pieklājīgā sabiedrībā tādus vārdus nelieto, bet praida rīkotāji grib būt pieklājīgi un atzīti ļaudis. Viņi negrib saukties patiesos, bet neglītos vārdos. Praida rīkotājiem šie vārdi nepatīk, tāpēc viņi nodarbojas ar vārdu zagšanu, lai sevi attaisnotu un piesegtu.

Vispirms viņi mums ir nozaguši skaistus un cēlus vārdus – "draugs" un "draudzība". Mēs bez pārpratumiem vairs nevaram lietot tādas ierastas frāzes kā "uz pasākumu ieradīšos kopā ar savu draugu/draudzeni" vai "esmu ļoti pieķēries savam draugam/draudzenei", vai "man ļoti daudz nozīmē mūsu draudzība". Ja situācija pieļauj, mēs, protams, varam paskaidrot, ka runa ir par ĪSTU draugu un ĪSTU draudzību, kas nekādā ziņā nenozīmē dalītu gultu.

Iedvesmoti no vārdu zagšanas panākumiem, praida ideologi grasās mums nozagt arī citus svarīgus un cilvēkiem vajadzīgus vārdus. Viņi grib mums nozagt vārdu "tēvs" un "māte", aizstājot tos ar nesaprotamiem vārdiem "vecāks Nr. 1" un "vecāks Nr. 2", jo šo personu būtība un rīcība nav ietilpināma vārdos "tēvs" un "māte", tāpēc vajag citus vārdus. Vajag, lai arī mēs pārstātu lietot šos pamatvārdus, pamazām zaudējot svarīgos pienākumus, rūpes un izpratni par pasaules un lietu kārtību, kas slēpjas aiz šiem vārdiem.

Viņi grib mums nozagt arī vārdu "laulība", lai mēs vairs nedomātu, ka tā ir savienība starp vīrieti un sievieti, kas veido ģimenes pamatu, bet lai mūsu attieksme un domas par laulības būtību un jēgu būtu pārpratumu, sajaukumu pilnas. Praidisti savas attiecības negrib saukt īstos, bet skarbos vārdos. Lai vārds "ģimene" pārstātu nozīmēt to, ko cilvēki allaž ar to domājuši, jo praida iedvesmotāji zina, ka, mainot vārdus, viņiem izdosies mainīt cilvēku domas un attieksmi.

Taču praidisti zog ne tikai vārdus, viņi zog arī simbolus. Un ne jau cilvēkiem zog. Viņi ir atvēzējušies augstāk, uz debesīm, jo pašā Bībeles sākumā Dievs saka: "Šī ir Mana derības zīme, ko Es celšu starp Sevi un jums un ikvienu dzīvu radījumu, kas ir ar jums, uz mūžu mūžiem. Savu varavīksni Es lieku padebešos, tā lai ir par derības zīmi starp Mani un pasauli."

Praida ideologus nemulsina fakts, ka Dievs to ir nosaucis par savu derības zīmi. Viņi bez kautrēšanās to nozog un lieto, jo viņi grib būt vareni, atzīti un cienīti ļaudis. Viņi negrib saukties neglītos vārdos un lietot mazus, neglītus simbolus.