31.08.2017 07:50

Komentārs. Pragmatisms pāri visam

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Komentārs. Pragmatisms pāri visam Saeimas administrācija

Tā ir tāda Latvijas politikas īpatnība, ka lielākoties partiju nosaukumi tiek likti pēdiņās. Savukārt jebkurā tekstā vārds, kas ielikts pēdiņās, parasti lietots ar pretēju nozīmi. Katram taču ir skaidrs, ka, piemēram, politiskā partija "Saskaņa" nav tas spēks, kas patiesi raizētos par visas sabiedrības saskaņu...

...jo, lai arī vēlētājiem atmiņa nav pārāk gara, tomēr 2012. gada referendums par krievu valodu kā otro valsts valodu daudziem vēl nebūs aizmirsies. "Saskaņas" pretstats varētu būt "Vienotība", bet kāda tur vairs vienotība, ja partijas biedri vismaz cīņā par partijas līdera krēslu, tēlaini izsakoties, "šauj viens otram mugurā", kā izteicies izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis, runājot par savas partijas politiķa Edvarda Smiltēna un partijas formālās, neformālās, turklāt vēl harizmātiskās līderes Solvitas Āboltiņas attiecībām. Lai arī partijai tagad ir jauns priekšsēdētājs, tik un tā daļa biedru izmantojuši iespēju, lai pulcētos kustības "Par!" dibināšanas sapulcē. Visticamāk, tā ar laiku varētu būt kārtējā partija un vienam otram no dibinātājiem – ne pati pirmā. Bet tā jau ir valsts līmeņa politika.

Taču tas, ka "Vienotības" labākie laiki ir aiz muguras, jūtams arī pašvaldību līmenī. Piemēram, svaigākā ziņa, ka Garkalnes novadā likvidējusies "Vienotības" nodaļa. Nav skaidrs, ko darīs abi domes deputāti – bijušais autobraucējs un uzņēmējs Gunārs Bērtulsons un Valsts asinsdonoru centrā atbildīgā amatā strādājošais Guntars Kniksts – vai, bez politiskās aizmugures palikuši, noliks savus mandātus, bet Garkalnes "Vienotības" nodaļas vadītāja Elga Liepiņa, kura darba laikā vada novada Dzimtsarakstu nodaļu, tātad ir algota pašvaldības darbiniece, paziņojusi, ka ar "Vienotību" Garkalnes novadā ir cauri.

Īstenībā jau saprātīgs lēmums. Zināms, ka Garkalnes novada domes priekšsēdētājs Mārtiņš Gunārs Bauze-Krastiņš domē ievēlēts no Latvijas Zemnieku savienības saraksta, bet šīs partijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis, reiz vaicāts, kādai ideoloģijai pieturas LZS, sacīja, ka pārsvarā tas esot pragmatisms. (Tātad nekādas runas par visu sabiedrības locekļu vienlīdzību vai konservatīvajām vērtībām.) Tiesa, arī abi Garkalnes domes "Vienotības" deputāti iepriekš izturējušies visai pragmatiski un, kā zina sacīt Garkalnes politikas pazinēji, biežāk atbalstījuši domes priekšsēdētāja viedokli, nekā pieturējušies pie "Vienotības" principiem. Par algoto pašvaldības darbinieku politiskajiem principiem vismaz darba laikā labāk nerunāt. Tas būtu vienkārši neiedomājami, ja, piemēram, Būvvaldes, Sociālā dienesta vai komunālā dienesta, vai arī jau pieminētā Dzimtsarakstu nodaļas vadītāja, sāktu atklāti pozicionēties kā noteiktai partijai piederoši cilvēki.

Tātad atliek secināt, ka ne jau gluži ideoloģiski apsvērumi, bet tas pats LZS līdera piesauktais pragmatisms vien būs Garkalnes novada partijas "Vienotība" nodaļas likvidēšanas pamatā. Pārējais ir atrunas, jo ne jau par politiskajiem principiem ir runa.