13.06.2017 09:43

Viedoklis. Nepērciet poļu zemenes par Latvijas zemeņu cenu!

Autors  Ritvars Raits, "Ogres Vēstis Visiem"
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Viedoklis. Nepērciet poļu zemenes par Latvijas zemeņu cenu! pixabay.com

Jūnijs Latvijā tradicionāli bijis zemeņu laiks, bet nu jau daudzus gadus pirmās mums par to vēsta Polijā izaudzētās ogas. Pārliecībā, ka pašu zemītē izaudzētās noteikti ir saldākas, mēs par tām nereti esam gatavi maksāt augstāku cenu, bet vai prece tiešām ir tā vērta?

Pagājušās nedēļas vidū Ogrē, stāvlaukumā pie "Ogres Prestiža" tirdzniecības centra, ievēroju kādu vīrieti, kurš acīmredzami paslepus no automašīnas bagāžnieka tirgoja zemenes. Tādu pašu darboni, pēc izskata nedaudz melnīgsnēju, svētdien, 11. jūnijā, satiku pie tirdzniecības centra "Dauga". Tas otrais uzrunāja arī mani, piedāvādams tieši Latvijā audzētas zemeņogas.

Zemenes kā prece mani neinteresēja, bet bija pāris minūtes, lai aprunātos, tādēļ uzjautāju, kur tad viņš audzē savas ogas. Vīrelis bez minstināšanās atbildēja, ka pats gan neaudzējot, bet iepērkot tās Pūrē (par 5 EUR kilogramā), viņam esot kādas piecas kastītes, ko cerot iztirgot.

Jautāju, vai tās tiešām ir Latvijā audzētas un kā tās atšķiras no poļu zemenēm. Slepenais tirgotājs pārliecinoši stāstīja, ka garšas ziņā ogas nevarot ne salīdzināt – vietējās pašas kūst uz mēles, kamēr ievestās ne pēc kā negaršojot. Viņš arī kategoriski noliedza, ka viņa produkcija būtu no siltākām zemēm atceļojusi – Pūrē tās esot jau nobriedinātas, jo augušas siltumnīcās.

Vēl jau uzprasīju, kāpēc viņš netirgojas oficiāli, uz to saņēmu atbildi, ka pašvaldības nedod atļauju, jo visas labās vietas jau aizņemtas. Turklāt kā starpniekam viņam būtu vajadzīgs savs uzņēmums. Ne visam, ko dzirdu, uzreiz noticu, tādēļ jau nākamajā dienā piezvanīju uzņēmumam "Pūres dārzi", lai pajautātu, vai privātpersonas var iegādāties zemenes. Saņēmu atbildi, ka ogas vēl nav gatavas, jo Pūrē tās tiekot audzētas tikai tradicionāli – uz lauka. Pirmo ražu varētu gaidīt ap 20. jūniju, bet cenu, kāda būs, vēl nemaz nezinot.

Par to, ka Ogrē jau tiek tirgotas Pūrē izaudzētās zemeņogas, uzņēmuma pārstāvis nemaz nebija pārsteigts, par līdzīgiem gadījumiem viņam ziņots jau pirms nedēļas. Pārliecinājies, ka zemeņu tirgotāji Ogrē ne vien darbojas bez pašvaldības atļaujas, bet arī visdrīzāk krāpj savus klientus, Polijā izaudzētās ogas uzdodami par Latvijas ražu, sazinājos ar Ogres novada pašvaldības policiju.

Policijas priekšnieka vietnieks Ēriks Dičs zināja atbildēt, ka tādi gadījumi Ogrē neesot fiksēti, laikam jau tāpēc, ka līdz šim neviens neesot sūdzējies. Manis sniegtā informācija tikšot ņemta vērā, tāpēc stāvlaukumiem pie tirdzniecības centriem pašvaldības policijas patruļas turpmāk pievērsīšot īpašu uzmanību.