12.09.2017 17:28

Ieva Struka. Rudens darbi un māksla

Autors  Ieva Struka, teātra zinātniece, speciāli "Kodolam"
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
Ieva Struka. Rudens darbi un māksla arhīvs

Septembris man pirmām kārtām ir Dzejas dienu laiks. Pēc tam – brīdis, kad sākas teātru sezona. Tad kartupeļu, ābolu un dzeltenu lapu laiks. Un aizvien vairāk liekas, ka viss sakārtojies tā, lai jaunais aizstātu aizejošo. Daba pošas ziemas miegam, bet kultūras un mākslas dzīvē sākas notikumu pārpilns laiks.

Varbūt tāpēc es neesmu vasaras kultūras notikumu piekritēja – kāda tur dabas pilnbriedā, Latvijas īsajā vasarā, kultūra! Visiem jābūt pļavā, mežā, pie ūdeņiem! Jāieklausās dabā!


Ingas Ābeles "Klūgu mūks" Latvijas Nacionālajā teātrī

Kaut arī pirmizrāde Indras Rogas vērienīgajam inscenējumam gaidāma tikai 14. septembrī, man bija iespēja ieskatīties mēģinājumos, un varu visai droši teikt: izrāde ne par mata tiesu neatpaliek no pēdējo gadu spožākā latviešu romāna, klāt tikai nāk mūzika, telpa, aktieru dzīvās sejas, balsis un sirdis.

Latgaliešu priestera, literāta un sabiedriskā darbinieka Franča Trasuna dzīvesstāsts, kas kalpojis par pamatu Franča Sebalda tēlam romānā, ir stāsts par to, ka piepildīt sevi un īstenot savas dzīves sapņus ir vissvarīgākais. Dzīve Franci aizved prom no Latgales – uz Pēterburgu un Rīgu, bet tieši no turienes viņš visvairāk pagūst izdarīt latgaļu labā. Dzīve viņu aizved prom no personiskās laimes, bet tieši tāpēc viņš spēj palīdzēt desmitiem un simtiem cilvēku.

Uz skatuves būs gandrīz viss Nacionālā teātra aktieru ansamblis, Franča lomā – Gundars Grasbergs, bet Francis jaunībā būs Kārlis Reijers, un tas ir vārds, kuru vērts ielāgot.

Zahara Priļepina "Klosteris" ("Обитель")

Tā kā tikko esmu beigusi lasīt šo 700 lappušu biezо romānu, ko nekādi nevarēju nolikt malā, tik spēcīgs tas bija, gribu ieteikt to visiem, kas vien lasa krieviski. Romāna centrā – Solovku nometne bijušajā klostera teritorijā Arhangeļskas apgabalā 20. gadsimta 20. gadu beigās.

Nometnes priekšnieks – latvietis. Teodors Eihmanis. Vēsturiska persona, augstas dienesta pakāpes čekists, nošauts Staļina represiju laikā 1937. gadā. Tomēr stāsts galvenokārt vijas ap ieslodzītā Gorjainova un Eihmaņa mīļākās Gaļinas attiecībām. Izdzīvošanas skola, apstākļi, kuros cilvēks pārvēršas zvērā vai saglabā cilvēcību, un to nenosaka nedz izglītība, nedz prasme pielāgoties, pat ne reliģija, bet grūti definējams iekšējais kodols. Ētiskais imperatīvs. Un liktenis.

Cita starpā, pēdējo pāris gadu laikā esmu atklājusi, ka izcilu krievu prozas darbu tulkošana gan notiek, bet ne tik strauji, kā gribētos. Tāpēc pie viena gribu ieteikt vēl kādu ne mazāk spožu romānu – "Zaļā telts" ("Зеленный шатер"), ko sarakstījusi krievu rakstniece Ludmila Uļicka. Tā darbība sākas Staļina bēru dienā, kad visiem trim galvenajiem varoņiem ir desmit gadi, un beidzas Josifa Brodska nāves dienā pēc četrdesmit gadiem.

Kurzemes gredzens. Lielkoncerts "Pūt, vējiņi!"

Tas būs tikai novembrī, bet, ja nepieminēšu tagad, pēc tam būs par vēlu, jo jau tagad ne Cēsu, ne Liepājas koncertzālē biļešu vairs nav, ar steigu jāmeklē iespēja redzēt un dzirdēt jauno uzvedumu Jelgavā 22. novembrī vai Rēzeknē 24. novembrī.

Šis ir viens no vērienīgākajiem muzikālajiem notikumiem, Latvijas simtgadi gaidot, ja ne pats vērienīgākais, un Kurzemes gredzenā apvienojušies divi Latvijas labākie kori – Latvijas Radio koris un koris "Latvija", Sigvards Kļava un Māris Sirmais. Katrs no četriem koncertiem ir ar atšķirīgu koncepciju, Kurzemes gredzenā tiks ieslēgtas lībiešu un suitu krāsas, dzintars un jūras viļņi. Koncerta režisors – Reinis Suhanovs.