02.06.2018 08:47

"Kodols" iesaka: laisti pareizi!

Autors  Liene Ozola, Gita Čaupale
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
"Kodols" iesaka: laisti pareizi! pixabay.com

Nezinu, kā jums, bet man pēdējo nedēļu vakari paiet, mēģinot aplaistīt gan izžuvušās puķu dobes, gan sadīgušos zirņus un gurķus. Un šajā sakarā daži noderīgi padomi dārza laistīšanai, ko varu ieteikt arī jums.

1. Vislabāk laistīt dārzu agri no rīta, jo tad augi visu dienu būs apgādāti ar ūdeni un līdz nākamajai laistīšanas reizei pagūs arī pietiekami izžūt, lai neuzmestos sēnīšu slimības.

2. Auksts ūdens no ūdensvada nav tas piemērotākais laistīšanai. Aukstās ūdens lāsītes var radīt augam aukstuma šoku, kas rada papildu stresu, un augs novārgst.

3. Ar šļūteni jālaista augsne, nevis augi. Ja laista ar šļūteni, ūdens strūklu nevajag virzīt uz augiem, jo tā var sabojāt lapas, nosist ziedus un atkailināt saknes.

4. Pārāk bieža laistīšana nāk par ļaunu. Lielākajai daļai augu siltā vasarā pietiek, ja tos aplaista reizi vienā vai divās dienās. Ja laista mazā daudzumā, bet bieži, augi var sākt pūt un kļūt uzņēmīgi pret slimībām.

5. Taupīga laistīšana arī nenāk par labu. Ja reiz laista dārzu, tad laista, kā nākas. Vidējais mērs skaitās 15 litru jeb pusotra lejkanna uz kvadrātmetru. Savukārt podus un toverus (neiekaltētus) saudzīgi un pamazām laista, līdz ūdens sāk sūkties laukā pa apakšas caurumiņu.

6. Augus nevajag pārlieku izlutināt. Ja augi pārāk pierod pie laistīšanas, tie izlaižas gluži kā bērni. Vislabāk laistīt īsu brīdi, pirms tiem sāk tikko manāmi noļukt lapas. Šādi tie būs spiesti veidot garākas un pamatīgākas saknes, lai tiektos pēc mitruma zemē.

Ieteikumi gardākam rezultātam

Ja ēdienam izmanto svaigus sīpolus, iemērc tos ledus ūdenī. Tie kļūs nedaudz maigāki un neatstās nepatīkamu pēcgaršu.

Ja esi iegādājies pārāk stipru kafiju ar izteikti rūgtu garšu, satraukumam nav pamata. Pirms gatavošanas pievieno šķipsniņu sāls un nedaudz kanēļa. Kafija kļūs maigāka, un tai būs neatkārtojams aromāts.

Lai gaļa iegūtu zīdainu tekstūru un vienmērīgi izceptos, aplej sagrieztos gabaliņus ar kukurūzas cietes un olas baltuma maisījumu. Šis triks palīdzēs pagatavot sulīgu gaļu, kas pati kusīs mutē.

Pievieno mazliet degvīna, brendija vai ruma pīrāga mīklai. Pēc cepšanas jūs iegūsiet ļoti kraukšķīgu, kārtainu garoziņu. Gatavošanas laikā alkohols iztvaiko, bet pīrāga garšu tas nebojā.

Nosusini ar salveti jēlu gaļu, lai tā ir sausa, pievieno sāli un liec pannā. Paturi prātā, ka pannai jābūt karstai.

Kotlešu maltajai gaļai pievieno nedaudz rīvmaizes – tā kotletes labāk turēs formu un būs viegli kraukšķīgas.

Mīklai vienmēr pievieno mazliet sāls. Puse tējkarotes var uzlabot citu sastāvdaļu un garšvielu garšu.

Mērcei pievieno tējkaroti sinepju, tad tai būs izteiktāka garša un aromāts. Īpaši labi to izmantot, ja ēdiens jāsautē.

Pievieno mazliet kukurūzas cietes olu kultenim vai omletei – tā kļūs gaisīgāka un maigāka, kā arī ēdiens nepiedegs.