19.04.2018 11:28

Pavasara viltības omas uzlabošanai

Autors  Ieva Zvagule, "Euroaptiekas" farmaceite
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Pavasara viltības omas uzlabošanai publicitātes

Ķermenim patīk kustība, jo tā ir dzīvība. Pavasaris ir gadalaiks, kad fiziskās aktivitātes nav jāplāno – tās pašas iesaista un atnāk. Garas pastaigas ar draugiem vai mājas mīluli, dažādi dārza darbi vai atteikšanās no sabiedriskā transporta vai auto un došanās uz darbu ar kājām vai velosipēdu – tas viss palīdz uzlabot omu un pašsajūtu.

Lai uzlabotu omu, cilvēki ir izdomājuši sev dažādus apbalvojumus, kas lielākoties ir saistīti ar sevis palutināšanu vai pažēlošanu gana neveselīgos veidos. Ja saule un siltais laiks neuzlabo dienas noskaņojumu, talkā nāks fiziskās aktivitātes, jo ikviena kustība liek asinīm riņķot straujāk un uzturēt tonusu muskuļos.

Riteņbraukšana
Tā vietā, lai dotos uz darbu ar sabiedrisko transportu vai automašīnu, izmēģini braucienus ar divriteni – tie palīdzēs izvairīties no sastrēgumiem, kā arī sniegs pozitīvu devumu veselībai. Ja vēlies ar velobraukšanas palīdzību ne vien uzturēt veselu garu, bet arī uztrenēt ķermeni, jāņem vērā, ka organisms un muskuļi ātri pierod pie vienas un tās pašas slodzes. Neatkarīgi no riteņbraukšanas stila ir ieteicams pamainīt maršrutu, iekļaujot braukšanu augšup un lejup no kalna, kā arī pacelties no sēdekļa un balstīties tikai uz rokām, tā trenējot roku, kāju un plecu muskulatūru.

Garas pastaigas ne tikai mežā, bet arī pilsētā
Salīdzinoši vienkārša nodarbe, taču tik lietderīga – īpaši birojā sēdošajiem! Ja ik dienu uzturaties mākslīgajā apgaismojumā, ir būtiski kaut stundu dienā izstaigāties. Izcili, ja brīvdienās pastaigu ilgumu varat pat trīskāršot. Svaigs gaiss veicina laimes hormona izdalīšanos, piepilda šūnas ar skābekli un uzlabo vielu apriti smadzenēs. Pastaigas raitā solī trenēs arī jūsu sirdi un kopējo ķermeņa muskulatūru, kā arī pozitīvi ietekmēs nervu sistēmu un uzmundrinās pašsajūtu.

Dārza darbi un talkas
Garīga atslodze ir fantastisks veids, kā darba nedēļas slogu "nomest" no pleciem, jo fiziskas aktivitātes ne tikai uzlādēs ar nepieciešamo enerģiju un stimulēs seratonīna jeb laimes hormona izdalīšanos, bet arī ļaus atslābināties un aizbēgt no pilsētas lielās burzmas, piesārņotā gaisa un trokšņa. Saikne starp fizisko un psiholoģisko veselību ir ļoti cieša, un nereti emocionālo saspringumu lieliski palīdzēs "atlaist" tieši fiziskās aktivitātes svaigā gaisā.

Draugi, ģimene, jaunas iepazīšanas
Dzīvesprieks un tuvāko atbalsts ir neatņemama mūsu labsajūtas sastāvdaļa. Pēcpusdienas, vakari vai brīvdienas kopā ar patīkamiem cilvēkiem, smaidi un pozitīvas emocijas – tas viss uzlabo noskaņojumu un pašsajūtu. Ja laiks ar mīļajiem cilvēkiem paskrien nemanot un jūtaties nepiespiesti un ērti – nav šaubu, ka esat harmonijā ar sevi! Turklāt prieks uzlabos imūnsistēmu, un dzīvespriekā starojoša personība padarīs Jūs pievilcīgākus.