25.07.2017 16:53

Disku golfs Mārupē – visai ģimenei

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Ingrīda Bondare un Sandis Eņģelis teic, ka disku golfu var spēt gan mazi bērni, gan seniori – tātad katrs, kurš var pakustināt rokas. Šajā spēlē katrs var sacensties pats ar sevi un citiem, bet visi kopā – veselīgi pavadīt laiku. Ingrīda Bondare un Sandis Eņģelis teic, ka disku golfu var spēt gan mazi bērni, gan seniori – tātad katrs, kurš var pakustināt rokas. Šajā spēlē katrs var sacensties pats ar sevi un citiem, bet visi kopā – veselīgi pavadīt laiku. Einārs Binders

Kopš jūlija vidus Pierīgā ir vēl viena vieta, kur labi pavadīt laiku var aktīvās atpūtas cienītāji, – atpūtas parkā "JIP Mārupīte" tagad var uzspēlēt disku golfu.

Strādā komandā

Ar Ingrīdu Bondari, kura ir mārupiete vairākās paaudzēs, un Sandi Eņģeli "Rīgas Apriņķa Avīze" satiekas Mārupē, netālu no 25. autobusa galapunkta, kur atrodas vietējiem iedzīvotājiem pazīstamais atpūtas parks "JIP Mārupīte". Tikai pirms dažām dienām te atklāta vietējā disku golfa trase un noticis jau pirmais turnīrs, uz kuru bija pulcējušies pārdesmit pieredzējušu un pavisam "zaļu" spēlētāju.

"Mēs esam komanda," iepazīstoties saka Ingrīda. Ikdienā viņa ir producente, bet Sandis – informācijas tehnoloģiju speciālists. Brīvajos brīžos abi savus spēkus velta disku golfa attīstībai Latvijā, un kopš jūlija vidus arī Mārupē var uzspēlēt šo visā pasaulē iecienīto spēli.

"Es gan vairāk esmu disku golfa popularizētāja, Sandis – spēlētājs. Viņš ar disku golfu nopietni nodarbojas jau piecus gadus un ir piedalījies pat Eiropas čempionātā," teic Ingrīda.

Disku golfs Latvijā – jau piecus gadus

"Man kā mārupietei gribējās kaut ko izdarīt sava novada labā. Sāku darboties Mārupes uzņēmēju biedrībā. Tas nozīmē arī noderīgu kontaktu dibināšanu. Iepazinos ar atpūtas parka "JIP Mārupīte" īpašnieku Ilmāru Jasinski. Tā kā viņa izveidotajā atpūtas zonā ir pludmale, pludmales volejbola laukumi un citas atpūtas iespējas uz zemes un ūdens, gluži saprotami šķita tās papildināt ar disku golfa spēles iespējām," skaidro I. Bondare.

Savukārt Sandis stāsta, ka disku golfs Latvijā ir pazīstams jau piecus gadus. "Talsu novadā ir Laumu dabas parks, kura īpašnieki ir mūsu ģimenes draugi. Sākumā viņiem bija minigolfa laukums. Kad tas savu laiku bija nokalpojis, saimnieks Roberts Riekstiņš, kurš ziemā pa ceļam uz slēpošanu Austrijā bija iepazinies ar disku golfu, atgriezies mājās, 2012. gadā savā parkā uzbūvēja disku golfa trasi. Roberts man to parādīja, un, kad es paņēmu rokās disku un izdarīju pirmo metienu, burtiski tajā pašā brīdī sapratu, ka tas ir sporta veids, kam pievērsīšos nākotnē," atzīstas Sandis un piebilst, ka disku golfs ir ļoti laba alternatīva skriešanai vai, piemēram, riteņbraukšanai.

Trase cīņai un atpūtai

Tāpat kā īstajā golfā, disku golfam ir nepieciešama trase, gan ne ar tik plašiem un rūpīgi koptiem zālieniem, un dārgo golfa nūju vietā tiek izmantoti īpaši diski, kas maksā no 10 līdz 15 eiro. Iesācējiem pietiekot ar dažiem diskiem, bet spēlētāji ar augstāku meistarības līmeni spēlē izmanto pat līdz 20 atšķirīgu disku. Atšķirībā no golfa spēles, kur mērķis ir iesist bumbiņu bedrītē, disku golfā uzdevums ir iemest disku īpašā grozā.

