13.04.2017 12:20

Lietotāju visslepenākos datus apdraud slikta digitālā higiēna

Autors  Irīna Borovaja, Kaspersky Lab
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Lietotāju visslepenākos datus apdraud slikta digitālā higiēna pixabay.com

Digitālā pārblīvētība ir parādība, no kā cieš modernās digitālās ierīces, turklāt arvien vairāk viedtālruņos, planšetdatoros un datoros saglabātās informācijas apdraud lietotāju sliktā digitālā higiēna.

Starptautiskā kiberdrošības uzņēmuma "Kaspersky Lab" jaunais pētījums liecina, ka lietotāju attieksme pret lietotņu apkopi un uzturēšanu ierīcēs padara sensitīvos datus datoros un planšetdatoros sevišķi neaizsargātus pret drošības apdraudējumiem.

Pētījumā konstatēts, ka lietotāji cenšas izvairīties no satura pārvaldības savās ierīcēs. Tikai aptuveni puse regulāri pārskata saturu datoros un planšetdatoros, bet divas trešdaļas (63 %) to veic viedtālruņos. Turklāt parasti tas notiek tāpēc, ka viedtālruņu atmiņas ietilpība ir mazāka nekā datoriem un planšetdatoriem. Patiesībā 35 % lietotāju ir dzēsuši lietotnes no viedtālruņa vietas trūkuma dēļ, savukārt tikai 13 % lietotāju ir darījuši to pašu datoros.

Ceturtdaļa lietotāju neatceras, kad viņi pēdējo reizi ir atinstalējuši lietotni datorā, bet viedtālruņiem šis rādītājs samazinās līdz 12 %. Tādējādi izveidojas situācija, ka trešdaļa lietotņu datoros ir pilnīgi lieka — tās nekad nav izmantotas, bet atrodas cietajā diskā, aizņemot vietu, un, iespējams, darbojas fonā, apdraudot sensitīvu informāciju.

Visās mūsu ierīcēs ir saglabāti konfidenciāli dati, kas ir atbilstīgi jāuztur, tomēr pētījums rāda, ka lietotāji neizturas vienādi pret visām ierīcēm. Pētījumā ir konstatēts, ka 65 % lietotāju atjaunina lietotnes viedtālrunī uzreiz pēc to izlaišanas, kas nodrošina viņus ar jaunākajiem drošības ielāpiem un atjauninājumiem. Savukārt varbūtība, ka lietotāji atjauninās lietotnes planšetdatoros un datoros, ir mazāka — tikai attiecīgi 42 % un 48 % atjaunina lietotnes, cik drīz vien iespējams.

Ar šādu uzvedību lietotāji riskē saskarties ar vairākām problēmām, kas ir saistītas ar digitālās pārblīvētības pieaugumu ierīcēs, jo īpaši datoros. "Kaspersky Lab" statistika liecina, ka lietotāji biežāk sastopas ar ļaunprogrammatūrām datoros, nevis citās ierīcēs (28 % salīdzinājumā ar 17 % viedtālruņos).

Satraucošs pētījuma atklājums ir lietotāju pretrunīgā attieksme pret savām ierīcēm un draudiem, ar kuriem viņi tajās saskaras. Pēc aptaujas datiem, neraugoties uz lietotāju bīstamo attieksmi pret pārblīvētības pārvaldību datoros un šo ierīču lielāko varbūtību inficēties ar ļaunprogrammatūru, vairums respondentu joprojām uzskata datorus par visdrošāko vietu saviem datiem.


Lai saglabātu digitālo ierīču drošību, lietotājiem ir ieteicams veikt šādas darbības.

Atjaunināt lietotnes — ir svarīgi, lai lietotāji atjauninātu lietotnes, tiklīdz ir iznākušas jaunās versijas, jo tās var ietvert drošības ielāpus, kas novērš vai samazina lietotnes ievainojamības.

Tīrīt lietotnes — nepareizi pārvaldītas viedtālruņa lietotnes arī apdraud drošību, jo tās bieži vien pārraida datus, pat ja tās netiek izmantotas.

Mainīt lietotnes iestatījumus — tie ļauj lietotājam pārvaldīt lietotnes mijiedarbību ar ierīci. Piemēram, lietotnes var piekļūt lietotāja slepenajai informācijai, sekot līdzi lietotāja atrašanās vietai un koplietot lietotāja datus ar trešo personu serveriem. Ja šie iestatījumi netiek pārvaldīti, neizmantotās lietotnes var bez lietotāja ziņas piekļūt ierīces informācijai.

Izmantot speciālo programmatūru — instalējiet speciālo programmatūru, kas var palīdzēt konstatēt lietotnes, kuras aizdomīgi uzvedas, netiek izmantotas vai kas ir jāatjaunina.