27.05.2017 15:15

Astoņi padomi, kā noīrēt auto nepārmaksājot

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Astoņi padomi, kā noīrēt auto nepārmaksājot pixabay.com

Ceļojumam pa Sicīliju izvēlējāmies īrētu auto. Lai tas būtiski nesadārdzinātu ceļojuma izmaksas, rezervēšana jāveic laicīgi, rūpīgi izpētot vairāku starpnieku un nomas firmu piedāvājumus.

1. Automašīnas izmēra un jaudas izvēle. Piemēram, Sicīlijā pilsētās ir ļoti šauras ielas un stāvi kalni. Vietām pat "VW Golf" klases auto ir par lielu. Tajā pašā laikā nevajag izvēlēties mazas jaudas automašīnu ar automātisko pārnesumkārbu – tai var pietrūkt "spēka" uzsākt braukšanu kādā stāvā kāpumā pie luksofora. Savukārt, ja braucat uz valsti, kur ceļi ir plati un jums paredzēti tāli pārbraucieni, ceļojums mazā automašīnā var būt nogurdinošs.

2. Auto nomu internetā meklējiet, izmantojot lielos starpniekus (piemēram, "Rentalcars.com"). Tie piedāvā krietni izdevīgākus nosacījumus gan attiecībā uz nomas cenu, gan apdrošināšanu. Lai gan būtu jābūt otrādi, starpnieku piedāvājums reizēm ir pat divas reizes lētāks nekā nomas firmā. Turklāt starpnieku interneta vietnēs ir iespēja salīdzināt dažādu nomas firmu un punktu piedāvājumu, kā arī pieejamas dažādas apdrošināšanas paketes un objektīvas citu klientu atsauksmes. Pozitīvi, ka, zvanot uz "Rentalcars.com" Lielbritānijā reģistrētu kontakttālruni no Latvijas numura, atbild latviski runājošs aģents. Tas palīdz neskaidru jautājumu risināšanā.

3. Izvēloties nomas firmu, noteikti jāiepazīstas ar visiem nosacījumiem. Sākuma cena var būt neliela, bet iemaksājamais depozīts/drošības nauda, arī pašrisks apdrošināšanai (summa par bojājumiem, kuru nesedz apdrošināšana) – liels. Tāpat var būt riski, kurus nesedz apdrošināšana. Nomas perioda laikā iegūt saskrāpētu auto vai izsistu lukturi bez jūsu "līdzdalības" ir ļoti viegli.

4. Ja iespējams, rezervācija jāveic savlaicīgi, bet ar iespēju to atcelt bez maksas (parasti ir norādīts dienu skaits pirms rezervācijas dienas, līdz kurai ir spēkā bezmaksas atcelšana). Ceļojuma plānošanas laikā, ievadot meklētājā tos pašus nosacījumus, ir iespēja tikt pie krietni lētākas cenas un labākas apdrošināšanas. Mans piemērs: pusotra mēneša laikā divas reizes atcēlu rezervāciju un veicu no jauna, kā rezultātā tajā pašā nomas punktā tādas pašas klases automašīnu, kuras sākotnējā cena bija 50 eiro dienā, ieguvu par 28 eiro dienā – ar pilnu apdrošināšanu un nulles pašrisku par jaunu, šā gada auto.

Svarīg! "Rentalcars.com" cenas pielāgo datorprogramma – atbilstoši sezonai, diennakts laikam, nedēļas dienai, vietai, no kurienes tiek meklēts, kāds datu nesējs tiek izmantots (dators, telefons). Šeit liels mīnuss ir "aifoniem". No tiem veiktas rezervācijas ir dārgākas. Robots ņem vērā arī to, cik bieži no konkrētās IP adreses tiek veikti meklējumi. Cenas būtiski atšķiras, vai meklēšana tiek veikta no interneta mājaslapas vai izmantojot mobilo aplikāciju (aplikācijā piedāvā lētāku cenu). Pirms atceļat iepriekšējo rezervāciju, veiciet nākamo ("Rentalcars.com" rezervēto naudas summu atgriež jau pāris dienu laikā). Cenas var mainīties ar katru jaunu meklējumu. Cena mainās arī tad, ja izvēlaties saņemt auto kaut kur pilsētas centrā (lidostā parasti ir lētāk).

5. Kad nomas punktā saņemat auto, nofotografējiet to no visām pusēm, it īpaši riteņu diskus un citas detaļas, uz kurām varētu būt skrāpējumi. Tas noderēs, ja, atdodot auto, nāksies pierādīt, ka konkrētie skrāpējumi jau bija.

6. Ja ar nomas auto gadās iegūt soda kvīti par kādu pārkāpumu, labāk to samaksāt uzreiz. Ja informācija par sodu nonāks līdz nomas firmai, papildus soda naudai būs jāmaksā arī par nomas darbinieku sniegtajiem administrēšanas pakalpojumiem. Dažām firmām tie ir pat 40 eiro.

7. Esi gatavs novērst skrāpējumus. Ja ir iemaņas, rekomendēju pirms ceļojuma iegādāties nelielu tūbiņu ar auto pulējamo pastu. Lieti noder skrāpējumu (ko izdarījis kāds autostāvvietā blakus stāvošs auto) novēršanai, pirms atdodat auto nomas punktā.

8. Pirms atdodat auto nomas punktā, rekomendēju to nomazgāt un iztīrīt. Pašapkalpošanās mazgāšanas stacijās pilns mazgāšanas cikls un izsūkšana ar putekļusūcēju nemaksās vairāk par 5 eiro, bet auto nodošana būs mazāk stresaina un, iespējams, ietaupīsiet līdz pat 100 eiro, ko atbilstoši līgumam jums var uzrēķināt par "padziļināto tīrīšanu". Saņemot atpakaļ tīru mašīnu, auto nomas darbinieks tās apskati arī neveiks tik skrupulozi.