Vispopulārākās ir trases ar deviņiem celiņiem un grozu katra celiņa galā, bet ir arī trases, kurās ir 18 grozi. Tāpat kā īstajā golfā, spēlētājs aptuveni pusotras stundas laikā pieveic apmēram kilometru garu trasi. Kā skaidro Sandis, spēles laikā esot jānostaigā aptuveni divi kilometri, bet spēlētājs drīzāk ir atpūties dabā, nevis noguris.

Jaunajā Mārupes disku golfa trasē celiņu garums ir no 50 līdz pat 250 metriem, kas ir pats garākais Latvijā. Katram celiņam ir norādīts vēlamais metienu skaits, ko apzīmē ar trim burtiem – PAR. Piemēram, 75 metrus garu celiņu spēlētājam vajadzētu pārvarēt ar trim metieniem. Visas Mārupes disku golfa trases pieveikšanai optimālais metienu skaits esot 32, bet novērojumi liecinot, ka iesācējiem vajag mazliet vairāk metienu. Sacensību laikā uzvarētājs ir tas, kuram ir mazāks punktu jeb metienu skaits.

Sākot nodarboties ar disku golfu, prātā, tāpat kā visos sporta veidos, parasti paliekot pirmajā spēlēšanas reizē vai pirmajās sacensībās sasniegtais. Tālāk jau seko cīņa pašam ar sevi un nemitīga rezultātu uzlabošana.

Disku golfa diski sver 130–180 gramu, un ar laiku spēles iemaņu apgūšana ļauj sasniegt labus rezultātus, tādēļ nav jābrīnās, ka sievietes roka disku var aizraidīt tālāk par stipru vīru.Disku golfa diski sver 130–180 gramu, un ar laiku spēles iemaņu apgūšana ļauj sasniegt labus rezultātus, tādēļ nav jābrīnās, ka sievietes roka disku var aizraidīt tālāk par stipru vīru.


Ne vienmēr un visur vajag lielu naudu

Runājot par personīgo pieredzi gan disku golfa spēlē, gan trases veidošanas jomā, Sandis stāsta, ka uzkrājis pieredzi, apmeklējot un startējot sacensībās Igaunijā, Lietuvā, Somijā, Anglijā un Šveicē – viņš esot bijis vismaz 20 trasēs. Mārupes trase, kas atklāta jūlija vidū, izveidota trīs mēnešu laikā, tīrot pamežu, cērtot krūmus, pielīdzinot reljefu un rezultātā panākot, ka pa to nav jābrien ar gumijas zābakiem kājās.

Pirmā vieta Latvijā, kur Ingrīda un Sandis pielikuši savu roku, ir disku golfa trases izveide Cēsu olimpiskajā centrā Priekuļos, kur jau pērn aizsācies projekts, lai septembrī sāktu darboties trase ar deviņiem groziem, bet nākotnē – arī ar 18. Jau drīz – augustā – disku golfa trase tiks atklāta arī pie Vaidavas ezera, un tur būs vairāki hektāri sakārtotas, no brikšņiem attīrītas zemes, uz kuras cilvēki varēs labi pavadīt brīvo laiku.

Taču gan Ingrīda, gan Sandis atzīst, ka, lai arī daudz ko var izdarīt pašu spēkiem, no idejas līdz disku golfa trasei tāpat paiet daži gadi, jo ir jāatrod vieta, kur tādu var izveidot, jāsaskaņo nodomi ar zemes īpašnieku un tikai tad var ķerties pie vides sakopšanas un piemērošanas disku golfa spēlei.

Atvadoties Sandis teic, ka tie, kuri atnāk un sāk spēlēt disku golfu, noteikti ir ieguvēji, jo to var darīt visa ģimene kopā – pat vecvecāki ar mazbērniem. Ar katru spēli meistarība aug, atliek tikai vēlēties būt brīvā dabā un apgūt diska mešanas tehniku!