14.02.2018 10:38

Dzintris Kolāts. Vaimanātāju un snobu cēliens

Autors  Dzintris Kolāts
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Gribam to vai ne, bet nāk priekšvēlēšanu laiks, kad ar jaunu sparu atsāksies visdažādākie retorikas priekšnesumi, pirmām kārtām – šņukstoši vai vīzdegunīgi savus oponentus un arī vēlētājus kritizējoši, mazāk – savus gaišos mērķus un apņemšanās manifestējoši. Daži piemēri.

Ir izveidojusies politiskā partija "Kustība PAR". Diezgan skaidri, vismaz autora ieskatā, noformulējusi savas vērtības kā liberālā spārna partija. Tas ir labāk, nekā iestāties par visu ko, tai skaitā – pilnīgi pretrunīgiem mērķiem. Tā ir viena lieta. Pavisam cita – dialogs ar iespējamo vēlētāju. Savā "Twitter" kontā "Kustība PAR" tās pašas daudzinātās Stambulas konvencijas sakarā raksta šādi: "Ar Stambulas konvencijas ratifikāciju iet smagi valstīs, kur lasa krieviski. No Krievijas ienākošie "genderistu" un "sorosītu" termini atrod labvēlīgu augsni Latvijā."

Vispirms jau bikli jāpiebilst, ka Latvijā lasa latviski. Tomēr aizvainojošāks zemteksts liecina, ka, lūk, tumsonīgais latviešu vairākums no svešvalodām saprot tikai russkij jazik. Pat ja daļai ļaužu angļu mēlē nav veiklas runāšanas, šāds vispārināts apgalvojums ir gana aizvainojošs. Kāds vēstījums vēlētājam? Ka pēdējais, garā un zināšanās apdalīts, ņem par pilnu visādas blēdības, ko lielās austrumzemes melu meistari safabricējuši. Vai šādi "apgaismots" vēlētājs izvērtēs variantu balsi atdot "PARistiem"? Visticmāk – nē. Piedēvēt visai valstij nespēju sazināties citādi kā vien krieviski – šāda vēlētāja uzrunāšana nez vai dos bagātus augļus rudenī.

Vēl viens notikums. Ģenerālprokurors Kalnmeiers publiski izpaudies, ka laikam kāds vazājies pa viņa dzīvokli un neesot izslēgts, ka arī sarunas noklausās. Par aizdomīgām šeftēm liecinot... viņa suņa uzvešanās. Tas nu bija iemesls ironijas straumei publiskajā telpā un paša Kalnmeiera kunga prāta spēju apšaubīšanai.

Protams, augstā persona nepiedalās politiskās vairāksolīšanas procesā. Taču neapdomīgie izteikumi ļauj politiķiem ņemt talkā šo "suņa fenomenu", lai sludinātu: kad mēs nāksim, ieliksim tādu prokuroru priekšnieku, kurš nerunās murgus, bet naigi vien sēdinās cietumā zagļus un korumpantus!

Starp citu, pagājušā gada vasarā ar mazliet līdzīgām hipotēzēm – par izsekošanu – nāca klajā Kalnmeiera kunga oponente Juta Strīķe. Neatminos, ka būtu kas noskaidrots. Vēlreiz gandrīz to pašu sāgu publiskot tiešām ir galīgi neapdomīgi, bet – nāk par labu virknei politiķu, kuri sāk meklēt savu vēlētāju, un te nu prokurora sunītis gadījās īstajā laikā.

Trešais notikums, teikšu tā, nāk caur nepatikšanām, bet vērtējams pozitīvi. Pagājušajā nedēļā nopietnā traumā iedzīvojās mūsu sporta lielzvaigzne – basketbolists Kristaps Porziņģis, kurš spēles laikā sarāva ceļgala krusteniskās saites.

Laba vēlējumu straumē redzēju arī pa kādam politiķa vārdam, turklāt tādus, kuru viedokļi daudzos gadījumos ir pilnīgi pretēji. Nemanīju arī šādos gadījumos bieži dzirdamo: lūk, partijas N pārstāvis te izsakās absolūti liekulīgi, bet mēs – partijas M biedri – no tīras sirds!

Tuvojoties vēlēšanām, daudz biežāk publiskajā retorikā gribētos dzirdēt pozitīvo – ko mēs izdarīsim, nevis negatīvo – ko gan visu nav pratuši vai gribējuši izdarīt tie tur citi. Citiem vārdiem – jo mazāk čīkstēs, jo vairāk vinnēs!