09.03.2018 15:28

Viedoklis. Ķekavas "slēgtās zāles fenomens" sāk līdzināties zem Zilā kalna dusošā varoņa augšāmcelšanās gaidīšanai

Autors  Dzintris Kolāts
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
Viedoklis. Ķekavas "slēgtās zāles fenomens" sāk līdzināties zem Zilā kalna dusošā varoņa augšāmcelšanās gaidīšanai arhīvs

Vai atceries, lasītāj, šos Andreja Pumpura dzejoļa un vēlāk Alfrēda Kalniņa dziesmas vārdus?

Par simtiem gadiem reizi
Mazs rūķīts augšā nāk
Un apskatās, vai migla
Ap kalnu nodzist sāk.

Pēc "Rīgas Apriņķa Avīzes" domām, tūlīt aiz teiksmainā varoņa Imantas pamošanās varbūtības rindā nostājusies arī Ķekavas sākumskolas sporta zāles atkalatvēršana. Notikums gan vēl nav apdziedāts dziesmās un varoņteikās, taču ilgi, šķiet, nebūs jāgaida. Tāpat kā līdz kritiskajai robežai ķekaviešu pacietības mērā...

Īss ievads: pagājušā gada oktobra sākumā jaunatklātajā Ķekavas sākumskolas sporta zālē pārtrūkst basketbola groza pacēlāja mehānisma trose, un uz grīdas nokrīt pacēlāja spole. Saprotams, ka zāli slēdz, lai noskaidrotu iemeslus un padarītu visu garantēti drošu. Arī "Rīgas Apriņķa Avīze" interesējas par procesu.

Pienāk 2018. gads. Zāle vēl arvien ir slēgta. 19. janvārī publicējam rakstu par notikumu gaitu. Ir saņemts neatkarīgo ekspertu – AS "Inspecta Latvia" – veiktās ekspertīzes atzinums par mehānisma bojājuma iemesliem. "Pašvaldība darīs visu iespējamo, lai sporta zāle sportot gribētājiem būtu pieejama 2018. gada februārī," tobrīd mums raksta Ķekavas novada pašvaldības sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Vineta Geka. Paldies arī bērnu vecākiem par izpratni. Lai nu būtu...

Jau pagājusi Sieviešu diena. Ar tradicionālajām tulpēm... un joprojām slēgtu sporta zāli Ķekavas sākumskolā. Interesējamies atkal. Nu izrādās, ka Valsts policijai nepieciešams veikt izmeklēšanas eksperimentu. Tā esot secināts par šo ierosinātā kriminālprocesa izmeklēšanas gaitā. Gaita ilga, ja kriminālprocesu uzsāka pagājušā gada oktobrī.

Bet tas ne tuvu nav viss. Minētajam eksperimentam vajagot naudu. Par to, vai naudu dabūs, kļūšot skaidrs kaut kad martā. Pēc tam lemšot par tālāko – paša eksperimenta norisi, secinājumu aprakstīšanu, lēmumu pieņemšanu... Pat bailes pieminēt, ka finansējumu varētu arī nesaņemt. Jācer uz labāko.

Redzot, cik "milzīgā ātrumā" lietas ap nabaga kritušo grozu risinājušās līdz šim, pieņēmums, ka šajā mācību gadā zāle tā arī paliks slēgta, ir ļoti ticams. Šajā kontekstā, piedodiet, pēc ņirgāšanās izklausās policijas pārstāves Egitas Stāmures vēstulē teiktais, ka izmeklēšana tiek veikta, ievērojot Kriminālprocesa likuma 14. pantā noteikto kriminālprocesa pamatprincipu, ka ikvienam ir tiesības uz kriminālprocesa pabeigšanu saprātīgā termiņā, bez neattaisnotas novilcināšanas.

Negribētos tikai policiju ar akmeņiem nomētāt. Kaut kā ļoti bezspēcīga šai gadījumā izskatās arī novada pašvaldības pozīcija. Protams, te lietas nevar risināt "rīt ap brokastīm", tomēr tas, cik ilgi sporta zāle ir slēgta, nu jau liek sarosīties pat kūtrākajiem. Ko tad, ja ilgajā laikā būs ieķīlējusies zāles atslēga? To arī nevarēs tā vienkārši aizskriet un nomainīt.

Tā nu "slēgtās zāles fenomens" ar atvēršanu kaut kad miglainā nākotnē patiesi sāk līdzināties zem Zilā kalna dusošā varoņa augšāmcelšanās gaidīšanai.

Tiesa, minētajā dzejolī ir arī rindas, ka "reizi Pērkoņdēli tai kalnā lodes spers" un tad arī varonis Imanta modīšoties. Ar sašutumu noraidot ložu izmantošanu, Ķekavas sabiedrībai un vispirms bērnu vecākiem te noteikti būtu savs vārds sakāms. Teiksim tieši – biezs vārds.