06.01.2018 12:23

Komentārs. Mazāk ņemt un aizņemties

Autors  Agita Klapare
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Komentārs. Mazāk ņemt un aizņemties arhīvs

Ziemassvētku svinēšana pagājusi, Vecgads aizvadīts, visi zirņi apēsti, lai jaunajā gadā nebūtu jāraud ne asaras, laimītes izlietas, šampanietis izdzerts, nauda... iztērēta. Ir sācies jaunais gads...

Jau mūsu senču senči savulaik dziedāja: "Ai, bagāti Ziemassvētki, pastaliņu plēsējiņi." Tādi paši pastaliņu plēsējiņi šie svētki ir arī tagad, ja gribas svinēt ar vērienu. Dāvanas, svinības, mielasts – viss, kā jau pa godiem. Viss, kā jau latviešiem pieklājas. Latvieši māk svinēt un mīl svinēt. Un kas tur slikts? Dzīve ir jābauda, dzīve ir jāsvin!

Bet par svinībām, protams, ir jāmaksā. Nav naudas? Tā nav problēma, jo var taču aizņemties, kredītus tagad burtiski pakaļ met. Šodien aizņemies, algas dienā atdosi, un nekādu procentu, nekādu bēdu! Svētku laikā ātro kredītu aizdevēji bija sevišķi naski un to reklāmas – uzmācīgas.

Ticu, ka daudzi šo kārdinājumu priekšā salūza un ielaida roku līdz elkonim kādā labā piedāvājumā, kļūstot par kredītiestādes draugu. Tomēr parāds nav brālis, un aizdevējs arī nav nekāds draugs. No laba prāta neviens pelei sieru slazdā neliek.

Lai nu kā, jauns posms, jauns laika nogrieznis ir sācies, un arī šajā gadā iemeslu svinībām mums netrūks. Šis gads Latvijai un latviešiem būs īpašs un skaists, jo svinēsim savas valsts simtgadi, turklāt šis ir arī Dziesmu un deju svētku gads. Jā, arī Saeimas vēlēšanu gads, cerot, ka tas nesīs labas pārmaiņas.

Bez tam – pavisam praktiski – gads sācies ar apjomīgām izmaiņām nodokļu politikā un visām no tā izrietošām pārgrozībām atalgojuma, pabalstu, cenu un citās jomās. Ir nozīmīgas atšķirības veselības nodrošināšanas organizēšanā. Pat kopumā labi informēts cilvēks var apmulst, mēģinot to visu aptvert.

Mūsu, "Rīgas Apriņķa Avīzes", uzdevums ir pētīt, vērtēt un skaidrot šīs reformas, meklēt riskus un novērst dažādas nepamatotas baumas, kas pārmaiņu laikos ir gana simptomātiskas. Te ļoti nozīmīga ir arī jūsu līdzdalība, cienījamie avīzes lasītāji! Mēs cenšamies atspoguļot svarīgāko, piemēram, e-veselības sistēmas pareizā apguvē, bet atbildes uz visiem jautājumiem nevarēsim sniegt, ja nezināsim pašus jautājumus, un tas ir jūsu ziņā, cienījamie lasītāji.

Tādēļ uzdodiet redakcijai jautājumus par vienu vai otru niansi, kuru varbūt nebūsim iedomājušies ne mēs, ne kungi un dāmas valdības namā. Katrā ziņā redakcijas kontakti jums ir zināmi, bet, ja aizmirsušies, tie atrodami avīzes pēdējā lappusē vai portālā "Apriņķis.lv".

Katram no mums ir savi sapņi, ko gribētos īstenot tuvākā vai tālākā nākotnē, pēc katra iespējām un varēšanas. Sapņi nav plāni. Sapņot ir brīv, un sapņot vajag! Tomēr vislabāk ir, ja sapņus var pārvērst par plāniem, bet plānus – īstenot. Tāpēc novēlu tev, lasītāj, lai šajā gadā tavas vēlmes sapas ar iespējām, lai gribēšana sakrīt ar varēšanu.

Lai darbs un laba veselība! Lai svētku sajūta ir biežāk un ir iemesls priecāties arī par mazām lietām un sasniegumiem! Novēlu mazāk ņemt un aizņemties, bet vairāk dot un dāvināt citiem. Vairāk priecāties par to, kas ir!