23.08.2017 12:26

Piecas Spānijas garšas tavā virtuvē

Autors  Normunds Baranovskis, “Rimi gardēdis”, Mārcis Mitrevics “Rimi vīna dārza” vīnzinis
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
Piecas Spānijas garšas tavā virtuvē publicitātes

Saules pielietās Spānijas kulināros brīnumus savā virtuvē cenšas atdarināt daudzi. Viens no izplatītākajiem gardumiem ir tapas, par ko pat Spānijā nav vienotas versijas, kas tās īsti ir. Tapu variācijas ir visdažādākās un katrai Spānijas pilsētai sava. Tas, kas vieno visas tapas, ir to pasniegšanas veids – tās tiek servētas pirms maltītes un vienmēr kopā ar vīnu.

Garneles spāņu gaumē

Vienas no populārākajām tapām Spānijā ir "gambas aj ajillo" – sautētas garneles ar ķiplokiem, kas lieliski saskanēs ar visaromātiskāko Spānijas gaišo vīnogu šķirni "Albarinio".

Nepieciešams: 100 ml nerafinētas olīveļļas; 10 lielas ķiploka galviņas, sasmalcinātas; 1 tējk. sarkano piparu pārslu; 500 g jeb aptuveni 15 tīģergarneles; 1 citrona sula; 60–90 ml spāņu brendija vai sausā šerija; sāls un svaigi malti pipari (pēc garšas); 3 tējk. sasmalcinātu svaigu pētersīļu; 1 svaiga bagete.

Dziļajā pannā uzkarsē eļļu, pievieno ķiplokus un sarkano piparu pārslas. Sautē aptuveni minūti, līdz ķiploki paliek maigi brūni. Uzgriežot lielāku gatavošanas temperatūru, pievieno garneles, citrona sulu un spāņu brendiju vai šeriju. Samaisa un sautē aptuveni 3 minūtes, līdz garneles kļūst rozā. Pasniedz ar svaigu bageti no pannas vai šķīvja, pirms tam pārkaistot ar sāli, pipariem un sasmalcinātiem pētersīļiem.

Saceptas dateles ar kazas sieru un bekonu

Šīs ātri pagatavojamās tapas, kas īpaši iepriecinās kazas siera cienītājus, vislabāk saskan ar atsvaidzinošo "Rueda" baltvīnu.

Nepieciešams: 10 žāvētas dateles (bez kauliņiem); 100 g mīksta kazas siera; 10 šķēles bekona.

Ar konditorejas maisiņu piepilda dateles ar kazas sieru, katru dateli aptin ar bekona šķēli un caurdur ar koka iesmiņu. Cep cepeškrāsnī 5–7 minūtes 180 °C temperatūrā. Tapas pasniedz, kamēr karstas.

Ceptas pildītās sēnes

Šī ātri pagatavojamā uzkoda vislabāk saderēs ar glāzi "Amontillado" šerija jeb stiprinātā vīna, kam raksturīga izteiksmīga žāvētu augļu, vieglu citrusu un garšvielu salikuma garšas buķete.

Nepieciešams: 10 lieli šampinjoni; 50 g "Monchego" siera; 50 g "Serrano" šķiņķa; 10 g pētersīļu.

Sasmalcina šķiņķi, sarīvē sieru un pievieno sasmalcinātus pētersīļus. Šampinjoniem nogriež kātiņus, izgrebj mīkstumu un piepilda tos ar izveidoto masu. Cep cepeškrāsnī 5–7 minūtes 180 °C temperatūrā. Tapas pasniedz, kamēr karstas.

Mīdijas spāņu gaumē

Spānijā ir ļoti populāras gan karstas, gan aukstas mīdiju tapas, un tās ir viegli pagatavot ikvienam. Šīs jūras veltes izcili saskan ar "Verdejo" baltvīnu, kam raksturīga svaiga skābuma struktūra.

Nepieciešams: 900 g svaigu mīdiju čaulās; puse baltā sīpola; 6 ķiploka daiviņas; 500 ml sausa baltvīna; 6 ēd. k. etiķa; 2 ēd. k. kūpinātas spāņu paprikas; sāls pēc garšas; nerafinēta olīveļļa.

Mīdijas notīra un noskalo aukstā ūdenī. Liek katlā, ielej aptuveni 3 cm ūdens, uzliek vāku un vāra, kamēr čaumalas atveras. Mīdijas caurdurī noskalo ar vēsu ūdeni un ļauj atdzist. Tikmēr sasmalcina ķiploku daiviņas un sīpolu. Pannā uzkarsē 2–3 ēdamkarotes eļļas, pievieno ķiplokus un sīpolus un cep, līdz tie kļūst zeltaini brūni. Pannu noņem no karstuma, pievieno sāli, papriku, baltvīnu un etiķi. Maisa, līdz visas sastāvdaļas izšķīdušas. Mīdijas izņem no čaulām. Pannu liek uz lēnas uguns, pievieno mīdijas, cep 3–4 minūtes, nepārtraukti maisot. Pirms pasniegšanas ļauj atdzist. Pasniedz ar koka iesmiņiem un franču maizes šķēlītēm.

Sulīgās plūmes ar šķiņķi

Šo plūmju sezonas tapu garša vislabāk izcelsies kopā ar izteikti augļaino vīnu no "Garnacha" vīnogām, par ko Sardīnijā klīst nostāsti, ka šī vīna lietošana esot viena no ilgdzīvošanas receptēm.

Nepieciešams: 16 plānas "Serrano" šķiņķa šķēlītes; 4 sarkanās vai dzeltenās plūmes, sagrieztas četrās daļās.

Katrai plūmes ceturtdaļai apkārt apvij šķiņķa šķēlīti, sasprauž pa vidu ar zobu bakstāmo kociņu un – gatavs baudīšanai!