03.03.2018 12:26

"Kodols" iesaka: Acāliju ziedi, tauriņi un pašam sava pils

Autors  Ģirts Kondrāts, Liene Ozola
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
"Kodols" iesaka: Acāliju ziedi, tauriņi un pašam sava pils publicitātes

Kad beidzot atnākusi ziema, laiks sākt domāt par pavasari. Viens no pirmajiem pavasara vēstnešiem ir Simsa rododendru jeb acāliju ziedēšana. Pašlaik ir īstais brīdis, kad doties uz Latvijas Universitātes botānisko dārzu un paskatīties uz krāšņajām acāliju ziedu kupenām. Tā ir krāsu toņu un nianšu bagātība, kas atdzīvina ziemas dienu pelēcību.

Latvijas Universitātes acāliju kolekcija sākusi veidoties kopš 1956. gada. Tajā ir šķirnes, kuras radītas jau 19. gadsimta nogalē, bet ir arī tādas, kas izveidotas pēdējās desmitgadēs tepat Latvijā. Liels nopelns kolekcijas veidošanā ir izcilajam rododendru selekcionāram, akadēmiķim Rihardam Kondratovičam. Arī pats vecākais botāniskā dārza Acāliju mājā pašlaik ziedošais augs ir viņa izaudzēts un jau sasniedzis 60 gadu vecumu.

No Acālijas mājas var nokļūt Tauriņu mājā, kur aplūkojami Latvijā neredzēti tropu lidoņi no Āfrikas, Dienvidamerikas un Āzijas džungļiem. Tie atkal būs daži brīži vasaras siltumā.

Individuālā pils

Pirms kāda laiciņa paziņas uzdāvināja dāvanu karti Mālpils muižā. Izvēlējāmies izmantot to tagad, jo gan februārī, gan martā šeit pieejami īpaši izdevīgi piedāvājumi ar ievērojamām atlaidēm. Kā noskaidrojām sarunā ar pils darbiniekiem, tas tāpēc, ka šie parasti ir "klusie" mēneši, kad apmeklētāju nav daudz.

Tam noteikti ir savi ieguvumi – staigāt pa jauki iekārtotajām pils zālēm un iedomāties, kā te kādreiz saimniekojis muižkungs, kā lielmāte pieņēmusi tuvējās apkārtnes zemniekus ar viņu vajadzībām. Spriedām par to, kā notikusi pils apkurināšana aukstajā laikā un kāda varētu būt bijusi ierastā dienas kārtība to laiku bagātniekiem.

Taču šādam individuālam pils apmeklējumam, iespējams, ir arī savi trūkumi, jo, piemēram, individuālajās brokastīs, kuras plašajā zālē baudījām tikai laipnā apkalpotāja kompānijā, atskaitot mīksti novārīto olu, nebija neviena cita siltā ēdiena. Jo – vai tad ies individuālajiem viesiem speciāli omletes un cīsiņus sildīt!

Tomēr, ja gribat baudīt šādu jums vien veltītu pils kalpotāju uzmanību un senā interjera elpu, varu ieteikt droši vien ne tikai Mālpils muižas, bet jebkuras atjaunotas pils apmeklējumu klusajā sezonā.