30.09.2017 08:51

"Kodols" iesaka: Šahs ar spēlētājiem no visas pasaules

Autors  Marta Dzintare, Gita Čaupale
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
"Kodols" iesaka: Šahs ar spēlētājiem no visas pasaules pixabay.com

Spēja pārredzēt laukumu, domāt vairākus gājienus uz priekšu un pareizi izvēlēties prioritātes – tās ir īpašības, kas ļauj kļūt veiksmīgākam un gūt panākumus dzīvē. Izcilā stratēģu spēle šahs moderno tehnoloģiju laikmetā paver jaunas un brīnišķīgas iespējas.

Viegli reģistrējoties interneta vietnē www.chess.com (izmantojama gan kā mājaslapa datorā, gan aplikācijas formā viedtālrunī), ikvienā diennakts laikā varēsi spēlēt šahu ar reāliem cilvēkiem no visas pasaules. Īpaši patīkami ir tas, ka dažu spēļu laikā tiek noteikts spēlētāja reitings, kas nodrošina, ka programma piedāvās spēlēt ar spēju ziņā līdzīgiem sāncenšiem.

Vietnē www.chess.com nepārtraukti atrodas vairāki desmiti tūkstošu lietotāju vienlaicīgi, tādēļ, tiklīdz būsi pieteicies, dažu sekunžu laikā varēsi spēlēt šahu ar prasmes ziņā līdzīgu pretinieku. Katrs pārstāv savu valsti, par ko liecina karodziņš pie lietotāja vārda (vai segvārda). Vari arī izvēlēties sev iecienīto šaha spēles laiku, piemēram, 5, 10, 30 minūtes vai citu.

Reizēm vecāki ļauj bērniem pie datora ekrāna pavadīt ilgāku laiku ar nosacījumu, ka nodarbe ir jēdzīga un attīstoša. Chess.com varētu būt labs piemērs šādiem izņēmumiem.

Gardās cūku akniņas gan pusdienās, gan uz sviestmaizes

Esmu dzirdējusi, ka daudzi izvairās gatavot cūku aknas, jo tās esot rūgtas. Muļķības! Vienkārši tās jāprot pagatavot. Recepte ir vienkārša, rezultāts – gards.

Cūku akniņas sagriežam plānās šķēlītēs un viegli saklapējam ar gaļas āmuru. Apkaisām ar sāli un pipariem. Sagriežam trīs vai četras sīpolgalvas ripiņās. Plānas tās nevajadzētu griezt. Apcepam uz pannas un noliekam malā. Sakarsējam pannu, apviļājam akniņas miltos un veikli (apmēram 2 minūtes no katras puses) apcepam un liekam katlā kārtās – viena kārta aknas, otra – apceptie sīpoli. Tā, kamēr visas aknas ir saceptas. Aknas nekādā gadījumā nedrīkst pārcept!

Kad kastrolis ir pilns, ielej 100 ml ūdens un uz ļoti mazas uguns liek sautēties. Pietiek ar 15–20 minūtēm. Aknas vislabāk garšos nākamajā dienā. Gan ar vārītiem „pūkainiem" kartupelīšiem un konservētu gurķīti vai vienkārši tāpat – aukstas uz maizītes. Ļoti garšīgi!