13.01.2018 08:50

"Kodols" iesaka: Nabagu zupa un šokolādes punšs

Autors  Dzintris Kolāts, Ģirts Kondrāts
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
"Kodols" iesaka: Nabagu zupa un šokolādes punšs arhīvs

Kad jaunā gada gastronomiskās izvirtība garām un alga vēl nav kontā nodžinkstējusi, ir brīdis pusdienām pieteikt nabagu zupu. Šo nosaukumu atceros vēl no padomju laikiem, kad mamma pa brīdim teica: šodien vārīsim nabagu zupu!

Ātri un vienkārši: burkāns, pāris sīpolu, trīs četri cīsiņi vai mazliet maltās gaļas, cauraudža vai kādas citas gaļveidīgas substances, pāris kartupeļu, ja iespējams – tomātu mērcīte. Par garšvielām – tur nu var izpausties visā pilnībā. Reiz piebēru krietnu apjomu oregano... Bija, maigi sakot, savdabīgi.

Bet – sākam ar burkānu un sīpolu smalcināšanu un apcepšanu. Līdzīgi ar gaļu vai desas gabaliņiem. Cīsiņus, protams, apcep mazliet, malto gaļu – stingrāk. Ber katlā un vāra. Pēc apmēram 10 minūtēm pieber kartupelīšus, īsi pirms finiša pievieno tomātu mērci un garšvielas. Var sasmalcināt ķiploku daiviņu. Esmu dzirdējis vēl "nabadzīgākas" nabagu zupas recepti, kur tikai piens, sāls šķipsniņa un rīvēti kartupeļi. Nu ko – varbūt tik nabagi tomēr neesam.

Pusstunda pagājusi, un nabagu zupa kūp šķīvjos. Karote skāba krējuma, un – labu apetīti!

Drusku siltuma miesai un dvēselei

Šoreiz runa būs par desertu – šokolādes punšu. Uzsvars gan būtu jāliek uz vārdu "šokolāde", jo – kā nu ziemā bez tās.

Lai pagatavotu četras glāzes šokolādes punša vajag: 400 ml stipras, svaigi pagatavotas kafijas un tikpat daudz piena, 100 g tumšās šokolādes, četras ēdamkarotes cukura, vienu ēdamkaroti vaniļas cukura ar dabisko vaniļu un 120 ml pieklājīga konjaka. Savukārt dekorēšanai būs nepieciešams 150 ml saldā krējuma putukrējumam un divas ēdamkarotes cukura sīrupa.

Vispirms katliņā uzsilda kafiju un pienu. Tad pievieno šokolādi un maisa, līdz tā izkususi. Pēc tam pievieno cukuru un vaniļas cukuru; tad saputo saldo krējumu, līdz tas veido mīkstus izcilnīšus. Sadala konjaku glāzēs. Pārlej šokolādes maisījumu. Virsū liek putukrējuma cepuri, apslaka to ar nedaudz sīrupa un pasniedz.