22.03.2017 13:45

Viedoklis. Dāvanu nedēļa

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Viedoklis. Dāvanu nedēļa Armīns Janiks, Jaunsardzes un informācijas centrs

Pagājusī nedēļa bija ļoti piesātināta visādā ziņā. Par 16. martu jau runāts ir pietiekami, mazāk uzmanības pievērsts diviem citiem, tiesa, ne tik skaļiem notikumiem.

Pagājušo pirmdien viens no lielākajiem Latvijas uzņēmumiem "Latvijas finieris" bez lieka trokšņa uzdāvināja Zemessardzes 17. pretgaisa aizsardzības bataljona zemessargiem Mārupē četras modernas medicīnas somas. Uzņēmumam, kura apgrozījums pērn bija vairāk nekā 196 miljoni eiro, divu tūkstošu eiro ziedojums nav summa, kas būtiski varētu ietekmēt tā labklājību, taču tas noteikti ir jūtams ieguldījums zemessargu ikdienas mācībās.

"Mēs uzzinājām, ko zemessargiem vajag, un varējām palīdzēt, jo tas ir ieguldījums mūsu cilvēkos un mūsu pašu drošībā," nepretendējot ne uz kādu politisko kapitālu, skaidroja uzņēmuma "Latvijas finieris" valdes loceklis. Atliek tikai cerēt, ka viņiem netrūks sekotāju, un patiesībā labu piemēru netrūkst jau tagad.


Darba nedēļas nogalē pie dāvanas tika arī Mucenieku iedzīvotāji. Kopš ciema ļaudis uzzināja, ka Muceniekos tiks paplašināts ne tikai patvēruma meklētāju centrs, bet arī vieta, kur uzturēsies valstī nelikumīgi iekļuvušas personas, jeb "cietums", kā to sauc Muceniekos, viņi apņēmīgi sāka runāt par savām tiesībām dzīvot drošā un sakārtotā vidē.

It kā jau šajās aktivitātēs varēja saskatīt arī politikas klātbūtni, bet, no otras puses, laiks bijušajā padomju armijas pilsētiņā bija apstājies. Ropažu novadam tas bija tāds kā "lāču kakts", kuru ar novada centru saistīja tikai viens sociālais autobuss nedēļā. Arī pašlaik lielākā daļa deklarēto iedzīvotāju ik dienu mēro ceļu uz Rīgu, jo skolas, bērnudārza un pārāk daudz darbavietu Muceniekos nav.

Ceļš uz multifunkcionālo centru no idejas līdz tās piepildījumam ir ildzis septiņus gadus. Cita lieta – vai dienas centrs Mucenieku iedzīvotājiem patiešām būs vajadzīgs vai arī izrādīsies vienīgi politisks projekts.

Un vēl atliek jautājums, kurš piesavināsies nopelnus, ka arī Muceniekos tagad ir šāds multifunkcionālais centrs. Tā atklāšanas lentīti grieza Iekšlietu ministrijas valsts sekretāre Ilze Pētersone-Godmane un novada domes priekšsēdētājs Zigurds Blaus. Taču zālē netrūka arī domes deputātu no dažādām partijām, kuri publiski centās kaut ko novēlēt multifunkcionālā centra administratorei.

Bet galvenais jautājums jau paliek tik un tā – vai ar multifunkcionālā centra atvēršanu, autobusa maršruta pagarināšanu līdz ciema centram un ielu apgaismojuma sakārtošanu pietiks, lai Mucenieku iedzīvotāji izliktos neredzam, ka viņu durvju priekšā jau pēc mēneša sāks darboties ar augstu betona žogu apjozts Latvijas robežu nelikumīgi šķērsojušo personu aizturēšanas centrs un ēkā, kurā darbosies mutifunkcionālais centrs, gan ar citu ieeju, būs vieta vēl 200 patvēruma meklētājiem.