01.06.2018 11:19

Skolēnu brīvdienas – vasaras ēdienkartes un aktīvās atpūtas baudīšanas laiks

Autors  Ieva Zvagule, “Euroaptieka” farmaceite
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Skolēnu brīvdienas – vasaras ēdienkartes un aktīvās atpūtas baudīšanas laiks publicitātes

Atzīmējot gan Starptautisko bērnu aizsardzības dienu, gan arī iestājoties skolēnu vasaras brīvlaikam, daudz pastiprinātāku uzmanību vēršam uz skolēnu saturīgu un veselīgu brīvā laika pavadīšanu.

Ikvienam no mums – kā pieaugušajiem, tā bērniem – laiku pa laikam ir nepieciešams ilgāks atpūtas periods, un tam noteikti ir piemērots vasaras brīvlaiks. Lai atpūta nenozīmētu tikai spēlēšanos virtuālajā pasaulē un neveselīgu našķu ēšanu, siltos vasaras mēnešus ieteicams pavadīt brīvā dabā, lai piedalītos fiziskās aktivitātēs un smeltos svaigu gaisu imunitātes stiprināšanai, ķertu D vitamīnu un uzkrātu saules enerģiju.

Nedrīkstam aizmirst par veselīgu ēšanu – vasara ir īstais laiks, kad uzturā iekļaut svaigus augļus un dārzeņus, kas būs ne tikai garšīgi, bet arī uzturvielām un vitamīniem bagāti un nāks par labu mūsu ķermenim.

Vasaras ēdienkarte
Diemžēl mūsu veselībai brīvdienu nav, tādēļ ne mazāk svarīgi ir parūpēties, lai bērns arī vasarā piekoptu veselīgu dzīvesveidu. Jāierobežo neveselīgu našķu patēriņš, jākoncentrējas uz veselīga un bagātinoša uztura lietošanu. Šajā laikā jāuzņem pēc iespējas vairāk svaigu augļu, dārzeņu, ogu un zaļumu, īpaši Latvijā audzētu. Turklāt, izmantojot vasaras ēdienkartes labumus, mēs ne tikai iegūsim dabīgos un mums tik ļoti nepieciešamos vitamīnus, bet arī sagatavosimies ziemai.

Ne velti mēdz teikt – taisi ragavas vasarā, bet ratus – ziemā. Tas nozīmē, ka vasaras laikā iegūtie vitamīni palīdzēs stiprināt imunitāti, izturēt bargās ziemas un izvairīties no dažādām slimībām. Vasaras ogu, augļu, dārzeņu un zaļumu vākšana var kalpot arī kā lielisks laika pavadīšanas veids kopā ar bērniem – pašu lasītie labumi šķitīs daudz garšīgāki.

Aktīvā atpūta
Vecākiem būtiski ir apsvērt to, kā bērns pēc iespējas vairāk laika var pavadīt ārā. Svaigs gaiss nāks par labu gan fiziskās, gan garīgās veselības saglabāšanā, turklāt, jo vairāk bērns uzturēsies svaigā gaisā, jo vairāk stiprināsies viņa imūnsistēma.

Veidi, kā pavadīt laiku brīvā dabā, ir dažādi – garas pastaigas, atpūta lauku mājās vai pie jūras, peldēšanās, riteņbraukšana, dažādas spēles u.c. Izvēles iespējas ir daudz, jāatrod tikai tas, kas gan bērnam, gan vecākiem ies pie sirds. Ja vairāk laika tomēr sanāk pavadīt iekštelpās, nevis brīvā dabā, nevar aizmirst arī par regulāru telpu vēdināšanu.

Bērna veselība un pašsajūta novērtēs ne tikai fiziskās aktivitātes, bet arī pilnvērtīgu miegu, ko nereti skolas aktīvās slodzes dēļ neizdodas realizēt. Gan sports, gan kvalitatīvs miegs palīdzēs atbrīvoties no skolā uzkrātā stresa un pozitīvi ietekmēs veselību kopumā.

Drošība pirmajā vietā!
Statistikas dati rāda, ka tieši vasarā, kad bērniem ir daudz brīva laika, pieaug negadījumu un traumu skaits. Arī vasaras sākums ir laiks, kad ar bērnu aprunāties par viņa drošību. Nobrāzti ceļi vai lapsenes kodums vēl ir nieks, jo nereti bērni iekļūst daudz bīstamākās situācijās gan brīvā dabā un pie ūdens, gan pilsētvidē. Vecākiem jāņem vērā, ka bērnus ārā noteikti nevar atstāt bez uzraudzības, jo drošības riski vasarā tikai palielinās – vieglprātīga uzvedība pie ūdens un pat slīkšana, pārkaršana saulē, alerģiskas reakcijas un citas sadzīviska rakstura traumas.

Tāpat jāatceras par piemērota apģērba izvēli – nevar aizmirst par cepuri, saulesbrillēm un apģērbu, kas nav nedz pārāk biezs, nedz pārāk plāns, turklāt bērns noteikti labāk jutīsies, nēsājot kokvilnas, ne sintētisku apģērbu. Lai pasargātu bērnu no saules apdegumiem, noteikti jālieto aizsargkrēms.